Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sievietes mīlestības noslēpumainajā varā

Jāņa Lūsēna un Inetas Rudzītes kopdarbs uzsāk skanējumu

Īpašs muzikāls projekts – komponista Jāņa Lūsēna un dziedātājas Inetas Rudzītes dziesmu cikls Manā varā – sāks savu skanējumu 10. februārī Mālpils muižā (plkst. 18) un turpināsies 14. februārī Alūksnes Kultūras centrā, 17. februārī Mazmežotnes muižā, 8. martā Madonas kultūras namā, 9. martā Rīgā, Kultūras pilī Ziemeļblāzma, un 10. martā Dikļu pilī. To iedvesmojusi latviešu dzejnieču dzejas zelta izlase – no Vizmas Belševicas līdz Annai Rancānei un Annai Auziņai, no Astrīdes Ivaskas un Veltas Sniķeres līdz Mārai Zālītei, Liānai Langai un Ingai Gailei.

"Es ļoti gribēju atspoguļot sievišķīgo būtību un izveidot ko paliekošu, dziedot citā žanrā nekā līdz šim. Devos pie Jāņa Lūsēna, kura dziesmas mani uzrunā jau sen, esmu tās arī dziedājusi savos koncertos. Cikls Manā varā pilnīgi droši ir ar kultūrvēsturisku nozīmi – 14 dzejnieces stāsta par sievieti, par sevi, par katru no mums. Dzeju atlasīja Nora Ikstena, ar tulkojumiem palīdzēja dzejnieks Uldis Bērziņš. Tērpus koncertiem veidojusi tekstilmāksliniece Laima Kaugure, kura nes pasaulē Latvijas vārdu ar saviem lina izstrādājumiem," stāsta Ineta Rudzīte. "Periods, kad centos dziedāt kā maza meitene, ir jau pagātnē. Man šodien gribas vēstīt par patiesām jūtām, kas mīt sirdī jau pieaugušai sievietei. Gribu dziedāt par mīlestību visās tās krāsās un nebaidīties vārdos ne no sāpēm, ne skumjām, ne pārdzīvojumiem tikai tāpēc vien, ka šodien modē ir tikai viss pozitīvais. Manuprāt, ir nežēlīgi atņemt cilvēkam ko tik skaistu kā gaišas skumjas vai to nepieciešamās vientulības devu, kas palīdz atšķirt īsto no uzspēlētā un lētā." Dziedātājas samtainajai un poētiskajai balsij īpašu pieskārienu devusi Islande, uzticējusi viņai savas valsts goda konsules amatu Latvijā.

"Visu paveicām jau pirms diviem gadiem, taču tikai tagad izceļam dienas gaismā. Tā ir neliela dzejas antoloģija, jo esmu komponējis 14 dzejnieču tekstus. Tie visi ir arī nodrukāti programmiņā. Lēnā garā ierakstījām arī dubultalbumu, turklāt bilingvāli: viens CD ir latviešu valodā, bet otrs – Baltijas kaimiņvalstu un skandināvu valodās: lietuviešu, igauņu, somu, islandiešu, dāņu, zviedru, norvēģu," stāsta Jānis Lūsēns. Kameransamblī kopā ar viņu koncertos muzicē Otto Trapāns (vijole), Māris Ziemelis (čells), Marita Karpa (akordeons), Harijs Gūtmanis (bungas), Jānis Lūsēns juniors (ģitāra, basģitāra).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja