Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Režisors Jurijs Kvjatkovskis

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Jurija Kvjatkovska iestudējums Kur prāts, tur nelaime

30. septembrī plkst 18 Daugavpils teātrī notiks šīs sezonas pirmā pirmizrāde Kur prāts, tur nelaime, kas būs Krievijas režisora Jurija Kvjatkovska slavenās Aleksandra Gribojedova lugas mūsdienīga interpretācija, informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Janīna Ivanova.

Režisors Jurijs Kvjatkovskis ir divkārtējs teātra balvas Zelta maska nominants (2014., 2015.g.), un viņa eksperimenti teātra jomā raisījuši plašu rezonansi Krievijas kultūras telpā.  Viņš iestudējis izrādes vadošajos Maskavas un Sanktpēterburgas teātros, darbojas arī kā pedagogs MHAT/Maskavas Dailes teātra skolas studijā (Dmitrija Brusņikina meistardarbnīcā), kā arī ir viens no neatkarīgas radošās grupas Le Cirque de Sharles La Tannes pamatlicējiem.  

Aleksandra Gribojedova komēdija Kur prāts, tur nelaime (plašāk pazīstams lugas nosaukuma tulkojums - Gudra cilvēka nelaime) ir viens no nozīmīgakajiem un vērtīgākajiem autora darbiem, kurā atspoguļota konservatīvās un progresīvās domāšanas sadursme, vecā un jaunā mūžīgā cīņa. Pateicoties dramaturgu Andreja Rodionova un Jekaterīnas Trojepoļskas (Krievija) darbam, Gribojedova lugā aprakstītie notikumi pārceļas uz mūsdienām un saglabā lugas vārsmaino tekstu.

Režisors Jurijs Kvjatkovskis par iestudējumu stāsta: „Atgriešanās pie klasikas vienmēr ir notikums. Tajā taču ir kāda burvība, kad tu sēdi skatītāju zālē un nonāc pie apziņas, ka pat 150 gadus atpakaļ sabiedrību nomāca tās pašas problēmas! Un tu saproti, ka tas tā būs vienmēr. Taču vēsture attīstās tā, ka tā vienalga meklē savu varoni. Jo tikai varonis ir spējīgs virzīt šo „mašīnu”, kaut ko mainīt sabiedrībā. Gribojedova luga mani uzrunāja, jo tajā tiek atspoguļota šī varoņa rašanās, kurš nokļuvis viņam naidīgā vidē. Šī izrāde ir mūsu meklējumi un vēlme izprast, kāds būtu šis varonis mūsdienu sabiedrībā.”

Iestudējuma radošajā komandā darbojas arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece no Krievijas Nana Abdrašitova, horeogrāfes Irina Saveļjeva un Irina Galuškina (Krievija). Izrāde krievu valodā.

Tuvākās izrādes – 1. oktobrī plkst. 17, 27. oktobrī plkst. 18.30.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja