Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Netaisi drāmu dzīvē

Liepājas vēstniecībā Rīgā notikušo Liepājas teātra preses konferenci teātra literārā padomniece Zanda Borga sāka ar intriģējošākajiem jaunumiem – no 28. augusta līdz 2. septembrim tiek gaidīti dokumenti no jauniešiem, kuriem interesē studēt Liepājas Universitātes bakalaura studiju programmā Aktiermāksla.

Pilna laika studijas ilgums būs četri gadi, plānotas 12 budžeta vietas. Liepājas Universitātē potenciālos aktiermākslas interesentus gaida ar saukli "Netaisi drāmu dzīvē, studē aktiermākslu Liepājā!". Tikai ne Rīgā "Liepājas teātra trupas sastāvā ir pārrāvums starp 30 un 45 gadiem. Lai pārrāvumu neturpinātu jau citā vecumā, esam panākuši, ka šogad uzņemam kursu. Tā ir mana stingra pārliecība, jo ir arī pieredze, ka tāds kurss Liepājas teātrim ir iespējams tikai Liepājā vai kaut kur citā valstī vai pilsētā, bet tikai ne Rīgā. Jo – Rīgā tas ir darīts, pat divas reizes. Viņi arī paliek Rīgā," nepieciešamību izveidot Liepājas Universitātē studiju programmu Aktiermāksla pamato teātra mākslinieciskais vadītājs Herberts Laukšteins. Dažādu šķēršļu dēļ eksāmeni notiek tik vēlu. Diemžēl neesot izveidojusies cerētā sadarbība ar Latvijas Kultūras akadēmiju, toties atsaucību izrādījusi Klaipēdas Universitāte. "Cerams, ka vēl būs palikuši talantīgi jauni cilvēki, kuri nav nonākuši Valmieras teātra kursā, kuri atnāks arī līdz Liepājai," rezignēti paironizēja Laukšteins. Topošos aktierus skolos Liepājas teātra aktieri Leons Leščinskis, Inese Kučinska, Mārtiņš Kalita, arī pats mākslinieciskais vadītājs, pieaicināti individuāli pedagogi no Kultūras akadēmijas, ar jauniešiem strādās arī režisors Dmitrijs Petrenko un pedagogi no Liepājas Universitātes un dažādi deju studiju vadītāji.

Diemžēl piemērotas telpas t. s. mazās formas izrādēm Liepājas teātrī nebūs arī jaunajā sezonā. "Smagi notiek pārrunas ar koncertzāli Lielais dzintars, pagaidām īsti sekmīgi tas nav," atklāj Herberts Laukšteins, piebilstot, ka šobrīd ir situācija, kad Liepājas teātrim zāle pagaidām izmaksājot visdārgāk Latvijā. "Liepājas domes pozīcija ir, ka sarunām ir jābūt pozitīvām un ka sabiedriskajai sadarbībai ir jāturpinās."

 

"Hedisma" revīzija

Liepājas teātris savā 111. sezonā izrādīs astoņus jauniestudējumus, no kuriem pirmais pirmizrādi piedzīvos 9. septembrī – Dž. Dž. Džilindžera izrāde Bella figura. Viens no sezonas intriģējošākajiem iestudējumiem solās būt režisores Lauras GrozasĶiberes iestudējums Heda Gablere (pirmizrāde – 7. oktobrī). Dramaturģisko materiālu pēc Henrika Ibsena lugas ir veidojis Patriks Mārbers. Sarežģītā, dramatiskā smagsvara loma uzticēta talantīgajai Anetei Berķei, kura līdz šim sevi spilgti apliecinājusi vairāk lomās, kas prasa humora izjūtu un groteskas pārvaldīšanu.

"Mārbers ir ļoti korekti izturējies pret Ibsena tekstu. Viņš neko tam nav atņēmis, tikai nedaudz lakonizējis, piemērojis komunikācijas formu mūsdienu cilvēka valodai. Ir upurēts Ibsena nedaudz pļāpīgums, bet doma un personāžu drāma ir vēl spēcīgāka," Hedas Gableres skatuves versiju raksturo Laura Groza-Ķibere, kura arī šajā sezonā sola pētīt sarežģītus, pašai sākumā neizprotamus cilvēkus.

"Heda Gablere ir šķietami ļoti nesaprotams personāžs, bet šobrīd ar Aneti esam atradušas ļoti līdzīgu izjūtu par šī tēla traktējumu. Ir ļoti viegli to darīt tāpēc, ka esam atradušas Hedas absurdo loģiku, kāpēc viņa rīkojas tā, kā rīkojas. Viņa nav vienkārši traka, provokatīva vai izaicinoša. Jo mēs vairāk mēģinām, jo man no sākotnējās distancētības rodas arvien lielākas simpātijas pret Hedu, atklājas īpašības, kuras es viņā ārkārtīgi cienu un gribu atrādīt," stāsta režisore, neslēpjot, ka šajā varonē zināmā mērā ir ierakstīts arī viņas alter ego. "Man ir nobriedusi vēlme runāt par Hedu Gableri, duālu, ļoti spēcīgu un diezgan fatālu personību." Režisori iepriecina arī apstāklis, ka aktrise Anete Berķe ir pietiekami harmonisks cilvēks, lai ar viņu varētu manipulēt, neatstājot sekas.

Savukārt pati aktrise atzīstas, ka sākumā jutusies "jūdzēm tālu no šī tēla". Tagad, divas nedēļas rūpīgi strādājot, viss ir citādi. "Tā ir nevis pārdabiska luga par nereāliem cilvēkiem, bet par dzīviem cilvēkiem, kas atsaucas uz daudzu cilvēku dzīvēm. Protams, Heda ir daudz iracionālāka un nav tik viegli racionāli izskaidrojama."

 

Vitāls nervs Latvijai

Pēc neilga pārtraukuma Liepājas teātrī ar izrādi Esi sveicināta, bohēma! (pēc A. Remesa, Ē. Hānberga darbu un A. Bergmaņa memuāru motīviem) atgriezīsies režisors Valdis Lūriņš. Pirmizrāde plānota 11. novembrī, ievadot Latvijas simtgades pasākumus. "Zināmā veidā tas ir stāsts par mūsu vēsturi, kurā mēs mēģināsim izmantot nevis piekomponētu mūziku, bet 60., 70., 80. gadu mūziku. Izmantosim arī Ulda Brieža fotogrāfijas, jo nekas nav tik interesants kā dokumentēts aizgājis laiks," atklāj Valdis Lūriņš. Riskantajā, bet aizraujošajā darbā režisoru valdzina vitalitātes nervs un dzīves svinēšanas motīvs. Bet stāsts, protams, nebūšot par dzeršanu. 9. decembrī paredzēta Gaļinas Poļiščukas iestudējuma Smaragda pilsētas burvis pirmizrāde.

Nākamā gada 9. februārī pirmizrādi piedzīvos Regnāra Vaivara izrāde Baltā istaba, bet no 9. marta teātrī tiks izrādīts Ģirta Šoļa iestudējums izrādei Biļete uz Tranaju. Viestura Meikšāna režijā tapusī izrāde Mizantrops teātrī būs skatāma no 7. aprīļa, bet kā pēdējais jauniestudējums 2. jūnijā tiks izrādīts Džilindžera Jā vīrs.

Top komentāri

Vai iespējama drāma
V
ĀRPUS dzīves? Vai visa dzīve nav drāma, jo ar katru dienu tā tuvāk kapam nes, un tikai DZĪRES bezdibeņa malā var kaut nedaudz acis aizmiglot?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja