Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus šogad būs veltīts tumsas tēmai

No 2. līdz 11. septembrim Rīgā norisināsies Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus, kurš šogad būs veltīts tumsas tēmai un cilvēku spējai attīstīt iekšēju redzēšanu, informēja rīkotāji.

Tumsa var nākt kā draugs – šādu pārliecību pauž 2022. gada festivāla veidotāji un mākslinieki. Pielāgošanās tumsai ir process, kurā acs jutība var palielināties pat 100 miljonus reižu, un cilvēks sāk izšķirt realitāti daudz skaidrāk nekā gaismā. Šī gada skatuves mākslas festivāla programma aicinās skatītājus piemēroties tumsas apstākļiem, lai pārslēgtu savas domas un spētu ielūkoties jaunās realitātēs.

Savā 27. pastāvēšanas gadā Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus atkal atgriezīsies ērtajās teātra telpās, bet joprojām paliks klātesošs arī publiskajā ārtelpā, pilsētas ainavā un attālos Latvijas ciemos. Dalībnieku vidū varēs redzēt gan apmeklētājiem jau pazīstamus vārdus un darbus, kas radīti šeit uz vietas, gan iepazīties māksliniekiem, kuri netiek bieži pārstāvēti vietējā mērogā.

Šī gada festivālā centrāla vieta atvēlēta sadarbībai – dodot citiem māksliniekiem vietu un iespēju rīkoties paši pēc saviem ieskatiem. Sadarbībā ar Norvēģijas Rosendal Teater festivāla pēdējās nedēļas nogales programma pilnībā uzticēta desmit pusaudžiem no Latvijas un Norvēģijas. Mākslinieku kolektīvs Schwankhalle ceļos no sadraudzības pilsētas Brēmenes uz Rīgu, lai pārņemtu veselu pilsētas ēku ar astoņu mazformāta jaundarbu programmu. Un visbeidzot – pirmo reizi festivāla vēsturē tiks veidots kultūras tilts ar ANTI festivālu Kuopio, Somijā, piedāvājot divus tieši šiem festivāliem veidotus darbus, kuru mērķis ir savienot abas pilsētas.

Schwankhalle Bremen piedāvās 8 dažādas mazformāta izrādes vienam skatītājam ciklā Aklie randiņi. Protests kā ķermenisks stāvoklis tiks demonstrēts gan baltkrievu mākslinieka Igora Šugaļejeva darbā, gan 375 0908 2334. Ķermenis, kuram zvanāt, pašlaik nav pieejams, gan lietuviešu horeogrāfes Agnietes Lisičkinaites izrādei HANDS UP. Fiziska tumsas tumsas klātbūtne skatītāju apņems izrādēs Zibdeja un Sirēnas deja, savukārt itāļu māksliniece Kjāra Bersani ievedīs skatītāju savā iekšējā dejā izrādē “Dzīvnieks”. Tāpat kā iepriekšējā gadā rīdzinieki un pilsētas viesi varēs pastrādāt vai vienoties par darījumiem ražotnē Guči fabrika, kā arī iedziedāt mīlas dziesmas ceļojošajā mākslinieku kolektīva Action Hero radio studijā uz riteņiem Ak, Eiropa! Savukārt jauniešu veidotā Apvērsuma programma pārvirzīs radošo spēku un fokusu uz nākamās festivālu paaudzes cilvēkiem.

Pilna programma tiks izziņota augusta vidū, kad pārdošanā parādīsies arī izrāžu biļetes. Kā ierasts, festivāls piedāvās arī dažādas meistarklases, Festivāla skolu un citus iesaistes veidus, par kuriem tiks ziņots festivāla interneta vietnē un sociālo mediju kanālos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja