Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Valmierā iestudēta Aspazijas dzejas izrāde Sarkanās puķes

Valmieras teātra LMT Mansarda zālē šovakar, 15. oktobrī, gaidāma pirmizrāde režisora un scenogrāfa Reiņa Suhanova iestudētajam Aspazijas dzejas krājumam Sarkanās puķes, kas savulaik ievadīja jaunu ēru latviešu literatūrā un saistās ar ļoti nopietnu pagriezienu ne tikai dzejas satura, bet arī formas ziņā.

Aspazija radīja to, ko sauc par lirisko varoni, paša autora uzskatu izteicēju. To jaunatklāt un izgaismot mēģinās izrāde. Režisors stāsta, ka izrādē Sarkanās puķes, kurā spēlēs trīs aktrises - Inga Apine, Dace Everss un Māra Mennika -, dominēs emocionālais, nevis vēsturiskais konteksts. "Aspazija Sarkanajās puķēs meklē cerību dzīvei, ir emocionāli atklāta, varētu pat teikt - atkailināta. Reti gadās tāds materiāls, kurš nepastarpināti pievēršas dzīves būtiskākajiem jautājumiem, kliedz pēc pilnasinīgas dzīvošanas, nevis tikai eksistēšanas, aicina nenodzīvot dzīvi pavirši, virspusēji, turklāt dara to bez mūsdienās tik raksturīgās ironijas, sarkasma un vardarbības," skaidro R. Suhanovs. Šāda līmeņa dzejai nav noilguma, tā, pēc režisora domām, ir pārlaicīga un ved nevis pa sociālpolitiskiem ceļiem, bet vedina iedziļināties emocionālajā, garīgajā pasaulē un tur satikties pašam ar sevi.

Tomēr režisors uzsver, ka liela nozīme Aspazijai bijusi arī sava laika sabiedrisko procesu mainīšanā. Kad viņa tikko parādījās pie literatūras apvāršņa, tā sauktais sieviešu jautājums sabiedrībā vēl tika skatīts ļoti šauri un patriarhāli, viņa bija viena no pirmajām sievietēm, kas uzstāja, ka garīgajā un politiskajā jomā abi dzimumi ir līdzvērtīgi. "Kādreiz Aspazija uzsāka ļoti atklātu sarunu par cilvēka iekšējiem procesiem, par spēju nostāties pret valdošajiem sabiedriskajiem uzskatiem un pieņēmumiem. Pie tās cīņas par tiesībām domāt patstāvīgi un citādi mēs aizvien no jauna atgriežamies," saka režisors.

Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā piedzīvojam veselu tematisko pasākumu lavīnu, un R. Suhanovs prāto, ka, iespējams, izvēle iestudēt šos autorus kādam var šķist formāla, taču, vērojot arī citos profesionālajos teātros tapušos iestudējumus, viņš secinājis, ka mākslinieki ļoti cenšas pieslēgties Raiņa un Aspazijas garīgajai telpai.

Valmieras teātrī šogad būs radīta savdabīga triloģija, kurā atspoguļosies abu Latvijas dižgaru daiļrade, jo Aspazijas Sarkanās puķes seko tūlīt pēc bērniem domātās izrādes Bērns vārdā Rainis, kuru arī režisējis R. Suhanovs. Nu viņš ķēries klāt arī Raiņa Vētras sējai. Tuvākās Sarkano puķu izrādes - 15., 16. un 29. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja