Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ko nozīmē būt labam cilvēkam?

Pēc radoši veiksmīgas sadarbības (Indrāni, Vasarnieki) režisors Elmārs Seņkovs atgriežas Mihaila Čehova Krievu teātrī, lai iestudētu Bertolta Brehta lugu Krietnais cilvēks no Sečuānas. Pirmizrāde plānota 25. februārī.

Lugai būs veikts neliels "kosmētisks remonts" – jauns Jegora Peregudova tulkojums un Justīnes Kļavas mērķtiecīgi īsinājumi par labu tempam un ritmam. "Mūsdienās četras stundas skatīties izrādi būtu ļoti grūti," saka Elmārs Seņkovs, pazīstams kā oriģināls klasikas interprets. 


Līdz šim teātra vēsturē bijušas trīs Bertolta Brehta interpretācijas: Kaukāza krīta aplis un Trīsgrašu opera Arkādija Kaca režijā un Lielskungs Puntila un viņa kalps Mati Semjona Loseva režijā. 


Brehta luga, kas pirmo reizi iestudēta Cīrihē 1943. gadā, Elmāram Seņkovam šķiet ļoti aktuāla arī mūsdienās: "Brehts uzdod jautājumus, kas attiecas tieši uz šobrīd pasaulē ienākušo atmosfēru. Kas ir mūsu laika baušļi (nerunāju šeit par reliģiju)? Kas tie ir par likumiem? Kas tagad ir dievi, kas nosaka mums dzīvot tā, kā mēs dzīvojam?"
Luga, kuru režisors dēvē par pasaku, nenotiks Ķīnā, bet drīzāk skatītāju galvās. Režisors iecerējis izgaismot cilvēku, kurš nonācis "sūrā kapitālismā", lai arī līdzās pastāv demokrātisms un tolerance. 
Kā tam sadzīvot? "Kas vispār mūsu laikos ir labs cilvēks? Vai tas, ka es maksāju visus nodokļus un man nav parādu? Tas, ka esmu ļoti godīgs pilsonis? Bet varbūt man ir ļoti laba sirds, bet es visus apmānu un apšmaucu sistēmu?" pretrunīgos jautājumus piemēram virknē Elmārs Seņkovs. 


Režisoram un galvenās lomas atveidotājai Jekaterinai Frolovai tā ir pirmā saskare ar Brehta dramaturģiju. "Process ir brīnišķīgs, ir ļoti interesanti," saka aktrise, lai arī esot grūti. "Seņkovs visu laiku saka – met nost emociju, met nost emociju," aktrise atzīstas, ka aktieriski šī loma viņai ir jauna pieredze, jo līdz šim nebija spēlējusi brehtiskā atsvešinājuma tehnikā. 
"Mani neinteresē tava emocija, bet kāda ir tava atklāsme? Ko tu esi secinājusi par šo situāciju?" savu uzstādījumu paskaidro režisors. 


Radošajā grupā: Katrīna Neiburga (scenogrāfija un video), ar kuru Seņkovs sastrādājas pirmoreiz, Pauls Desaus (komponists), Edgars Mākens (aranžējums), Agate Bankava (horeogrāfija), kuru Seņkovs uzskata par ļoti perspektīvu mākslinieci, Oskars Pauliņš (gaismu mākslinieks).
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja