Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vasaras sezonas noslēgums Dzintaros - tramplīns Latvijas Radio bigbendam

Džezs Jūrmalai piestāv - gatavojoties Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas noslēguma koncertam šovakar, 27. augustā, plkst. 19.30, cilādams savus saksofonus, saka Latvijas Radio bigbenda muzikālais vadītājs, diriģents un aranžētājs Kārlis Vanags.

Bigbends šajā koncertā muzicēs kopā ar savu māksliniecisko vadītāju Maestro Raimondu Paulu, jauno džeza dziedātāju, šāgada starptautiskā konkursa Riga Jazz Stage uzvarētāju Kristīni Prauliņu un trompetes virtuozu no Zviedrijas Lasi Lindgrēnu. Programmā - skaistākās maestro Raimonda Paula un citu komponistu džeza melodijas.

Latvijas Radio bigbends ir ievērojamākais Latvijas džeza ansamblis. Tas dibināts vēl 1966. gadā kā Latvijas PSR Televīzijas un radio estrādes orķestris, kura pirmais vadītājs un diriģents bija komponists Ringolds Ore, bet no 1968. gada līdz 1991. gadam - vijolnieks un aranžētājs Alnis Zaķis. 1992. gadā kolektīvu pārdēvēja par Radio vieglās un džeza mūzikas orķestri, to vadījuši arī Raimonds Pauls un Gunārs Rozenbergs. Vienīgais profesionālais džeza orķestris Latvijā tika likvidēts 1996. gadā, taču pēc 16 gadu pārtraukuma, 2012. gadā, tas atkal atjaunots un atgriezies apritē. Šobrīd Latvijas Radio bigbends darbojas valsts SIA Latvijas Koncerti un festivāla Rīgas Ritmi paspārnē. Pagaidām vēl pēc projektu principa. Nepilnos divos gados Latvijas Radio bigbends jau piedāvājis klausītājiem kvalitatīvus džeza mūzikas koncertus un ierakstus, sadarbojoties ar pasaules klases māksliniekiem, to vidū - itāļu vokāliste Roberta Gambarini, džeza vokālists Kurts Elings, bundzinieks Džodžo Maijers, vokālā grupa New York Voices un vairākkārtējs Grammy balvu ieguvējs trompetists Rendijs Brekers.

Gals un sākums

Dzintaru koncertzālei ir sezonas noslēgums, bet bigbendam - darba turpinājums. "Cenšamies, lai katrs koncerts būtu arvien labāks, lai vienmēr būtu izaugsme. Gaidāmajā koncertā būs vairāki programmas bloki. Sākumā skanēs mūsu pašu radītā oriģinālmūzika - divi mani un viens saksofonista Māra Jēkabsona skaņdarbs. Es domāju, ka tas ir viens no virzieniem, kādā bigbendam jāiet - latviešiem jābūt pašiem saviem autoriem." Vanags priecājas, ka pašā bigbenda vidē jau veidojas jauni komponisti un aranžētāji. Zviedru trompetists Lase Lindgrēns, kurš ar bigbendu sadarbojas bieži, šoreiz nāk ar savu koncepciju un atskaņos speciāli viņam aranžētu leģendārās grupas ABBA mūziku bigbendam ar trompetes solo. "Ar ABBA mūziku ir grūti kaut ko nošaut greizi, un Lase parādīs savu trompetista virtuozitāti visā burvībā," sola Kārlis Vanags.

Otro daļu, ar Maestro Raimondu Paulu pie klavierēm, uzsāks melodijas no teātra izrādes Marlēna, kuras tagad tiks atskaņotas kā instrumentāli skaņdarbi. "Vēlāk mums piebiedrosies jaunā dziedātāja Kristīne Prauliņa, kurai Maestro ir sarakstījis Jaunās džeza dziesmas. Esam jau ierakstījuši visas divpadsmit, bet koncertā skanēs izlase - galvenokārt pirmatskaņojumi," atklāj Kārlis Vanags, kas pats veidojis dziesmu instrumentāciju bigbendam. Viņš uzsver, ka programmas unikalitāte ir džezs latviešu valodā, kas nav sastopams bieži.

Arvien labāk

Kārlis Vanags neslēpj, ka atjaunots tika bigbenda nosaukums un ideja, taču gandrīz bez jebkāda finansiāla seguma. "Ejam pakāpenisku ceļu: vispirms klausītājiem ir sevi jāpierāda. Tad varam ķerties pie nākamā etapa - visam jākļūst nopietnam, profesionalizētam. Tagad ir dabūts zināms valsts finansējums. Tiesa, nepietiekams, lai bigbends būtu atalgota pilna laika darbavieta, taču esam spējuši izveidot struktūrvienību Latvijas Koncertu pajumtē. Uz skatuves parasti esam astoņpadsmit mūziķi. Visi ir lieliski, spilgti mākslinieki, kuri katrs spēlē vairākus mūzikas instrumentus. Nesen noslēdzās atklātais konkurss uz koncertmeistaru vietām, un tagad katrā instrumentu grupā ir viens atbildīgais - uz pusslodzi." Saksofonu līderis ir Gints Pabērzs, trombonu - Uldis Ziediņš, trompešu - Artūrs Ozoliņš, ritma grupā - Artis Orubs. Kārlis paskaidro, ka koncertmeistara pienākumu izpildītājs bigbendā nav tikai grupas "pirmā vijole". Jāorganizē darbs, jāmeklē viss nepieciešamais - piemēram, surdīnes.

Bigbenda plāni sniedzas jau vairāk nekā gadu uz priekšu. "Grandiozs un ilgi gaidīts būs Mare Balticum projekts ar austrāliešu multiinstrumentālistu Džeimsu Morisonu, kurš vairākos CD viens pats iespēlējis visus bigbenda instrumentus. Viņš strādās ar mūsu nacionālo vērtību, esam atlasījuši latviešu tautasdziesmas, kuras viņš aranžē." Taču ziemas sezonas pirmais koncerts notiks jau oktobra vidū Latvijas Radio, un to pārraidīs starptautiskajā Eiroradio tīklā. Sadarbībā ar orķestri Sinfonietta Rīga jau top 18. novembra svētku koncerti Rīgā un reģionos. Vadlīnija būs jauno mūziķu parādīšana. Būs vairāki Ziemassvētku koncerti, pavasarī bigbends uzstāsies Briselē un Maskavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja