Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sprīdīša ceļojums putna lidojumā

Dziedātāja Elza Rozentāle soloprogrammā meklē laimīgo zemi

 "Ar šo koncertprogrammu es parādu to, kas man ir būtisks un ļoti tuvs," saka atraktīvā un daudzpusīgā dziedātāja Elza Rozentāle, kura Latvijas valsts svētku ieskaņā izdziedās savu soloprogrammu Putna lidojums koncertos Rīgā, K. K. fon Stricka villā 13., 14. un 15. novembrī plkst. 19.

"Pārsvarā klausītāji mani ir iepazinuši caur citām lietām – šovu Izklausies redzēts vai projektu Cabaret, nevis to, kas patiesībā esmu. Šajos koncertos, muzicējot kopā ar grupu Bur mani, gribu parādīt daudzveidību un to, ko es pati domāju. Pirmajā daļā skanēs gan jau zināmas latviešu tautas dziesmas, gan mūsu oriģinālmūzika ar tautas dziesmu vārdiem no mūsu topošā etnodžeza albuma Lakstīgala. Otrā daļa ir absolūti pretēja. Tā sastāv no roka, popa un džeza, kas arī man ir ļoti tuvs. Te skanēs dažādas valodas, savukārt vidi radīs mākslinieces Annas Meldrājas videoprojekcijas," atklāj Elza Rozentāle. Visu šo dažādību lidojumā apkārt pasaulei apvieno Annas Brigaderes lugā Sprīdītis paustā ideja par laimīgās zemes meklēšanu un atskārsmi, ka šī zeme ir pašu mājās. "Šobrīd tas ir īpaši aktuāli, jo valsts sistēma piespiež daudzus cilvēkus aizbraukt. Tomēr latvieši nav valsts, bet iekšējā esamība. Latvieša apziņa ir mūsos pašos," dziedātāja uzskata. Viens no vissvarīgākajiem vēstījumiem viņas koncertā – jābeidz bēdāties, čīkstēt. Jāsāk pašam ar sevi.

Dziedātāju Elzu Rozentāli raksturo daudzveidīgums mūzikas stilu un skatuves tēlu izvēlē, tomēr ar tautas mūziku viņai ir visciešākā saikne, jo viņas muzikālā ceļa sākums ir meklējams folkloras kopās. "Elza izjūt skatuvi, un dziedāšana viņai padodas viegli. Elzas talants mutuļo pāri malām, ļaujot viņai sasniegt putna lidojuma augstumus, bet viņa joprojām stingri stāv uz zemes un kopā ar mums muzicē," dziedātāju raksturo kontrabasists Toms Poišs, kurš kopā ar perkusionistu Kasparu Kurdeko un ģitāristu Kasparu Vizuli ir viņas sapulcētās etnodžeza grupas Bur mani dalībnieks. Elza Rozentāle teic, ka, meklējot laimīgo zemi, putna – Sprīdīša lidojumā izmalusies pa pasauli un kā gājputns atgriežas mājās. Etnodžeza koncerti Putna lidojums jau atzinīgi novērtēti Liepājas Lielajā dzintarā, Mālpils muižā, Siguldā un Ventspilī un iedvesmo arī turpmāk strādāt ar tautas dziesmu.

"Es dzīvoju blakus Nacionālajai bibliotēkai, kur bieži "sēžu" Dainu skapī, rokos tautas dziesmās un mēģinu izvilkt tādas, kas nav dzirdētas. Likt tām virsū savu mūziku iedvesmoja Iļģi, viņi to dara izcili. Bet es ļoti gribu izvairīties no koklēm, dūdām un stabulēm. Gribu visu panākt ar mūsdienu instrumentiem un džezu." Tomēr viņa koncertos spēlēšot arī kokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja