Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ieguldījums izrādēs, izglītībā un interjerā. Rietumu Banka piešķirs Dailes teātrim finansējumu 200 000 eiro vērtībā katru gadu

Par Dailes teātra patronu ir kļuvusi Rietumu Banka – šajā nedēļā starp abām organizācijām tika parakstīts sadarbības līgums. Ik gadu Dailes teātris saņems papildu finansējumu no Rietumu Bankas un Nākotnes atbalsta fonda 200 000 eiro apmērā.

Stratēģisks mērķis

"Kad mūsu komandai uzticēja vadīt Dailes teātri, mēs apsolījām, ka mēģināsim to uzlikt uz Eiropas teātra kartes – tas nenozīmē tikai veidot iestudējumus, ar kuriem doties uz festivāliem vai viesizrādēs, bet arī iedvest pasaules elpu šeit pie mums un virzīt šo ieceri nevis kā īslaicīgu akciju, bet kā stratēģisku mērķi," atklāja Dailes teātra direktors Juris Žagars šai sadarbības sākšanai veltītajā preses konferencē, kas norisinājās uz Lielās zāles skatuves pazīstamā amerikāņu aktiera un režisora Džona Malkoviča iestudējuma Leopoldštate dekorācijās.

"Lai pildītu šādus solījumus, nepietiek tikai ar apņemšanos, gribu, prasmi runāt un pierunāt, bet ir nepieciešami arī rezultāti," akcentēja Dailes teātra direktors un piebilda, ka pa šiem trijiem gadiem ir tapusi vesela rinda mākslinieciski veiksmīgu izrāžu, saņemtas Spēlmaņu nakts balvas un nominācijas, realizēta iespēja ar savu darbu iepazīstināt skatītājus arī citās valstīs un Dailes teātra reputācija pa šo laiku ir izaugusi līdz līmenim, lai nopelnītu nopietnu, stabilu partneri, kas palīdzētu īstenot nākamās ambīcijas.

Par savu lēmumu piekrist sadarbībai ar Dailes teātri Rietumu Bankas valdes priekšsēdētāja un Nākotnes atbalsta fonda padomes locekle Jeļena Buraja stāsta: "Rietumu Banka un Nākotnes atbalsta fonds jau daudzu gadu garumā sniedz atbalstu Latvijas kultūrai un mākslai. Tāpēc ir likumsakarīgi, ka esam kļuvuši par Dailes teātra, kas ir lielākais valsts repertuārteātris un viena no spilgtākajām mūsu kultūras vērtībām, patronu. Mēs nodrošināsim finanšu resursus, kas ir nepieciešami vērienīgu radošu ideju īstenošanai un jaunu izcilu iestudējumu radīšanai. Mūsu sadarbības mērķis ir atbalstīt Latvijas sabiedrības vērtības, bagātināt Latvijas kultūru un mākslu, stiprināt tās vietu pasaulē."

 

Dāvana ģimenēm

Rietumu Bankas finansējums 100 000 eiro apmērā papildinās Dailes teātra vērienīgāko izrāžu iestudējumu budžetu. Starp šādām izrādēm ir minami arī muzikālie iestudējumi, kas jau kopš Dailes teātra dibināšanas ir bijuši viena no tā pamatvērtībām. "Lielajā zālē uzstādītā apskaņošanas sistēma ir pavērusi daudz plašākas iespējas Dailes teātra sadarbībai ar augstākās raudzes mūziķiem un kolektīviem gan no Latvijas, gan arī no ārvalstīm," norādīja Dailes teātra Muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods un piemetināja, ka tik tikko teātris ir strādājis kopā ar jaukto kori Kamēr... režisora un dramaturga Pētera Pētersona simtgadei veltītajā koncertuzvedumā Poēma par spēlmani un mūziķi teikuši jūsmīgus vārdus par šo apskaņošanas sistēmu.

Taču, lai piesaistītu mūziķus un kolektīvus no ārpuses un radītu patiešām kvalitatīvas izrādes ar mūziķu klātbūtni, nevis ierakstu fonā, ir nepieciešams papildu finansējums, uzsvēra Dailes teātra Muzikālās daļas vadītājs. Viņš pauda prieku, ka jau nākamajā sezonā Dailes teātris kā dāvanu ģimenēm ir ieplānojis iestudēt komponista Raimonda Paula un dzejnieces Māras Zālītes mūziklu Meža gulbji, kura leģendārās, teju pirms trīsdesmit gadiem rakstītās dziesmas vēl joprojām dzīvo cilvēku atmiņās. Dailes teātra plānos ir arī amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina mūzikls Kandids ar orķestri, Dailes aktieriem un Latvijas spēcīgākajiem solistiem.

 

Uzlecošās zvaigznes

Savukārt Nākotnes atbalsta fonda finansējums 100 000 eiro tiks veltīts tam, lai piesaistītu darbam Dailes teātrī augstākās raudzes profesionāļus no Eiropas, kā arī atbalstītu esošo un potenciālo darbinieku mācības Latvijā un ārvalstīs. "Mēs esam atvērts teātris, tas nozīmē, ka mums nav nacionālo kvotu izrāžu radošo komandu izvēlē. Tas ir rūpīgs darbs un aptver visu pasauli. Reizēm šīm komandām ir skaidri formulēti uzdevumi kāda konkrēta žanra vai nišas produkta maksimāli profesionālai realizācijai, taču vairumā gadījumu mēs meklējam režisorus, kas ir uzlecošās Eiropas zvaigznes, gan tāpēc, ka mēs viņus varam piesaistīt, gan arī tāpēc, ka uz attīstību tendēti projekti ir visinteresantākie un ar lielāko pievienoto vērtību," atklāja Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs un piebilda, ka viens no režisoru piesaistes kritērijiem ir ne tikai autentisks teatrālās domāšanas veids, bet arī apjomīga, krāšņa un dinamiska inscenējuma pārvaldīšana, kas kopš Dailes teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa laikiem ir šī teātra kods.

Vēl teātris domā par to, lai šī starptautiskā komanda dotu būtisku pienesumu aktieru izaugsmē gan profesionāli, gan arī cilvēciski. Runājot par izglītību, Viesturs Kairišs pieminēja ne tikai jau esošos Dailes teātra darbiniekus, bet arī tikko sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju uzņemto dramatiskā teātra aktieru kursu ar muzikālās izglītības ievirzi un jaunos režisorus. "Viens no starptautiskās sadarbības projektu un izglītības saskares punktiem būs Latvijas jauno mākslinieku attīstība. Mēs veidosim Dailes režijas platformu, jo kā būtisku trūkumu mūsdienu teātra izglītībā es saskatu to, ka novārtā tiek atstāta lielās formas režija. Mēs gribam to mainīt," akcentēja Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs un paskaidroja, ka viesrežisoriem būs pienākums ļaut jaunajiem režisoriem sekot līdzi ģenerālmēģinājumu procesam un atsevišķos gadījumos būt klāt pat no idejas ieceres līdz gatavai izrādei.

Dailes teātra direktors Juris Žagars piemetināja, ka sadarbība ar Rietumu Banku dos ieguldījumu arī ēkas interjerā. "Dailes teātris ir modernisma arhitektūras ikona. Šādas ēkas ir milzīgs retums visā pasaulē. Diemžēl atsevišķi interjera priekšmeti ir tikuši likvidēti vai pazuduši, tāpēc mēs ar Rietumu Bankas finansiālo atbalstu esam nolēmuši katru gadu rekonstruēt zināmu apjomu no tiem," sacīja Dailes teātra direktors.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē dailesteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja