Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Svētki ar orķestri Latvijas simtgadei

Latvijas jauniešu simfoniskā orķestra spēks koncertā 4. maijā

Septiņsimt dalībnieku no 23 Latvijas jauniešu simfoniskajiem un kamerorķestriem muzicēs kopā koncertā Svētki ar orķestri, kas notiks Lielajā ģildē 4. maijā plkst. 16. Šis ir Latvijas jauniešu simfonisko orķestru muzikāls veltījums Latvijas Republikas simtgadei. Tajā pirmatskaņojumu piedzīvos speciāli šim koncertam radīti piecu latviešu komponistu – Daces Aperānes, Ērika Ešenvalda, Jēkaba Jančevska, Jēkaba Nīmaņa un Andra Riekstiņa – skaņdarbi. Programmā plaši pārstāvēta arī mūsu klasiķu Andreja Jurjāna, Romualda Kalsona, Jēkaba Mediņa, Ādolfa Skultes, Jāzepa Vītola oriģinālmūzika. Skanēs arī Valda Breģa, Jāņa Ivanova, Elgas Īgenbergas un Imanta Kalniņa darbi. Ieeja koncertā ir ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami Biļešu servisa kasēs.

"Rūpīgi gatavojamies veselu gadu, pērnruden jau nospēlējām modelēšanas koncertu Cēsu koncertzālē," stāsta koncerta mākslinieciskais vadītājs Normunds Dreģis. Viņš strādā ar Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas kamerorķestri Armonico un būs viens no deviņiem svētku koncerta diriģentiem. "Ideja dzima jau pēc 11. Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 2015. gadā, kuros organizējām jauniešu orķestru lielkoncertu Tūkstošbalsu simfonija. Domājot uz priekšu, radās iecere, ka būtu jauki uztaisīt muzikālu sveicienu valsts simtgadei. Jauniešu orķestri ir varoši, tas ir jaudīgs kontingents, varam kopā darīt vērtīgas lietas," diriģents uzsver.

4. maija koncertam sapulcēti 23 orķestri no visiem Latvijas reģioniem. "Protams, nav iespējams uz Lielās ģildes skatuves izvietot vienlaikus visus 700 jaunos mūziķus. Tāpēc esam viņus salikuši sešos lielos apvienotos orķestros, katrā no 90 līdz 130 dalībnieku," paskaidro Normunds Dreģis. Visi koncerta virsdiriģenti – Haralds Bārzdiņš, Mārtiņš Bergs, Guntars Bernāts, Aivars Broks, Normunds Dreģis, Jēkabs Jančevskis, Pēteris Plūme, Andris Riekstiņš un Boļeslavs Voļaks – arī ikdienā strādā ar skolu orķestriem – diriģē, māca, aranžē, organizē. Divi autori paši diriģēs savus skaņdarbus – Andris Riekstiņš uvertīru Kurbads, Jēkabs Jančevskis skaņdarbu Marionetes triumfs. Koncertā būs klāt visi jaundarbu autori. "Sacerot savu orķestra darbu Saules pakāpes jaunajiem orķestra mūziķiem, es iedvesmojos no saules kā cerības simbola par Latviju un tās apbrīnojami skaisto dabu. Astrīdes Ivaskas dzejas rindas par saules lēktu, tās mirdzēšanu dienas vidū un arī vakarblāzmā palīdzēja man izveidot muzikālas ainavas, kurās reizēm pavīd tautasdziesmu tēmas," no Ņujorkas atraksta Dace Aperāne, kuru krietnais attālums neatturēs atbraukt uz sava jaundarba pirmatskaņojumu Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja