Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Zelta ābele 2019 ar Alekseja Muraško un Tatjanas Raičiņecas dubultuzvaru

Caur biezokni uz Strenčiem

Vakar tika paziņoti Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas organizētā grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele 2019 laureāti. Par gada mākslinieku ekspertu komisijas vērtējumā tika nosaukts Aleksejs Muraško, kurš šo balvu izpelnījies otro reizi (iepriekš tas notika 2018. gadā).

 "Mans darbs balstās uz uzdevumu, amata un instrumentu pārzināšanu, veselo saprātu, analīzi, plānu, sistēmu, nevis uz mākslinieciskiem žestiem," pirms kāda laika intervijā KDi sacīja grafiskais dizainers, kura vārds šī gada konkursā bija lasāms pie septiņām nominētajām grāmatām. 

Divi no šiem izdevumiem tika atzīti par skaistākajiem. To vidū ir Ievas Astahovskas sastādītā grāmata Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā, kas plūca laurus kategorijā Dokumentālie izdevumi. Šo darbu vēstules formā ir laidis klajā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs un nodrukājusi tipogrāfija PNB Print. Savukārt otrs apbalvotais izdevums ir Annas Volkovas sastādītā fotogrāmata Stikla Strenči, kas uzvarēja kategorijā Mākslas izdevumi. To laidusi klajā mākslinieku apvienība Orbīta un nodrukājusi Jelgavas tipogrāfija.   

Kopumā tika noskaidrotas astoņas skaistākās grāmatas. Kategorijā Dzeja balvu ieguva Toma Treiberga dzejoļu krājums Biezoknis, kura māksliniece un ilustrāciju autore ir Evija Pintāne. "Grāmata kā biezoknis, kurā lasītājs brien cauri dzejai. Piezīmes, dzeja, negaidīti atradumi, dzeja, fotogrāfijas, dzeja, zīmējumi, dzeja..." par savu darbu stāsta māksliniece (izdevējs – Neputns, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija). Par skaistāko prozas izdevumu ekspertu komisija ir izraudzījusies Noras Ikstenas un Aivara Vilipsōna grāmatu Suņa dzīve, kuras māksliniece ir Katrīna Vasiļevska un ilustrāciju autors – Vilipsōns (izdevējs – Zvaigzne ABC, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija). 

Šī gada grāmatu mākslas konkursā kategorija Grāmatas bērniem tika sadalīta divās kategorijās – Dzeja bērniem un jauniešiem un Proza bērniem un jauniešiem. Pirmajā par skaistāko tika atzīta bilžu grāmata Dzejnieks un smarža, kuras teksta un ilustrāciju autore ir Lote Vilma Vītiņa (izdevējs – Aminori, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija). Otrajā – pēc Edmunda Jansona pilnmetrāžas animācijas filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi motīviem veidotais darbs Runājošie suņi. Tā dizaina autori ir Artis Briedis un Elīna Brasliņa, kura ir radījusi arī ilustrācijas (izdevējs – Liels un mazs, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija).

Kategorijā Zinātniskā literatūra balvu saņēma Kristīnes Zaļumas grāmata Neredzamā bibliotēka. Latvijas Nacionālās bibliotēkas 14 vēsturiskās kolekcijas. Tās māksliniece ir Tatjana Raičiņeca, fotogrāfiju autore – Madara Gritāne (izdevējs – Latvijas Nacionālā bibliotēka, tipogrāfija – IBC Print Baltic). Kategorijā Uzziņu literatūra par skaistāko pagājušā gada izdevumu izvēlēts Ailes Moldres, Andra Vilka, Viestura Zandera un Tomasa Petreika kopdarbs Baltijas grāmata/1918–1940 (tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija). Tāpat kā iepriekšējai grāmatai, tā māksliniece ir Tatjana Raičiņeca un izdevējs – Latvijas Nacionālā bibliotēka.  

Jau ziņots, ka Zelta ābeles 2019 mūža balva par ieguldījumu grāmatniecībā tika piešķirta Aijai Reņģei, kura vairāk nekā sešdesmit gadu ir strādājusi un vadījusi Smiltenes grāmatnīcu. Gan viņa, gan gada mākslinieks Aleksejs Muraško saņems naudas balvu no Latvijas Republikas Kultūras ministrijas. Savukārt lasītāju balsojumā par skaistākajām grāmatām uzvarējis Sandras Eglītes izdevums Ziemeļzeme Svālbara, kura mākslinieki ir Ineta Berkmane un Jānis Murovskis (izdevējs – Sandra Eglīte, tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija). Vairāk informācijas: gramatizdeveji.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja