Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cēsu mākslas festivāls turpinās ar teātru skati un Silvijai Radzobei veltītu basketbola spēli

Mākslas festivāls Cēsis 2020 šonedēļ atklās Teātru skati Grand PRIX, ko veidojusi teātra kritiķe Zane Radzobe un kurā iekļautas trīs izrādes – Māte, Finlandizācija un Šekspīrs, kā arī teatrāla performance Silvijai Radzobei veltīta basketbola spēle ar Latvijas garāko aktieru, pasaulslavenā basketbolista Dāvja Bertāna un komiķa Jāņa Skuteļa piedalīšanos. Festivālā turpinās arī Kino programma, kurā interesenti aicināti uz Žaka Tatī melnbalto komēdiju Ilo kunga brīvdienas un Frīdriha Vilhelma Murnava romantisko drāmu _Saullēkts: divu cilvēku dziesma, informēja festivāla rīkotāji.

Teātru skate Grand PRIX  sāksies 14. augustā plkst. 20 koncertzālē Cēsis ar Dailes teātra iestudējumu Floriana Zellera Māte.

"Intara Rešetina Mātes lielais trumpis ir Lilita Ozoliņa galvenajā lomā. Rešetins iestudējis Floriana Zellera lugas arī agrāk, pētot bērnu attiecības ar saviem novecojošajiem vecākiem un vecāku attiecības ar pusaudžiem, bet Māte, man liekas, šai sērijā ir vienlaikus skaudrākais, nežēlīgākais un cilvēciskākais stāsts. Tajā ir daudz neglīta, egoistiska, bet arī trausla, maiga un pat skaista. Izrādē visu notiekošo skatītājs redz it kā Ozoliņas varones acīm. Ozoliņa spēlē tā, kā tikai izcilas aktrises spēj – ne brīdi neslēpjot savā varonē pretrunīgo un briesmīgo un vienlaikus pārliecinot, ka Māte citādi nespēj rīkoties. Skaista izrāde izcilai aktrisei," stāsta Zane Radzobe.

Jau nākamajā vakarā, 15. augustā plkst. 20 koncertzālē Cēsis būs skatāms Liepājas teātra iestudējums Šekspīrs. Izrāde ir režisora Elmāra Seņkova debija Liepājā un piedāvā skatītājiem daudz asiņu, daudz melna humora un vēl vairāk līķu, kā jau Šekspīra lugās ierasts. Izrāde nominēta balvai Kilograms kultūras kategorijā Teātris 2019. gada ziemas balsojumā.

Režisors Elmārs Seņkovs ar dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces palīdzību ir apvienojis vairāku Šekspīra darbu – Ričarda III, Makbeta, Romeo un Džuljetas, Otello – tēlus vienā stāstā par izrādes galveno varoni liekot Šekspīra spožāko manipulatoru – Ričardu III – talantīgās Ineses Kučinskas iemiesojumā. "Kritiķi ir rakstījuši, ka Seņkova skatījums uz Šekspīru sanācis drūms un cinisks. Izrāde ir arī rotaļīga un dumpinieciska," papildina Zane Radzobe.

Pirms izrādes plkst. 19 notiks Zanes Radzobes lekcija Mūsu laiku varonis: aktieri un stāsti cauri laikiem.

21. augustā plkst. 20 koncertzālē Cēsis būs skatāms Latvijas Nacionālā teātra iestudējums - Juha Jokela komēdija Finlandizācija.

Somu dramaturga Jukas Jokelas luga Finlandizācija pēta procesu, kas gan nosaukts somu vārdā, bet pazīstams arī mums – spēcīgs kaimiņš diktē kādas mazākas valsts ārpolitisko uzvedību, vienlaikus ļaujot tai saglabāt suverenitāti. "Valtera Sīļa iestudējums, manuprāt, ir viena no pagājušās sezonas labākajām izrādēm divu iemeslu pēc. Šis ir izcils politiska teātra piemērs, kas sarežģītu situāciju apskata nevis populistiski, bet pēc būtības, godīgi iezīmējot visu pušu argumentus. Droši vien vairumam skatītāju nebūs pārsteigums, ka konflikts izrādās ne tikai ļoti sarežģīts, bet varbūt ir pat neatrisināms. Vienlaikus šī ir brīnišķīga psiholoģiska izrāde, kuru bauda būs skatīties arī tiem, kas ikdienā neinteresējas ne par ārpolitikas, ne ekonomikas jautājumiem, jo būtībā jau Finlandizācija stāsta ne tik daudz par somiem un krieviem vai par starptautiska biznesa problēmām, bet par cilvēkiem, kuri ir nonākuši krustcelēs. Vienā pusē ir vērtības, kam viņi tic, otrā – nepieciešamība izdzīvot," izvēli izrādes iekļaušanai festivāla teātru skatē pamato Zane Radzobe.

23. augustā plkst. 20 sporta hallē Cēsis notiks īpašs pasākums - teatrāla performance Silvijai Radzobei veltīta basketbola spēle ar Latvijas garāko aktieru, pasaulslavenā basketbolista Dāvja Bertāna un komiķa Jāņa Skuteļa piedalīšanos.

Silvija Radzobe daudzus gadus bija festivāla Grand Prix teātra skates veidotāja, atlasīja sezonas izcilākās izrādes programmai un izglītoja festivāla apmeklētājus ar lieliskām informatīvi bagātām un vienmēr klausītāju piepildītām lekcijām. Viņas kaislība bija ne tikai teātris un izrādes, bet arī basketbols un tā aktualitātes, ko viņa komentēja tikpat azartiski un priekpilni kā teātrī notiekošo.

Zane Radzobe papildina: "Silvijai Radzobei patika sadarboties ar Cēsu festivālu tā atmosfēras un ambīciju dēļ. Man liekas, tas abiem bija kopīgs – nemitīgi izcilības meklējumi, bezkompromisu skats uz kvalitāti un pāri visam uzticība cilvēciskām vērtībām. Mamma ir izdarījusi ļoti daudz – gan kā kritiķe, gan kā zinātniece un pedagoģe, un nemitīga kvalitātes latiņas uzturēšana viņai nopelnīja stingra, reizēm pat skarba profesionāļa reputāciju. Bet tie, kuri viņu pazina tuvāk, zina, ka viņa bija ne tikai spoža, bet arī silta, dzīvi visās tās krāsās mīloša un ļoti rotaļīga sieviete. Tāpēc Cēsu festivāls, pieminot ilgstošo sadarbību, skatītājiem piedāvās rotaļu – performanci, kurā apvienotas mammas trīs pēdējo gadu lielās mīlestības: teātris, dālijas un basketbols. Tas ir traks projekts, bet bez krietnas devas mākslinieciska vājprāta netop nekas, kritiķu recenzijas un zinātnieku pētījumus ieskaitot. Idejas autori – Vilis Daudziņš un Juris Žagars, režisors Valters Sīlis, skanēs Silvijas Radzobes teksti. Basketbolu spēlēs Jānis Skutelis, Dāvis Bertāns, sportiskākie Latvijas teātru aktieri un Latvijas dārzu bagātības."

Pirms performances plkst. 19 notiks Zanes Radzobes lekcija Krustcelēs: teātris un digitālā pasaule.

Festivāls šajās nedēļās turpina arī Ulda Tīrona veidoto Kino programmu Skaņa, ko redzam. Telpa, ko dzirdam, piedāvājot Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā noskatīties vēl divas filmas.

15. augustā plkst. 20 būs skatāma Žaka Tatī komēdija Ilo kunga brīvdienas (1953). Filmas galvenais varonis Ilo kungs, kuru atveido pats Žaks Tatī, devies brīvdienu braucienā, iekārtojies viesnīcā un tur nejauši, bez ļauna nodoma izraisa notikumu virkni, kas izvēršas haosā. Pēc šīs filmas panākumiem režisora Tatī alter ego – Ilo kungs, kurš kļūst par veselas filmu sērijas galveno tēlu un vēlāk bijis iedvesmas avots labi zināmā britu Mistera Bīna brīvdienu piedzīvojumu sērijām.

"Vēl no Čaplina laikiem nākušās mēmās klaunādes tradīcijā veidotās Žaka Tatī komēdijas Ilo kunga brīvdienas skaņu celiņš būtu pelnījis, lai to klausītos atsevišķi. Mūzikas un atmosfēras skaņu apvienojums rada neatkārtojamu filmas noskaņu, bet atsevišķi skaņu efekti izmantoti kā komisku situāciju sastāvdaļa," stāsta Uldis Tīrons.

Savukārt 22. augustā plkst. 20 gaidāmajā Frīdriha Vilhelma Murnava romantiskā drāma Saullēkts: divu cilvēku dziesma (1927), kas raisīs pārdomas par attiecību trauslo dabu un nozīmību, stāstīs stāstu par mīlestību, kaisli, nodevību, vainas apziņu un iekšējo cīņu starp labo un ļauno.

"Tas ir spilgts ekspresionistiskā kino paraugs un viena no pirmajām filmām, kurai pievienots skaņu efektu un muzikālā pavadījuma celiņš; tiesa, nedaudzie dialogi joprojām veidoti kā titri. Filmā aktieru spēle, bez šaubām, atbilst mēmā kino paņēmieniem, tādēļ tik interesanti vērot, kā tā saspēlējas ar aktīvo skanisko pavadījumu."

Līdz 28. augustam Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā skatāma vizuālās mākslas izstāde Skaņa, ko redzam. Telpa, ko dzirdam, kurā piedalās mākslinieki Kaspars Groševs, Pēteris Līdaka, Artūrs Punte & Jēkabs Voļtovskis, Krišs Salmanis, Kristaps Ģelzis & Ģirts Bišs (kuratores: Daiga Rudzāte, Žanete Skarule), savukārt koncertzāles Cēsis mākslas galerijā skatāma konkursa SEB stipendija glezniecībā finālistu darbu izstāde Dienaskārtība. Finālistu četrinieku veido jaunie gleznotāji: Madara Kvēpa, Laura Veļa, Ingrīda Ivane un Jānis Šneiders (kuratore Inese Rozentāla).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja