Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Festivālā “Homo Novus” demonstrēs jauno teātra profesionāļu pirmizrādes

No 30.augusta līdz 12.septembrim notiks Latvijas Jaunā  teātra institūta (LJTI) rīkotais Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus, un tā programmā līdztekus atzītiem ārvalstu laikmetīgā teātra un dejas režisoriem, iekļauts projekts Prove II, kas piedāvā Latvijas jauno teātra profesionāļu darbu pirmizrādes, informē LJTI pārstāve Laura Stašāne.

Projekts Prove II ir LJTI projekts, kurš piedāvā jaunajiem režisoriem realizēt savas idejas izrādes formātā speciāli festivālam Homo Novus. Šogad Prove II piedalās sevi daudzsološi pieteikušie režisori Valters Sīlis un Inese Mičule. Irāžu tapšanas procesā ar viņiem strādās divi pieaicināti ārvalstu teātra profesionāļi – poļu jaunās paaudzes režisors un scenogrāfs Mihals Zadara un slovēņu publicists, dramaturgs un režisors Roks Vevars. Abu viesu uzdevums ir sniegt neatkarīgu skatu no malas, ko nav ietekmējušas zināšanas par Latvijas teātra vidi vai tradīcijām, konsultēt, diskutēt un uzdot jautājumus, atbilžu meklēšanu atstājot pašu jauno režisoru ziņā. Viņu loma ir būt par „treneriem” – vadīt un palīdzēt, taču pašiem darba tapšanā neiesaistīties.Valters Sīlis kopā ar jauno scenogrāfi Lauru Kovaļevsku un aktieru komandu projektā Prove II strādā pie izrādes ar nosaukumu „Oāze”, kurā izmantos zinātniskās fantastikas motīvus. Aktieru uzdevums būs radīt realitātes ilūziju, panākt apstākļus, kuriem noticētu skatītājs. Režisors par savu topošo darbu saka: „Oāzē it kā cilvēks var beidzot justies laimīgi, tomēr vide apkārt ir gandrīz pilnībā iznīcināta, un nekas neatliek, kā gaidīt, kad tas pats piemeklēs arī oāzi. Kāpēc mēs tik pēkšņi esam nonākuši pie savas telpas gandrīz vai neapturamas iznīcināšanas? Vai mums vispār ir  pa spēkam ilgāk par piecām minūtēm dzīvot savstarpējā saskaņā?”Otra Prove II režisore Inese Mičule jaunajā izrādē "Stāsti man par..." ir izvēlējusies strādāt ar jaunajiem Dailes studijas absolventiem, kas pārliecinoši startējuši gan pagājušā gada kursa darbā „Kāzas”, gan diplomdarba izrādēs „Ugunī” un „Idiots. Pēdējā nakts”. Prove II būs viņu pirmā skatuviskā pieredze neatkarīgu mākslinieku statusā ārpus Dailes teātra telpām. Inese un viņas domubiedri stāstīs par astoņdesmito gadu jauniešiem, iedvesmojoties no Rudītes Kalpiņas stāstiem. Un vēl jau šobrīd ir skaidri zināms, ka izrādē būs daudz mūzikas, ko izpildīs jaunie aktieri.Abu darbu pirmizrādes notiks festivālā  Homo Novus no 3.līdz 6.septembrim RIXC Mediju telpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja