Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tik daudz "kāpēc?", uz ko jārod atbildes

Triju sieviešu liktenis izrādē Metāllūžņi Daugavpils teātrī

Saikne ar Daugavpili Allai Korovkinai no Krievijas ir jau sen. Sākot aktrises gaitas vairāk nekā pirms 30 gadiem, viņa saņēmusi balvu – ceļojumu uz Latviju. Daugavpilī viņa piedzīvoja romantisku tikšanos ar latgaļu puisi. "Pirmo mīlestību nevar aizmirst," smejas Alla Korovkina. Pavisam citā kvalitātē, nu jau būdama ne tikai aktrise, bet arī režisore, dramaturģe, pedagoģe un Samaras aktieru meistardarbnīcas Doktor Čehov dibinātāja un vadītāja, viņa atkal atgriezusies Daugavpilī. Jau pērn Alla Korovkina Daugavpils teātrī iestudēja izrādi Negaiss, bet nupat kā šeit pirmizrādi piedzīvoja viņas pašas sarakstītā luga Metāllūžņi.

"Dzīve ir kā metāllūžņu izgāztuve – te var atrast gan vērtīgus metālus, gan sarūsējušus krāmus. Bet kā lai nekļūdās, izvēloties nepieciešamo?! Mūsu dvēselē gan ir vērtīgi metālu sakausējumi, bet ir arī nekam nederīgi dzelži. Jāuzmanās, lai tie dvēseli nesaārda. Pārdzīvojumi nav vajadzīgi, dusmas grauj cilvēku," A. Korovkina emocionāli skaidro un piebilst, ka "jāvar izmēzt visu nevajadzīgo, lai varētu dzīvot laimīgi, jo dzīve – tas ir tikai mirklis, kas cilvēkam tiek dots vienu reizi".

Izrāde ir triju sieviešu – skolotājas, krāsotājas un aktrises – stāsts. "Luga sākas ar pavisam vienkāršu jautājumu: "Kāpēc?" Savos monologos katra sieviete mēģina atrast atbildes: kāpēc tā darījusi, kāpēc ticējusi, kāpēc iemīlējusi, kāpēc nodevusi. Šādi jautājumi laiku pa laikam uzplaiksnī ikviena cilvēka galvā," teic Alla Korovkina. Un viņas pirmā luga tapusi, pašai meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, pierakstot savas pārdomas un novērojumus. Režisore nenoliedz, ka lugā ir daudz no pašas pieredzētā un pārdzīvotā. "Esmu sieviete, un tas nav svarīgi – Latvijā vai Krievijā. Visas sievietes grib būt laimīgas!"

Lugu Alla Korovkina sūtījusi dažādiem konkursiem, un tā jau iestudēta Sanktpēterburgā, Samarā, Ufā. "Interesanti, kā lugu interpretē citi režisori. Un arī aktrises! Katrai ir sava dzīves pieredze, problēmas, ko viņa ieliek lomā. Katras aktrises izpildījumā lugas teksts atrod citādāku jēgu, bet, lai kur tiktu iestudēta mana luga, es katru reizi dzirdu no aktrisēm atziņu: "Tas ir par mani!", tas nozīmē, ka mēs visas savā būtībā esam ļoti līdzīgas," stāsta A. Korovkina. Daugavpils teātrī izrādē Metāllūžņi, kas tiek spēlēta krievu valodā un paredzēta skatītājiem no 16 gadu vecuma, lomas attēlo aktrises Jeļena Ņetjosina, Žanna Lubgāne un Irina Kešiševa.

"Arī katram skatītājam noteikti būs kaut kas cits, kas iekritīs sirdī. Man visas lugas ir traģikomēdijas. Es uzskatu, ka skatītājam noteikti izrādes laikā ir mazliet jāparaud un sirsnīgi jāpasmejas. Uz teātri taču ejam pēc emocijām," uzsver režisore..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja