Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Esplanādē tiks atklāts pilsētvides objekts Globālās sasilšanas templis

Nākamajā otrdienā, 22. jūnijā, plkst. 16 Esplanādē tiks atklāts tēlnieka Aigara Bikšes veidots pilsētvides objekts Globālās sasilšanas templis. Tas ir veltīts mūsdienu klimata pārmaiņu problēmām, kas satrauc lielu sabiedrības daļu. Pilsētvides objekts kalpos kā mūsdienīgs templis šai tēmai, kas šobrīd asi ietekmē gan politiskus notikumus, gan ekonomiskus lēmumus, gan arī ražošanas nozari, informēja fonda Mākslai vajag telpu pārstāve Lāsma Goba.

Globālās sasilšanas templis ir mākslas instalācija, kas ne tikai piedāvā templim līdzīgu atmosfēru, fiziskās sajūtās ilustrējot nedrošības sajūtu par straujajām klimata pārmaiņām, bet runā arī par cilvēka vispārēju atrautību no savām saknēm un zemes. Attieksme pret globālo sasilšanu un cilvēku saimniecisko darbību, kas izraisa šo sasilšanu, sadala sabiedrību divās daļās: tajos, kas vēlās izmainīt esošos dzīves paradumus un saimniekošanas ekonomisko modeli, un tajos, kas nav gatavi pārmaiņām.

Covid-19 pandēmija, kas pērnā gada pavasarī izteikti izmainīja visas pasaules valstu politiku attiecībā pret daudziem jautājumiem, kā prioritāti izvirzot sabiedrības veselību, noklusināja jautājumus par klimata pārmaiņām un patēriņa ierobežošanu. Tieši pretēji – lai saglabātu augstus higiēnas apstākļus un samazinātu vīrusa izplatīšanos, ikdienas patēriņā visā pasaulē pieauga vienreizlietojamo preču un plastmasas iepakojumu patēriņš, kas nav saskaņā ar zaļo politiku. Taču ierobežotās tūrisma un tirdzniecības nozares sekmēja to, ka daudzviet pasaulē ikdienā noslogotas vides atguvās un tajās bija novērojama "dabas atgriešanās".

Jāmin, ka Covid-19 vīrusa pandēmija nereti tiek interpretēta kā visas pasaules "apstādināšana", sniedzot civilizācijai brīdinājuma signālu par nepieciešamību mainīt patērnieciski nesamērīgos paradumus, it kā mums atklājot, cik salīdzinoši atbilstoši mūsdienu vajadzībām labi varam dzīvot, ja mums ir samazinātas iespējas, piemēram, globālajā tūrismā.

Mūsdienīgo tehnoloģiju aizrautajam cilvēkam būs iespēja mirkli pasēdēt instalācijā un pretēji ikdienas sasteigtajam ritmam un informācijas pārpilnībai nodoties apcerīgām pārdomām par to, ko viņam pašam kā indivīdam nozīmē straujās klimata pārmaiņas. Templī iestrādātā šūpoļu konstrukcija uztverama kā metafora līdzsvara meklēšanai starp cilvēces dažādajām interesēm, mudinot aizdomāties par to, kā jūtamies tad, kad sašūpots par daudz? Mākslas instalāciju reizi nedēļā papildinās performanču programma, kas mudinās skatītājus aizdomāties par pasaules kārtību, vienotību un cieņpilnas izturēšanās nozīmi – mūsdienu rituāli, kas pakāroti individualitātei un nošķirti no dabas ir tie, kas ietekmējuši dabas procesus.

Instalācija Esplanādē būs pieejama visu vasaru. Vairāk informācijas meklēt fonda Mākslai vajag telpu oficiālajā tīmekļa vietnē makslaivajagtelpu.lv vai fonda Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja