Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

TENSO seriāls turpinās

Mums ir divi galvenie uzdevumi - izglītības aspekts un vēlme izveidot kvalitatīvu grupu ar savu identitāti - tā diriģents Kaspars Putniņš stāsta par pērn izveidoto TENSO Eiropas kamerkori - starptautisku 10 Eiropas valstu 24 jauno mūzikas profesionāļu vienību, kura arī šovasar tiekas desmit dienu radošajā nometnē Latvijā, Siguldā.

Kora veikumu stilistiski ļoti plašā programmā no senajiem Viljama Bērda madrigāliem līdz ekstravagantam jaunās latviešu komponistes Gundegas Šmites opusam varēsim vērot 24. jūlijā Rīgā, Sv. Jāņa baznīcā plkst. 19. Vēlāk sekos arī turneja, iepazīstinot klausītājus Nīderlandē (22. augustā Lochemā), Somijā (Helsinkos 23. augustā) un Igaunijā (Tallinā 24. augustā). Pateicoties tam, ka projekts iekļauts Rīga 2014 programmā, gaidāms arī kāds ļoti interesants notikums šī gada rudenī, kad Rīgā, Palladium koncertzālē, 17. un 18. oktobrī notiks speciāli šim korim radītā Kristapa Pētersona uzveduma - seriāla Dzidrums pirmizrādes. Darbs pie iestudējuma Kaspara Putniņa vadībā un Zanes Kreicbergas režijā ir viens no šīsvasaras radošās nometnes radošajiem uzdevumiem.

TENSO Eiropas kamerkoris ir jauno dziedātāju izglītošanas projekts ar ilgtermiņa attīstības stratēģiju. Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš, kurš starptautiski zināms kā jaunu ceļu meklētājs mūzikā, ir šī projekta iniciators. Šī ideja - unikāla Eiropas profesionālā kora izveide - uzreiz guva pajumti un konceptuālu jāvārdu Eiropas Profesionālo koru asociācijas tīklā (Tenso Network Europe), kurš, mērķtiecīgi apvienojot labākos Eiropas korus, kopš 2005. gada ir kļuvis par spēcīgu profesionālās kormūzikas attīstības platformu.

"Mēs vēlamies šī kora dzimšanu saistīt ar Rīgu, kas šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Es pats no savas pieredzes zinu, cik svarīgi ir agrā jaunībā pieredzēt brīnišķīgus impulsus savā profesijā. Man bijusi laime piedalīties meistarklasēs, kas lielā mērā uz visu mūžu ietekmējušas manas attiecības ar mūziku, - tās man bija kā acu atvērējas (eye openers), ļoti spēcīgs impulss, iedēstīta sēkla," stāsta Kaspars Putniņš, kurš tagad kopā ar vokālo pedagogu Gērtu Bergu no Nīderlandes māca jaunos dziedātājus maksimāli plašā vokālo tehniku, mūzikas stilu un laikmetu dimensijā.

"Tā nav nekāda pastaiga, jo jāapgūst sarežģītas partitūras. Varētu domāt, ka mūzika ir kosmopolītisks, internacionāls fenomens, taču balsis skan atšķirīgi. Portugāļi dzied pavisam citādi nekā igauņi, somi vai latvieši, te veidojas interesantas attiecības. Cenšamies nevis teorētiski apzelēt dažādo vokālo kultūru nianses, bet gan sajust nepastarpinātā kontaktā un veidot sabalansētu ansambli. Tas ir intuitīvs un ļoti interesants process," rezumē K. Putniņš, kurš ar TENSO kamerkori apņēmies strādāt pirmos piecus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja