Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Savējo atzinība trīs izcilībām

Vakar, 27. martā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā norisinājās Teātra dienas balvas svinīgā ceremonija, kurā tika pasniegtas mākslinieka Māra Šustiņa veidotās goda zīmes – ordeņi.

Harija Liepiņa vārdā nosaukto balvu šogad ieguva Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, kurš nospēlējis vairāk nekā četrdesmit lomu. "Harijs Liepiņš varēja nest latviešu garu cauri visai Padomju Savienībai un vienlaikus būt brīnišķīgs copmanis. Viņš nevienā mirklī nekļuva par misionāru, viņš bija kārtīgs latviešu cilvēks," atzīmēja Jaunā Rīgas teātra aktieris, kura sniegumu teātra speciālisti atzinīgi vērtē par reto spēju pārliecinoši atveidot visdažādāko žanru tēlus: traģiskos un komiskos, tāpat groteskos un ironiskos, katram no tiem spējot atrast īpašu rakstura nokrāsu.

Lilitas Bērziņas vārdā nosaukto balvu šogad izpelnījās Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Jekaterina Frolova, kura 2004. gadā absolvējusi Sanktpēterburgas Valsts Teātra mākslas akadēmiju un pieņemta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra trupā, kur ļoti drīz pieteica sevi kā aktrise ar īpašu skatuvisko pievilcību, izcilām vokālajām dotībām un apbrīnojamu plastiskumu. Pēc šī teātra skatītāju balsojuma rezultātiem Jekaterina Frolova vairākkārt atzīta par sezonas labāko aktrisi. Teātra dienas goda zīmi viņa saņēma no Latvijas Nacionālā teātra aktrises Maijas Doveikas rokām, kura piebilda: "Šī ir teātra iekšējā balva. Kā reiz teica mans kolēģis Ģirts Ķesteris: "Nav lielākas atzinības par savējo atzinību."." (Šī apbalvojuma kandidātus iesaka Latvijas profesionālie teātri.)

Savukārt Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu Latvijas Profesionālā baleta asociācija pasniedza baleta māksliniecei Inārai Ābelei-Cerai, kuru kritiķis Ēriks Tivums raksturojis kā sešdesmito gadu balerīnas ideālu: "Mātes dabas ideālām dotībām apveltīta, Helēnas Tangijevas-Birznieces audzēkne un mīlule, viņa aizlidoja pa latviešu baleta debesīm kā dīvains un lāgā neatminēts aizjūras putns. Tik nenotverama, tik nenoturama, tik neatkarīga – Dejotāja." Saņemot goda zīmi, Ināra Ābele-Cera par savu skolotāju sacīja: "Man blakus bija izcila personība ar lielu autoritāti, dziļu skatu uz kultūru un vienreizēju šarmu. Es domāju, ka bez viņas es būtu daudz nabagāka savā dvēselē." Jāatzīmē, ka šogad tiek svinēta Helēnas Tangijevas-Birznieces 110. jubileja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja