Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Sāk gatavoties teātra svētkiem "Homo novus"

Augusta beigās sāksies plašākie teātra svētki Latvijā Homo novus - programmā mazumu nejutīs

Ar izmaiņām plānotajā programmā augusta pēdējās dienās sāksies plašākie teātra svētki Latvijā — Jaunā teātra institūta ik pārgadus rīkotais festivāls Homo novus. Krīze festivālu skārusi finansiāli, tomēr par krīzes programmu arī šogad runāt neesot pamata, sola festivāla organizētāji.

Ieraudzīt, just, domāt

"Skatīties un ieraudzīt, piedalīties un iepazīties, priecāties, just un domāt," — aicina festivāla reklāmas sauklis. Šī gada programma ar nolūku veidota daudzveidīga — būs gan izrāde bērniem, gan konceptuāli izvēlēti projekti Latvijas teātra mākslas vides dažādošanai, gan izklaide, gan izrādes nopietnām pārdomām. No cirka līdz laikmetīgajai dejai. No Ziemeļvalstu teātra vidē labi zināmiem vārdiem līdz pat latviešu topošajiem teātra profesionāļiem. 30.augustā festivālu atklās somu režisora Kristiana Smedsa izrāde Dievs ir skaistums, stāsts par gleznotāju Vilho Lampi. 12.septembrī, Baltajā naktī, programmu noslēgs ungāra Kornela Mundruco Frankenšteina projekts, izrāde, ko līdztekus franču laikmetīgās dejas horeogrāfa Žeroma Bela vizītei Rīgā Homo novus rīkotāji uzskata par šī gada festivāla naglu.

"Godīgi varu teikt — pirms diviem gadiem domājām, ka šajā festivālā rādīsim Martāleru (vācu režijas autoritāte Kristofs Martālers — Z.R.)," saka Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa. "Protams, programma janvārī izskatījās pilnīgi savādāka. Kad jau esošajiem līgumiem nogrieza naudu, nācās pro­grammu sākt būvēt no jauna. Bet es tomēr negribu teikt, ka šī ir krīzes programa." K.Smedss festivālā piedalīsies ne vien kā režisors, bet arī kā izpildītājs kopā ar domubiedriem Juhu Valkepā, Tero Nauhu un Peteri Pietainenu jeb Muļķu brāļiem, rādot "do it yourself dzīvojamās istabas mūziklu" Bērni, putni un puķes. Somijas un Francijas jaunā cirka pionieris Jani Nutinens aicinās uz miniatūru ēnu un ilūziju teātri visai ģimenei. K.Mundruco pētīs robežas starp teātri, kino un realitāti, postmodernists Žeroms Bels dejas valodā sarunāsies ar budisma tradicionālās dejas skolas pārstāvi Pičetu Klunčunu izrādē Pičets Klunčuns un es. Festivāla dejas programmu papildinās igauņa Marta Kangro stand up komēdija Can"t get no / Satisfaction.

Platforma jaunajiem

Otro reizi festivālā tiks rīkota Prove — iespēja sevi starptautiskā kontekstā parādīt jaunajiem teātra profesionāļiem. Šī gada festivāla pro­grammā jaunie ir viena no būtiskākajām iezīmēm gan programmas ziņā, gan konceptuāli. Mārtiņš Eihe Rīgā rādīs atzinīgi vērtēto Kauja pie... ar jaunajiem Liepājas teātra aktieriem. Savus darbus rādīs latviešu horeogrāfi Elīna Breice un Guntis Spridzāns, bet izrādes speciāli festivālam šogad radīs Valters Sīlis un Inese Mičule. Šogad jauno režisoru darbam sekos arī pieredzējuši ārzemju profesionāļi, rosinot radošu domu apmaiņu. "Mums būs arī īpašs piedāvājums jaunajiem teātra profesionāļiem. Lieliski, ka Rīgā būs Liepājas jaunais kurss, arī Dailes jaunie aktieri. Paralēlās programmas viens no mērķiem ir iedvesmot viņus alternatīviem mākslinieciskiem ceļiem," saka G.Laiviņa. Dažādība kā vērtība teātra kultūrā ir viens no iemesliem, kādēļ festivāla programma šoruden izskatās šāda. "Konceptuāli mums bija vairāki varianti, bet, ja jāizvēlas divas lielas lietas vai vairākas mazākas, izvēlējāmies pēdējo. Esam ļoti priecīgi, ka mūsu vecie draugi uzdāvināja pa izrādei.

Mums izdevies saglabāt arī sen plānotus projektus. Ļoti liels prieks par ungāriem — Frankenšteina projektu. Viesosies Žeroms Bels, viens no slavenākajiem laikmetīgās dejas horeogrāfiem. Smedss jau kuro gadu ir festivālā, un par to liels prieks. Mēs agrāk baidījāmies aicināt māksliniekus atkārtoti, likās, vajag katru reizi ko jaunu. Bet esam sapratuši, ka skatītājiem ir interesanti arī tad, ja māklinieki atgriežas, ja redzams, kā viņi attīstās, kādā virzienā strādā."

Biļešu cena šogad būšot pat zemāka nekā citkārt — Ls 3, Ls 5 un Ls 7, abonements — Ls 35. Ieejas kartes sāks tirgot jūlija beigās, apmēram mēnesi pirms festivāla sākuma, kad darbu sāks arī festivāla mājaslapa. "Cenu politika ir nemainīga, būs arī atlaides bērniem, studentiem, pensionāriem, skatuves mākslas studentiem būs īpašs piedāvājums. Gribam, lai cilvēki var atnākt, atļauties noskatīties varbūt pat vairāk nekā vienu izrādi. Protams, šogad biļešu ienākumi mums ir īpaši svarīgi," atzīst G.Laiviņa. "Festivāls notiks un notiks arī turpmāk. Jā, konceptus var nākties mainīt, bet ja Homo novus varēja notikt 1995.gadā... Pašlaik jau rit darbs gan pie dalības 2011.gada Prāgas kvadriennālē, kur taps vairāki interesanti projekti, gan Homo alibi. Tēma gan vēl nav skaidra, bet festivāls noteikti reaģēs uz situāciju šodien pasaulē un Latvijā. Ja Valteram un Inesei izdosies izrādes, kopā ar RIX domāsim, kā tās parādīt mediju telpā, lai iestudējumi pēc festivāla nepazustu." Festivālā sadarbībā ar domubiedriem Jaunā teātra institūts Spīķeros piedāvās plašu paralēlo programmu — no sarunām ar māksliniekiem līdz filmu seansiem un deju vakariem Homo novus no­skaņās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja