Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pa sliktiem ceļiem starp tumsu un gaismu. Viena no Ukrainas pēdējo gadu labākajām izrādēm – Rīgā

1. jūnijā plkst. 19.00 Dailes teātra Lielajā zālē būs skatāma viena no pēdējo gadu labākajām izrādēm Ukrainas teātros Sliktie ceļi.

Sliktie ceļi būs pirmā no viesizrāžu sērijas, kuru dažādās Eiropas valstīs uzsāk Kijivas Drāmas un komēdijas teātra trupa, kam izdevies apvienoties pirmo reizi kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Ukrainas valdība izņēmuma kārtā piekritusi šā iestudējuma vīriešiem ļaut izbraukt no valsts, lai izrādi varētu parādīt Eiropā. Jau zināms, ka trupa pēc viesošanās Rīgā tālāk dosies uz Viļņu, Klaipēdu, Minheni, Prāgu u. c.

Ukraiņu dramaturģes Natālijas Vorožbitas sarakstītā luga Sliktie ceļi stāsta par cilvēkiem Donbasa karā, kas sākās 2014. gadā. Kijivas Drāmas un komēdijas teātrī veidotais iestudējums Tamāras Trunovas režijā saņēmis Ukrainas teātra kritiķu balvas 2018. un 2019. gadā, tostarp par labāko izrādi, labāko režiju, izrādi augstu novērtējuši arī kritiķi starptautiskos teātra festivālos. Luga ir nesaudzīgi tieša un spēcīgu emociju piesātināta, tā stāsta par jaunu sievieti, kura ieradusies Austrumukrainā, lai iegūtu dokumentālus materiālus par karu, bet robežas pelēkajā zonā kļūst par abu karojošo pušu ķīlnieci. Viņa dzīvo it kā pa vidu – pasaulē, kur vairs nav labā un ļaunā, kur upuri un varmākas mainās lomām, kur mīlestība kļūst netverama un īslaicīga. Izrādes režisore Tamāra Trunova saka: "Luga stāsta par Donbasā dzīvojošiem cilvēkiem, vai pareizāk būtu teikt – par tiem, kam ir drosme tur dzīvot, par civiliedzīvotājiem un karavīriem, par cilvēkiem, kas arvien meklē jēgu gan šādai dzīvei, gan vienlaikus vēlas gūt atbildes uz jautājumiem – ko nozīmē būt cilvēkam, un kas ir cilvēcība?"

Sanākšana kopā, lai aizvestu šo izrādi uz Eiropu, iestudējuma komandai ir īpaša, jo patlaban teātra darbinieki gan cīnās par savu valsti, ir Ukrainas karaspēka rezervistu sastāvā, gan, glābjoties no kara šausmām, pametuši savas mājas. "Mums pašiem šis viss ir par iespēju dzīvot. Par dzīvi, kuru mums tik ļoti vēlas atņemt un iznīcināt. Šī izrāde uzrunā domājošu, empātisku cilvēku, kas ir dzīvs savā pasaules skatījumā un gatavs cīnīties par vērtībām. Manuprāt, izrāde galvenās vērtības parāda tik saprotami, ka spēj uzrunāt ikvienu auditoriju jebkur pasaulē. Šodien, kad Ukrainas tauta sajūt sirsnīgo Latvijas atbalstu cīņā pret ļaunumu, mums kopīgi ir būtiski saprast – tumsa un ļaunums nepazīst robežas, līdz gaisma tās nepārprotami iezīmē un sargā," saka režisore.

Izrāde noritēs ukraiņu valodā ar tulkojumu angļu un latviešu valodā titros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja