Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Deja Sarkandaugavas ielās un dzīvokļos

Piedaloties Sarkandaugavas mājsaimniecībām, septiņiem latviešu dejotājiem un trīsdesmit laikmetīgās dejas studentiem, austriešu horeogrāfs Villijs Dorners Sarkandaugavas dzīvokļos, ielās un pagalmos radījis projektu Dzīvojamā istaba.

Dzīvās instalācijas pilsētvidē un fotoizstāde astoņos dzīvokļos Sarkandaugavā notiks piektdien, 12. septembrī, no plkst. 17 līdz 21 un, sestdien, 13. septembrī no plkst. 11 līdz 15. Izstādes un instalācijas darbosies četras stundas un tās varēs apmeklēt jebkurā laikā. Norises vietu kartes varēs saņemt projekta norises laikā informācijas punktā Sarkandaugavas ielā 2. Ieeja bez maksas.

Austriešu horeogrāfa Villija Dornera pilsētvides projekti ir pazīstami visā pasaulē un tos var raksturot kā ķermeņu intervenci ikdienišķajā vidē. Dejotāji iekļaujas dzīvokļu interjeros un pilsētas ainavā, ar saviem ķermeņiem izjaucot lietu kārtību un liekot citām acīm paskatīties uz ierasto. Tā ir ķermeņu komunikācija ar arhitektūru, pilna humora un spēles prieka.

Pavasarī, kad Villijs Dorners viesojās Sarkandaugavā  pirmo reizi, viņš sadarbībā ar vietējiem iedzīvotājiem un dejotājiem astoņos dzīvokļos radīja fotogrāfijas, kas nu tiks izstādītas dzīvokļu interjeros, radot jaunas attiecības starp iekštelpu un ārpasauli. "Sarkandaugava mani ļoti uzrunāja emocionāli un šis ir mans skatījums uz pilsētas arhitektūru un privāto telpu," saka horeogrāfs. Fotoizstādi papildinās Sarkandaugavā filmēti video, bet ceļa posmos starp dzīvokļiem būs redzamas dejotāju radītas dzīvās instalācijas. Katrs skatītājs pats varēs sastādīt savu maršrutu, bet tiem, kas vēlēsies redzēt visu, jārēķinās ar apmēram 2 stundu pastaigu.

Projektā Dzīvojamā istaba piedalās latviešu dejotāji Evita Birule, Dmitrijs Gaitjukevičs, Elīna Gaitjukeviča, Elīna Lutce, Roberts Muciņš, Eva Vancāne, Kristīne Vismane un 30 Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas Kultūras koledžas dejas studenti.

Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums Deja iziet pilsētā ir izrāžu sērija pilsētvidē, ko dažādās Rīgas apkaimēs veido starptautiski atzīti ārvalstu laikmetīgās dejas mākslinieki sadarbībā ar latviešu dejotājiem. Projekta ideja ir paplašināt dejas ierasto praksi un teritoriju, novirzot izpētes un izrāžu tapšanas procesu uz Rīgas apkaimēm un padarot šo pilsētas daļu redzamo un neredzamo ainavu par izrādes centru. Projektā jau tapušas izrādes No Vecmīlgrāvja ar mīlestību, ko sadarbībā ar mūsu dejotājiem iestudēja flāmu horeogrāfs Kūns Augustainens, kā arī latviešu dejotāju un japāņu mākslinieku kolektīva contact Gonzo sadarbības projekts Grīziņkalnā. Ar starptautisko nosaukumu Dance Moves Cities līdzīgs projekts norisinās vēl divās Eiropas pilsētās – Terni Itālijā un Krakovā Polijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja