Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā izkļūt no iztēles spēles, kas ierauj sevī

Izrāde Smaragda [email protected] brīdina par virtuālo pasauli

Kamēr vecāki aizņemti ar savām lietām, bērnu labākais draugs ir nevis grāmata, suns, kaķis, bet gan dators ar bezgalīgo spēļu pasauli. Ieej tajā – un pazūdi... No grāmatām izkļūt bija kaut kā vieglāk, lai gan gadījās aizlasīties. Piemēram, lasot Aleksandra Volkova pasaku Smaragda pilsētas burvis, lieliski varēja sevi iztēloties par kādu no varoņiem. Grāmata pārtapusi gan multiplikācijas, gan mākslas filmās, bet tagad tā ir arī izrāde Liepājas teātrī.

Iestudējums gan ir nevis ceļojums uz Burvju pasauli, bet ceļojums datorpasaulē. To vēsta izrādes sarežģīti izrunājamais, bet vizuāli saprotamais nosaukums Smaragda pils@ta. Enter. Režisore Gaļina Poļiščuka izrādei devusi žanrisko apzīmējumu "iztēles spēle visai ģimenei" un iesaka to ikvienam no piecu gadu vecuma. "Pasaule ir mūsdienīga un moderna, bet atslēgas vārdi – drosme, draudzība, mīlestība – paliek vienmēr. Ja neko nedarīsi, tev nebūs draugu. Ja neko nedarīsi, neko dzīvē nesasniegsi. Burvis atklāj pavisam vienkāršu formulu – viss ir tavās rokās, viss atkarīgs no paša, ja nebaidīsies ziedoties, tad iegūsi daudz vairāk," saka G. Poļiščuka. Viņa atceras, ka bērnībā, lasot šo pasaku, sevi asociēja ar meiteni Ellu, kura meklēja mīlestību, gudrību, drosmi kopā ar neparastajiem tēliem – Putnubiedēkli, kas gribēja iegūt smadzenes, Lauvu, kas vēlējās kļūt drosmīgs, un Dzelzscilvēku, kas sapņoja par īstu sirdi.

"Šodienas valoda atšķiras no tās, kas bija manā bērnībā, jo savstarpējās attiecības un komunikācija norit caur datoriem, planšetēm, telefoniem. Bērni dzīvo laikmetā, kurā liela ietekme ir tehnoloģijām un virtuālajai realitātei, savukārt es un mana radošā komanda gribam viņiem parādīt, cik lieliski ir savstarpēji komunicēt, cik brīnišķīgi ir just ar visu sirdi, arī izjust sāpes, cik svarīgi ir iemācīties pārvarēt bailes, šķēršļus, pārvarēt tehnoloģiju atkarību un atklāt sev īsto pasauli," aizrautīgi stāsta režisore. Izrāde veidota kā iztēles spēle un atklāj situāciju, kad virtuālā pasaule ierauj sevī galveno varoni.

Lai arī G. Poļiščuka teātrī strādā jau gandrīz 20 gadu un iestudējusi ap 30 izrādēm, šī būs viņas pirmā izrāde bērniem. Režisore gan uzreiz piebilst, ka tā ir nejaušība, jo sākotnējos plānos viņai bijis padomā Liepājas teātrī iestudēt Tenesija Viljamsa lugu. Ja pieaugušajam var pietikt ar tekstu, bērniem vajag uztvert ar vairākām maņām, tāpēc izrāde ir spilgta, koša, skaļa. Kopā ar režisori pie iestudējuma strādājusi scenogrāfe un kostīmu māksliniece Dace Pudāne (sadarbībā ar Ingrīdu Martini), horeogrāfe Inga Raudinga, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis un video mākslinieks Artis Dzērve, mūziku radījis komponists Kārlis Lācis. Izrādē piedalās aktieri Signe Dancīte, Rolands Beķeris, Edgars Ozoliņš, Sandis Pēcis, Kaspars Gods, Anete Berķe, Ilze Trukšāne, Ilze Jura, Pēteris Lapiņš, Armands Kaušelis.

Tuvākā izrāde – 30. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja