Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Bēthovena simfonijas un Šostakoviča klavierkoncerta atskaņojums. Spilgts mūzikas vakars bez svētku nodevām

Vai tas nav neprāts - festivālā Eiropas Ziemassvētki pašā pirmssvētku nedēļas nogalē piedāvāt vienkārši akadēmisku, nopietnu absolūtas instrumentālās mūzikas koncertu bez jelkādām satura atsaucēm uz minētajiem svētkiem vai to gaidīšanu?

Orķestra Sinfonietta Rīga, diriģenta Andra Pogas un pianista Reiņa Zariņa kopīgajā programmā - XX gadsimts un Vīnes klasika. Iepretim pasaules klejotāja un izaicinātāja Igora Stravinska Koncerts stīgu orķestrim (1946), viņa laikabiedra padomju režīma spīles smagi izjutušā, taču jaunības eksperimentu laikā vēl saulaini optimistiskā Dmitrija Šostakoviča Pirmais klavierkoncerts (1933). Savukārt Vīnes klasiku pārstāv L. van Bēthovena Trešā - Heroiskā - simfonija, kurai komponistu iedvesmojusi gan sajūsma, gan vilšanās sākotnēji revolucionārajā Napoleona Bonaparta personībā.

Šī bija tā reize, kad publika nāk uz mūziķu izpildītājmākslinieku vārdiem. Pianists Reinis Zariņš un diriģents Andris Poga ir mūziķi, kuri jau iekarojuši klausītāju uzticību un atzinību gan šeit, gan starptautiskajā apritē. Reinis Zariņš pat tiktāl, ka varēja atļauties mūzikas ierakstu kompānijai Lielbritānijā piedāvāt Jāzepa Vītola klaviermūzikas izlasi. Savukārt dzimtenē viņš arvien no jauna pārsteidz ar drosmīgu, tirgum neizdabājošu repertuāra izvēli un konceptuālām programmām. Viņš ir arī viens no tiem retajiem mūziķiem, kas prot ieinteresēt publiku ar kodolīgiem, saistošiem, izglītojošiem komentāriem par komponistiem un skaņdarbiem, kurus viņš izvēlējies spēlēt.

Komunikācija ir atslēgas vārds. Arī tad, ja paliekam tikai pašas mūzikas telpā. Tovakar Lielajā ģildē valdīja ļoti spēcīga, uzlādējoša un tieša mākslas komunikācija: ar neviltotu, bravūrīgu jaunības degsmi, apžilbinošu spožumu, enerģiju un - tam visam kontrastā - arī lirismu, smalku savā vienkāršībā, pianists uzrunāja D. Šostakoviča 27 gadu vecumā radītajā demonstratīvi virtuozajā opusā, kas ir spilgts komponista pieteikums koncerta žanrā.

Tagad darbs ieguva jaunu dzīvību, kurā labs saspēles partneris pianistam bija otrs šī klavierkoncerta solists trompetists Jānis Porietis. Savukārt Andris Poga, viesojoties pie orķestra Sinfonietta Rīga diriģenta pults, perfekti kontrolēja mūzikas procesu - gan detaļās, gan kopumā. Muzicēšanas un arī klausīšanās azartā diriģents ievilka jau pirms tam ar I. Stravinska neoklasiskā Re mažora Koncerta (stīgu orķestrim) virtuozajām virāžām. Līdzās Šostakoviča klavierkoncerta atskaņojumam vakara otrs smaguma centrs - pazīstamās Bēthovena 3. Heroiskās simfonijas lasījums - uzrunāja ar grodu, dziļi pārdomātu, emocionāli bagātu un intelektuāli pamatotu lasījumu. Drošas rokas vadītu un ar atbilstošu atdevi nospēlētu. Starp citu, sen nebija dzirdēts tik līdzens mežragu ansamblis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja