Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Diegabiksis un Kaiju karaliene

Leļļu teātrī tapušas divas jaunas izrādes – par laimi un brīvību

"Kaut kur jau mēs visi esam tādi diegabikši, kam drīzāk gribas dzīties pēc ilūzijas, nekā novērtēt to, kas mums ir apkārt, mācīties un pieaugt," saka režisors Māris Koristins, kurš Latvijas Leļļu teātrī iestudējis Pasaku par Diegabiksi – stāstu par rakstnieka Žaņa Grīvas radīto mazo bruņurupucēnu. Jau rudenī pie pašiem mazākajiem skatītājiem (no divu gadu vecuma) nonāca šīs izrādes versija krievu valodā, bet no 25. februāra Diegabikša piedzīvojumus un laimes meklējumus bērni varēs iepazīt arī latviski.

Izrādi režisors veidojis kopā ar mākslinieci Anitu Znutiņu- Šēvi, komponistu Silvestru Zemgalu, dziesmu tekstu autori Dainu Strelēvicu un aktieriem Santu Didžu, Miķeli Žideļūnu un Artūru Putniņu. Iestudējuma galvenais varonis Diegabiksis, bravūrīgi un viszinoši dodoties pasaulē, cer atrast lielo laimi. Vēlams tādu, kuras iegūšanai nav īpaši jānopūlas, jo bezrūpīga dzīve bruņurupucēnam šķiet daudz vilinošāka. Taču ceļotāja gaitās Diegabiksim nākas sastapties ar neparedzētām grūtībām un noskaidrot, vai bez darba un pūlēm maz ir iespējams sasniegt to, ko vēlies.

"Esmu no tās paaudzes, kam šķiet, ka gan bērniem, gan vecākiem joprojām ir nepieciešams tas sirsnīgais, patiesais, varbūt arī naivais vēstījums par pamatvērtībām, pamatpatiesībām šajā tik ļoti saraustītajā un modernajā pasaulē," teic M. Koristins. "Pasakas vēstījums ir ļoti vienkāršs – laimi nevar atrast, to var tikai pats radīt."

Savukārt precīzi nedēļu pēc Diegabikša pirmizrādes – 4. martā – pie publikas dosies vēl vienas bērnu grāmatas iestudējums. Māksliniece Rūta Briede kopā ar režisoru Edgaru Kaufeldu dzīvespriecīgā izrādē pārvērtusi pašas sarakstīto debijas darbu bērnu literatūrā Kaiju karalienes noslēpums, ko pirms nepilna gada klajā laida izdevniecība Liels un mazs un kas jau ieguvis Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu Jaunaudze par spožāko debiju.

Izrāde, kas domāta bērniem no četru gadu vecuma, stāsta par Renāti – parastu, nīgru kaimiņieni, kura šajā pasaulē daudz ko necieš, bieži raksta sūdzības pilsētas domei un pukst par skaļām bērnu čalām. Viņu īpaši nomoka kaiju ķērcieni, kas nez kāpēc uzbāzīgi atskan tieši viņas pagalmā. Renāte mitinās daudzstāvu mājas dzīvoklītī, kurā ielūkojoties rodas iespēja atklāt pavisam neparastu noslēpumu. Kāda Renāte ir patiesībā? Varbūt viņa ir vienkārši noburta? Māksliniece Rūta Briede teic: "Šis stāsts par Renāti ir par brīvību, par tās atrašanu, atgūšanu."

Renātes piedzīvojumus izspēlēs aktieri Baiba Vanaga un Anrijs Sirmais. Oriģinālmūziku Kaiju karalienes noslēpumam radījis komponists Jēkabs Nīmanis.

Vairāk informācijas par izrādēm – www.lelluteatris.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja