Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Brīvības duša gadskārtējās Jesajas Berlina dienas notikumos

"Es jūtos nomākts par straujo barbarisma attīstību (..) Šī paaudze ir pašapmierināti vienaldzīga, lieto mehāniskas receptes, lai atbrīvotos no jebkā, kas ir grūts vai sarežģīts, ienīst vēsturi. (..) Mēs no kaut kā baidījāmies - kara, ekonomiskās krīzes, totalitārisma, bet garlaicība ir ļaunāka," 1968. gadā kādā vēstulē raksta viens no izcilākajiem XX gadsimta intelektuāļiem, britu filozofs un ideju vēsturnieks Jesaja Berlins.

4. jūnijā jau sesto gadu Rīgā kinoteātrī Splendid Palace norisināsies Jesajas Berlina dienas pasākumi. Tos organizē Sorosa fonds - Latvija un Roberta Kotrela dibinātā Jesajas Berlina biedrība, kurš ir arī Jesajas dienas iniciators.

Jesaja Berlins dzimis Rīgā 1909. gada 6. jūnijā kā vienīgais dēls bagāta tirgotāja ģimenē, vēlāk kļūstot par vienu no pasaules ievērojamākajiem XX gadsimta domātājiem un liberālās domas paudējiem, kas vienmēr ir atzinis savu saikni ar Rīgu. "Kāds students atceras, ka kaut kad ap 1970. gadu ienācis studentu atpūtas telpā Volfsona koledžā Oksfordā un ievērojis melnā tērptu tēlu, kas zibenīgā ātrumā šķirstījis laikrakstu žūksni. Students stādījies priekšā, nosaucot savu vārdu un pilsētu, no kuras nācis. Tēls pagriezies un teicis: "Mans vārds ir Jesaja Berlins, un es esmu no Rīgas." Tajā dzīves posmā seram Jesajam Berlinam vairs nebija vajadzības stādīties priekšā: viņš bija starptautiska mēroga slavenība," lasāms Latvijas Nacionālās bibliotēkas sagatavotā materiālā.

Šī gada Jesajas Berlina dienas virstēma ir indivīda privātuma, jauno tehnoloģiju un nacionālās drošības interešu kolīzija. "Pēdējos 20 gados indivīda privātums ir mazinājies," saka Sorosa fonda izpilddirektors Andris Aukmanis. Jesajas Berlina dienas pasākumu cikls sāksies plkst. 13 ar jauniešu debatēm par tēmu Privātums ir miris, kurās piedalīsies debatētāji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Plkst. 14.30 - ekspertu diskusija par novērošanu un brīvību ar Oksfordas Universitātes Cilvēces nākotnes institūta pētnieku Stjuartu Armstrongu, The New Statesman politikas redaktoru Rafaelu Bēru, bijušo Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Jāni Kažociņu un filozofijas profesoru no Tesaloniku Amerikas koledžas Vincentu Mulleru. Plkst. 16.30 - Dāvja Sīmaņa dokumentālā spēlfilma Escaping Riga, un saruna ar filmas scenārija līdzautoru Uldi Tīronu un BBC dokumentālās filmas Jesaja Berlins: brīvība un tās ienaidnieki (1997) producentu Deividu Hermanu.

Noslēgumā plkst. 18.30 notiks Jesajam Berlinam veltītā piemiņas lekcija, kuru lasīs Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Uzrunu teiks pasākuma goda patronese, bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Pagājušogad notika Berlina dizaina pastkaršu konkurss, šogad sadarbībā ar biedrību Ascendum instalācijā Audio duša apmeklētāji varēs klausīties divas esejas - Brīvība/Liberty un Piezīmes par aizspriedumiem/Notes on Prejudice - latviešu un angļu valodā," par satelītpasākumiem stāsta A. Aukmanis. "Mēs sadarbojamies arī ar Satori, viņu vasaras numurs arī ir veltīts brīvības tēmai."

Debates un lekcija - angļu valodā, sinhronais tulkojums - latviešu valodā. Tiešraides: www.politika.lv. Visi teksti nonāks biedrības arhīvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja