Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Atklās Starptautisko jaunā teātra festivālu Homo Novus

Sestdien, 3. septembrī sāksies Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus, portālam Diena.lv pavēstīja Homo Novus direktore Gundega Laiviņa.Festivāla rīkotāji aicina apmeklēt vairākus desmitus teātra notikumu, kas sakārtoti četrās programmās un aptvers Rīgu no Ķīpsalas līdz jaunatklātajai Tabakas fabrikai ar epicentru Kaņepes Kultūras centrā Skolas ielā 15. Pirmajās trīs festivāla dienās gaidāmas divas latviešu mākslinieku pirmizrādes, Rīgas bērnu veidots projekts, izstāde KRUSTpunkts: intimitāte un izrāde un franču mākslinieku priekšnesums Šis mirklis.

Festivāla atklāšanas izrāde Šis mirklis būs skatāma Jaunajā Rīgas teātrī 3., 4. un 5. septembrī. Izrādi cirka un objektu teātra mākslinieks un dejotājs Kamils Buatels ar saviem domubiedriem veidoja daudzus gadus, to laikā apceļojot dažādas valstis un dzīvojot dažādās kultūrās.

Šis bagātīgais kultūrslānis gluži vai burtiskā nozīmē atrodas uz skatuves - milzīgs vecu galdu, dīvānu, gludināmo dēļu, lampu, neparocīgu trepju un dažādu salauztu sadzīves priekšmetu krāvums kalpo ne tikai kā groteska mantu kalna simbols, bet tiek asprātīgi iesaistīts mākslinieku saspēlē. Mākslinieki žonglē ar skatītāju noskaņojumu, ļaujot no sirds izsmieties par sadzīves komiku, lai jau pēc brīža ierautu eksistenciālās pārdomās par cilvēka determinētību pasaulē. „Tā ir nemitīga ekvilibristika tiešā un pārnestā nozīmē, kas ievelk skatītāju nebeidzamās halucināciju un dīvainību kaskādēs”, izrādi raksturo teātra kritiķe Undīne Adamaite.

Jaunā Rīgas teātra tehniskais personāls atzīst, ka šī ir sarežģītākā uzbūve teātra vēsturē, bet pašiem māksliniekiem pieticis laiks sagādāt skatītājiem īpašu pārsteigumu - divas Rīgā tapušas instalācijas, kas no 3. līdz 5. septembrim būs apskatāmas Festivāla centra bēniņos Skolas ielā 15.

Svētdien, 4. septembrī plkst. 16 Ģertrūdes ielas teātrī izrādē Katastrofu būvniecība seši Rīgas bērni Krišjānis, Jēkabs, Roberts, Emma, Paulīne un Valters atrādīs skatītājiem nedēļu ilgušās darbnīcas rezultātu. Kopā ar vācu māksliniecēm Evu Meijeri Kelleri un Sibillu Milleri viņi no sadzīves priekšmetiem cēla katastrofas - zīmēja draudzīgos mutantus, lika izlietnēm spļaut uguni, radīja tornado, kas visu pārvērš zeltā un sudrabā, lai aicinātu mūs, pieaugušos, aizdomāties par to, kādu pasauli mēs atstāsim saviem bērniem.

Tikai festivāla Homo Novus laikā būs iespēja redzēt divas latviešu mākslinieku pirmizrādes. Viestura Meikšāna izrāde Partitūra ekosistēmai tiks demonstrēta Andrejsalas Spēkstacijā 3. un 4. septembrī plkst. 19. Savukārt Vladislava Nastavševa izrāde Sņeguročka būs skatāma Ķīpsalas autokapsētā 4. un 5. septembrī plkst. 21. Uz šo izrādi līdzi jāņem stereo austiņas.

Partitūra ekosistēmai ir rotaļīga, asprātīga un emocionāli jaudīga izrāde - lekcija par skaņas lomu cilvēka evolūcijā, ko izcilā telpā - tvaika turbīnas cehā - pasniedz divi profesionāli radikāli pretēji, bet cilvēciski ļoti tuvi mūziķi - Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs kopā ar Swedbank kora dziedātājiem.

V. Nastavševa Sņeguročka ir unikāls iestudējums reālā vidē - automašīnu vraku kapsētā Ķīpsalā, kas pārsteidz ar vērienīgu, kinematogrāfijai tuvu vizuālo tēlu un muzikālo partitūru, tajā pat laikā runājot par vistrauslākajiem cilvēka dzīves brīžiem. Sņeguročkas lomu izrādē spēlē Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa.

Līdz ar pašu festivālu 3. septembrī plkst. 17 Skolas ielā 15 tiks atklāta septiņu instalāciju izstāde KRUSTpunkts: intimitāte un izrāde, kas gluži maģiskā veidā apvieno visdziļāko intimitāti ar visatklātākajiem publiskuma mirkļiem, dāvājot jaunu skatīšanās pieredzi un aicinot uz sarunu, kurā ir ne tikai jāklausās, bet arī jārunā. Šīs izstādes darbi nav statiski, tajos visos ir „dzīvais” elements, un tas nozīmē, ka katra skatīšanās reize ir jauns un unikāls piedzīvojums. Izstādē piedalās scenogrāfi Monika Pormale un Reinis Suhanovs (Rīga), režisors Romeo Kasteluči (Čezena), mākslinieki Hanss Rozenstrēms (Helsinki) un Dace Džeriņa (Rīga), modes mākslinieki mareunrol’s (Rīga), fotogrāfs Bohdans Holomīčeks (Prāga).

Festivāla informācijas un saviesīgās dzīves centrs darbojas Skolas ielā 15 katru dienu no plkst. 12. Biļetes nopērkamas Biļešu servisā, Jaunajā Rīgas teātrī, festivāla informācijas centrā un pirms izrādēm. Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus norisināsies no 3. līdz 9. septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja