Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Baltijas baleta festivāls atceļ dejas robežas

"Mūsu augstie mērķi ir bagātināt Latvijas kultūras dzīvi, iepazīstinot sabiedrību ar pasaules mēroga novitātēm dejas mākslā, un popularizēt profesionālo deju. Lai parādītu, kas mūsu festivālā noticis šajos 19 gados, vajadzētu vismaz 24 stundas ilgu filmu. Tā ir ļoti būtiska iespēja ieskatīties pasaules dejas elpā, jo ne katrs var aizbraukt kaut kur tālu prom, lai to redzētu," ikgadējā Starptautiskā baleta festivāla mākslinieciskā direktore Lita Beiris priecājas, ka šogad atbrauks ļoti dažādas, spilgtas pasaules baleta personības.

Festivāla raža no 7. aprīļa līdz 18. maijam baudāma Rīgā un Latvijas reģionos.

Ceļā starp balto un melno

Atklāšanas koncerts, kā ierasts, notika Rīgas dzelzceļa stacijā, tā atspoguļojot baleta mākslinieka mobilo raksturu - vienmēr ceļā. 7. aprīlī plkst. 17 tur tika piedāvāts pērn Kultūras pils Ziemeļblāzma atklāšanai radītais uzvedums Dvēseles stīgas ar Raimonda Paula mūziku. Tajā piedalījās Latvijas Nacionālā baleta solisti, deju grupa Dzirnas, baleta studija Grande, Raimonds Ozols ar vijoles solo, Raimonds Macats pie taustiņinstrumentiem. Galā koncerts Latvijas Nacionālajā operā 14.IV pulcēs starptautisko baleta konkursu laureātus, vadošos solistus no Vācijas, Ungārijas, Francijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas. Spānijas, Briseles un Polijas deju kompāniju izrādes būs skatāmas Rīgā, Preiļos, Valmierā, Ventspilī un Rēzeknē. Programmu papildinās tematiskas vizuālās mākslas izstādes, kinoseansi un meistarklases.

Flamenko deju kompānija Jesus Carmona & Cia, kuras vadošais solists, horeogrāfs un mākslinieciskais vadītājs ir Hesuss Karmona - flamenko zvaigzne Spānijā un pasaulē -, viesojas ar izrādi Melnais un baltais, ko izrādīs Rīgas Kongresu namā 29.IV, Ventspilī teātra namā Jūras vārti 28.IV un Rēzeknē Latgales vēstniecībā Gors 30.IV. "Dzīve ir divu pīlāru līdzāspastāvēšana - pilnība un tukšums, kas mijiedarbībā rada izaugsmi un virzību. Flamenko ir emocijas, vedot mūs cauri ilūzijām, sapņiem, ilgām un vēlmei cīnīties. Melnais un baltais kā iņ un jan, kā sievišķais un vīrišķais, atspoguļojot pozitīvo un negatīvo, zaudējumu un piepildījumu. Melnais dod enerģiju, lai sevi realizētu un, spītējot neveiksmēm, cīnītos par saviem sapņiem. Baltais raksturo maigumu, mieru, kas iegūts, rodot piepildījumu," Hesuss Karmona saka par savu iestudējumu, kura horeogrāfija ietver dažādus flamenko stilus: trilla, fandango un farruca.

Melnais dimants

Briseles laikmetīgās dejas kompāniju Opinion Public, kura ar izrādi Bob'Art viesosies Rīgā Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 12.IV un Preiļos 10.IV, pirms trim gadiem izveidoja pieci slavenā Morisa Bežāra baleta (Lozannā) dejotāji. Šīs kompānijas radošās uzmanības centrā ir sabiedriskie procesi un cilvēku dzīvē nozīmīgas tēmas. Bob'Art sola elegantu, aizraujošu šovu, kas komiskā un satīriskā veidā parāda, kā mode transformējas mūsdienu mākslā. Izmantota plaša dejas tehnikas un skatuves mākslas izteiksmes līdzekļu palete, sākot ar deju un beidzot ar video un vizuālo mākslu.

Polijas dejas teātris no Poznaņas ar izrādi Četrdesmit iepriecinās nu jau pasaulslavenā norvēģu horeogrāfa, aizraujošu psiholoģisko baletstāstu meistara Jū Stremgrena fanus baleta festivālā Latvijā, kas savulaik (sākot ar viencēlienu Futbols) bija viena no pirmajām horeogrāfa starptautiskajām skatuvēm. Jaunā izrāde atspoguļo sievietes dzīvesstāstu 40 gadu gaitā, atklājot šaubas, cerības, ilgas, cīņu, izvēli un negaidītus likteņa pavērsienus un vienlaikus - arī Polijas Dejas teātra četrdesmit gadu veikumu. "Saka - dzīve ir kā grāmata. Bet dzīve nav grāmata. Dzīve ir rakstīta uz tūkstošiem lapaspušu. Jūs varat izveidot stāstu un teikt, ka tā ir patiesība. Stāsts ir atkarīgs no tā, kuras lapaspuses kurā brīdī mēs izmantojam. To sauc par izvēli," savu koncepciju pamato Jū Stremgrens. Izrādes skatāmas Valmierā 14.IV un Rīgas Kongresu namā 16.IV.

Tūlīt pēc pirmizrādes Kopenhāgenas Karaliskajā operā Rīgas Kongresu namā 18.V būs skatāms Tima Raštona dejas teātra iestudējums Melnais dimants. "Dimantam piemīt dažādas nokrāsas - no gaiši mirdzošas līdz piesātināti melnai, tieši kā attiecības starp diviem mīlētājiem," autors saka par izrādi, kurā izceļ jutekliskumu un enerģiju. Visbeidzot, mūsu pianiste Diāna Zandberga, kurai pirkstos uguns (tā rakstīja Spānijas laikraksts La Vanguardia), solokoncertā Deja ar klavierēm 10.IV Rēzeknē un 27.IV Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē arī kā dejotāja vedīs ceļojumā caur dažādu laikmetu dejas žanriem. Igauņu komponista Lepo Sumeras polistilistiskajā klavierdarbā Piedod, Friderik (1981) pat paredzēta horeogrāfiska kadence, kurā pianistiem jādejo.

Pilna programma šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja