Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kaislīgi liesmojot profesijas mīlestībā

Izrādē 51. fotogrāfija Liepājā – zinātne un racionāla apsēstība

Nupat, 5. novembrī, Liepājas teātrī notikusi Annas Zīgleres lugas 51. fotogrāfija pirmizrāde Lauras Grozas-Ķiberes iestudējumā ar aktrisi Inesi Kučinsku galvenajā lomā. Luga stāsta par reālu vēsturisku personu – angļu zinātnieci, bioķīmiķi Rozalindu Franklinu (1920–1958), kura savu mūžu veltījusi dzīvības noslēpuma – DNS dubultspirāles – pētījumiem. Rozalindai, neatlaidīgi strādājot, ir izdevies iegūt 51. fotogrāfiju, kas kļūst par atslēgu vienam no XX gadsimta lielākajiem atklājumiem un zinātnieces lielo iespēju iegūt Nobela prēmiju.

"Izrāde ir par sievieti, ļoti talantīgu, es pat teiktu – mākslinieci, neskatoties uz to, ka viņa ir ķīmiķe. Par viņas vērtīgo pienesumu medicīnas vēsturē, to, kā tomēr personīgais gandarījums viņai nedaudz izpaliek. Iestudēju šo materiālu, jo spēju identificēties ar galveno varoni," stāsta izrādes režisore Laura Groza-Ķibere. "Tas ir ļoti simpātisks stāsts par nedaudz atšķirīgu personību, kas ir ļoti kaislīga tajā, ko dara, ir pārņemta ar to, liesmo savā profesijas mīlestībā. Dīvainā kārtā tādus cilvēkus sabiedrībā uzskata par dīvaiņiem. Viņus nepieciešams atbalstīt un vienkārši ļaut izpausties; uz tādiem cilvēkiem balstās pasaules karkass, viņi ir tie, kas liek sevi definēt un attīstīt citā kvalitātē. Man izrādē nav vajadzības spekulēt ar emocionālām lietām, vēlos paust dīvaini apsēstās personības aspektu, kuras dīvainība ir tikai tā, ka galvenā varone pārāk mīl to, ko dara. Dažiem tas ir kaitinoši un traucējoši, liekas, ka pašiem jākustas ātrāk, vai arī liek novērsties. Tāda smalka problemātika, būs cilvēki, kas to atpazīs un sapratīs."

Zinātnieces lomā iejutusies aktrise Inese Kučinska, un režisore ir droša, ka rezultāts uz skatuves neliks skatītājiem vilties. "Šoreiz izrāde tapa, lielā mērā pateicoties viņai, viņa mani iedvesmoja iestudēt materiālu, kas ir netipisks teātrim, tā ir intelektuālā dramaturģija. Inese ir gan emocionāla, gan ļoti intelektuāla aktrise un var to iemiesot. Zinātniskā tēma bija sarežģīts rieksts. Trīs mēnešus šķetinājām ķīmijas terminus un šobrīd apmēram varam pateikt, par ko vispār ir runa. Veidojot teātrim ne īpaši piemērotu raksturu, kas ir racionāls, nevis emocionāls, bija jāatrod cita veida pieeja, pielāgošanās lomai, un tas Inesi tikai bagātina," saka L. Groza-Ķibere un piebilst, ka ar aktrisi izveidojusies brīnišķīga sadarbība. "Inese ir pasaules līmeņa aktrise, Liepājai ir neaprakstāmi paveicies, ka viņa šeit piedzimusi un negrib izsakņoties."

Izrādē piedalās arī aktieri Egons Dombrovskis, Mārtiņš Kalita, Edgars Ozoliņš, Kaspars Gods, Gatis Maliks, Sandis Pēcis. Iestudējuma radošajā komandā darbojas scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute, komponists Kārlis Auzāns un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Tuvākās izrādes Liepājas teātrī – 19. novembrī un 8. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja