Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Festivālā "Homo Novus" - igauņu izrāde "Can't Get No/ Satisfaction"

Igauņu horeogrāfs Marts Kangro stāsta par mākslinieku uz skatuves

"Kāda būs izrāde? Citāda. Kangro... spēlējas ar skatītāju. Bet kā — neteikšu! Viņš ir starp mūsu labākajiem." Ievadu igauņu horeogrāfa Marta Kangro izrādē Can"t get no/Satisfaction mana igauņu kolēģe festivāla Homo novus atklāšanas vakarā noslēdza ar izjustu — "Iesaki visiem!". Dejas mīļotāji droši vien nebūs īpaši jāmudina, bet teātra cienītājiem saku — aiziesim. Izrāde (ne tikai dejas, bet arī teātra darbs) stāsta par mākslinieka un publikas attiecībām. Par to, ko skatītājs zālē, aizrāvies izrādē, neiedomājas — cilvēki uz skatuves mūs vēro. Tāpat kā mēs viņus.

Festivāla Homo novus programmā šogad ir divas atšķirīgas dejas izrādes, kuru tēmas savdabīgi tomēr sasaucas. Vakar un šodien Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē iespējams vērot festivāla zvaigznes franču horeogrāfa Žeroma Bela dialogu dejā un vārdos ar taizemiešu klasiskās dejas pārstāvi budistu Pičetu Klunčunu. Izrāde Pičets Klučuns un es ir stāsts par satikšanos ar svešo, dialogs starp dažādām kultūrām un pieredzēm. Tikpat biedējošs ir arī Marta Kangro dialogs, tikai viņa sarunas partneris, viņa svešais un neiepazītais ir skatītājs zālē. Jo izrāde vienlaikus ir ne tikai par horeogrāfu, kurš, uz skatuves jokojot un izklaidējot, stāsta par savu pieredzi — prieku, bēdām, pārsteigumu, izdošanos vai izgāšanos. Izrāde tikpat lielā mērā ir arī par skatītāju, tā rosina domāt — kāpēc uztveram lietas tā, kā uztveram.

Pirmo izrādi par šo tēmu M.Kangro veidoja jau 2004.gadā, kad izrādē Marts uz skatuves apspēlēja savas biogrāfijas faktus, liekot aizdomāties par mākslinieka un viņa dejojošā ķermeņa nozīmi uz skatuves un ārpus tās. Can"t get no/Satisfaction horeogrāfs, kurš pēc studijām Tallinas Universitātē vairākus gadus dejoja Igaunijas Nacionālās operas baleta trupā, līdz atskārta, ka viņa aicinājums ir laikmetīgā deja. Spēlējoties ar The Rolling Stones tēmu, viņš jautā — kāpēc negūstam apmierinājumu? Vai tomēr — gūstam? Atbilde Eiropā labi pazīstamā atraktīvā dejotāja balsī izskanot ar humoru un šarmu, uzsver festivāla rīkotāji.

Izrāde nav gara — tikai piecdesmit piecas minūtes —, un tās laikā, visticamāk, pilnībā iegrimsiet sarunā ar M.Kangro. Pēc izrādes ir vērts uzdot sev vēl kādu jautājumu. Homo novus šogad iepazīstina Rīgas skatītāju ar "nepareizu" teātri. Izklausās pēc Homo alibi formāta? Nekā. "Nepareizums", tas ir, dažādu mākslas veidu saplūsme teātrī, Eiropā atgriežas ar jaunu spēku un lieliskiem panākumiem. Deja un teātris ir tuvi radinieki, un varbūt, ja jau neesat sākuši radināties pie starpžanriem, ir vērts izvērtēt — patika?

Teātris


Can"t get no/Satisfaction festivālā Homo novus

Autors un režisors Marts Kangro (Tallina)

Dailes teātra Mazajā zālē 9.IX plkst.19, izrāde angļu valodā

Biļetes Biļešu servisa tīklā, Ls 5, Ls 3 (ar atlaidi)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja