Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Freibergs: " Vadonis" ir sasniedzis savus mērķus

Nacionālā teātra iestudējuma Vadonis režisors Edmunds Freibergs ir apmierināts ar polemiku presē saistībā ar izrādē paustajām vērtībām, jo tas nozīmējot, ka izrāde ir sevi attaisnojusi. Intervijā _Latvijas Avīzei v_iņš uzsver, ka personīgi nav pret demokrātiju, bet izrādes virsuzdevums ir likt padomāt, kurp mēs ejam, lai nenonāktu tādā situācijā, ka tauta atsakās no demokrātijas.

"Tikai viegli aptumšots prāts var apgalvot, ka Nacionālais teātris gribējis izveidot izrādi ar saukli: "Nost ar demokrātiju, lai dzīvo diktatūra!" Tas ir galīgi aplam! [...] Mūsu vienīgais mērķis bija parādīt Ulmaņa personību un caur viņa dzīvi atgādināt, ka mēs esam sākuši zaudēt būtiskas kvalitātes, kuras reiz mums bijušas. Cik tad latviešiem ir tādu dižvīru? Es nevēlos atteikties no demokrātijas, uzskatu, ka tas ir labākais, kas līdz šim izgudrots. Bet runa ir par to, kā demokrātija tiek realizēta," teic E. Freibergs. Viņš atzīst, ka izrāde nav detalizēts Ulmaņa dzīvesstāsts, bet tikai versija par to, bet viens no galvenajiem varoņiem blakus Kārlim Ulmanim ir tauta, kura visu laiku ir izvēles priekšā, kā tālāk dzīvot, kam uzticēties. "Es domāju, ka izrāde ir sasniegusi savu mērķi. Tā rosina pārvērtēt mūsu situāciju. Teātrim ir svarīgi dzīvot līdzi laikam. Pat ja ir kaut kādi mākslinieciski trūkumi, taču izrāde rosinājusi tik plašu, es pat teiktu, šokējošu sabiedrības sakustēšanos – no vienas puses, histērisku pretošanos un apvainojumus, bet, no otras puses, – milzīgu cilvēku atbalstu," secina E. Freibergs. Viņš uzskata - ja ir plašas debates un strīdi, tātad izrāde ir sevi attaisnojusi. "Tās ir teātra tiesības – būt konceptuāli ekstremāliem. Sliktāk, ja izrāde vispār nevienu neinteresē," stāsta E. Freibergs un piebilst, ka ne visi skatītāji reaģē vienādi un pēc izrādes pauž emocijas, "bet tāpēc jau teātris ir, lai raisītu emocijas un pārdomas".

Viņš noliedz, ka izrādē būtu aizskarta kāda tautība vai nacionalitāte. "Pirmskara Latvijā tiešām bija daudz mazākumtautību partiju un "Vadonī" vienkārši parādīts, kā tas tolaik bija. Tā nav parodija par tautībām, bet par partiju cīņu, lielo vēlmi tikt pie varas visiem līdzekļiem," skaidro E. Freibergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja