Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Versijas telpā starp džezu un klasiku

Sākot VEF Jazz Club sezonu, Šveices Trio Vein spēlē Ravēlu

Šveicē dibinātā ansambļa Trio Vein viesošanās ar oriģinālu klasikas un džeza savijuma programmu Vein plays Ravel 26. septembrī plkst. 19 uzsāks VEF Jazz Club rudens/ziemas sezonu, omulīgā kluba gaisotnē turpat uz VEF Kultūras pils lielās skatuves pulcējot arī klausītājus. 

Šveiciešu trio mūzikas mīļotājiem Latvijā ir jau pazīstams. 2018. gada februārī visa trijotne – kontrabasists Tomass Lēnss, pianists Mihaels Arbencs un bundzinieks Florians Arbencs – piebiedrojās Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, pārsteidzot ar jaunu, kopīgu Imanta Kalniņa 4. simfonijas lasījumu. Tovakar atskaņojot arī paši savus darbus, Trio Vein atklājās kā intelektuāla, sarežģīta, taču ar rotaļīgu vieglumu pasniegta atonālā frīdžeza meistari, īsti virtuozi. Taču tā nav vienīgā viņu darbības šķautne.

1957. gadā savā lekcijā universitātes studentiem džeza mūziķis un komponists Ginters Šūlers teica, ka starp klasisko mūziku un džezu eksistē vēl trešais virziens, kas, būdams pilnībā neatkarīgs no pirmajiem diviem, sevī ietver labākos elementus no tiem abiem. Šūlera definētā trešā virziena pastāvēšanu lieliski apliecina tādu meistaru kā Djūka Elingtona, Kīta Džereta, Čārlza Mingusa un Juri Keina darbi. 

Trio Vein ir spožs, mūsdienīgs ansamblis, kas perfekti pierāda Šūlera tēzi. Trio nācis no džeza vides, bet viņu labākie darbi ir klasikas un džeza simbiozē radīti. Šī žanra spožākais sasniegums nenoliedzami ir programma Vein plays Ravel. Tā izdota arī CD (2017). "Es viņus tieši šajā programmā dzirdēju Roterdamā mūzikas gadatirgū Classical Next, un šajā šveiciešu projektā mani uzrunāja radošā saikne ar klasiku," mūziķu izvēli pamato VEF Jazz Club koncertu sērijas mākslinieciskā vadītāja Antra Dreģe. Franču komponists Moriss Ravēls pats jūsmoja par džezu, kas XX gs. sākumā strauji izplatījās Eiropā. Ceļojot starp impresionisma, neoklasicisma un ekspresionisma stiliem, viņš savā mūzikā nevairījās iekļaut arī pa kādam iespaidam no XX gs. sākuma populārās mūzikas žanriem. Tajā ieskanas arī džeza ritmi un harmonijas. Ravēla mūzikā balstītajai programmai Trio Vein izvēlējies populāro simfonisko skaņdarbu Bolero un citus darbus, kuriem līdzās spēlēs arī paša trio mūziķu sacerējumus. Viens no vārda "vein" tulkojumiem ir "vēna" – asinsrites ceļš. Tas trāpīgi raksturo mūziķu spēles stilu, kas pieņem džeza tradīciju spēku, to spēcinot ar klasiskās mūzikas smalkumu.

Klausītāju iecienīto VEF Jazz Club šoruden turpinās arī Jolanta Gulbe programmā Calling You (27. oktobrī) un Dānijā dzīvojošais jaunais pianists Edgars Cīrulis ar džeza koncertpasaku Aisma (5. decembrī).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja