Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gaismas pilī vien nedēļu aplūkojamas gleznas no Simtgades loterijas kolekcijas

Tikai līdz 19. augustam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāva vestibilā ir aplūkojama unikāla latviešu mākslinieku darbu izstāde Vērtību pamatīgums, kurā iekļauti darbi no Latvijas Loto Simtgades loterijas kolekcijas.

Izstāde veidota īpaši konferencei Nauda Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām, kas norisināsies 18. augustā un būs skatāma tiešsaistē 4maijs.lv. Konferenci rīko 4. maija Deklarācijas klubs sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu, Latvijas Banku, Vidzemes augstskolu un LNB.

Veidojot Simtgades loterijas gleznu kolekciju konferencei Nauda Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām, īpaša vērība tikusi mākslas darbiem, kas manifestē tādas latviešu tautas nacionālās vērtības kā turēšanos pie zemes, savas vides veidošanu, savas laimes kalšanu. Pat abstraktos tēlos atpazīstama tiekšanās pēc auglības, pārpilnības un turības kā labklājīgas dzīves piepildījuma. Bagātīga rudens raža, krāšņi ziedi kā atjaunošanās un izaugsmes apliecinājums. Bagātība ir arī būšana kopā – paaudzes caurvij un satur priekšteču mantojums.

"Spēcīga ir tā sabiedrība, kas apzinās pagātnes mantojumu, novērtē šodienas panākumus un uz tiem kaldina nākotnes iespējas. Stāsts par Latvijas valsti ir nesaraujami vienots ar stāstu par tās finanšu un ekonomiskās neatkarības veidošanos, līdztekus tikpat svarīgas ir bijušas kultūras vērtības un mākslas bagātības. Valsts akciju sabiedrība Latvijas Loto ir neatņemams Latvijas fiskālās telpas elements, kura atbildība līdztekus iemaksām valsts budžetā ir sabiedriskā labuma aktivitātes, kas vērstas uz kultūru, izglītību un veselību. Simtgades loterijas gleznu kolekcija ir viens no mūsu vērienīgākajiem projektiem skolu jaunatnes izglītības atbalstam, kas vienlaikus ļauj nākotnes paaudzēm iezīmēt šodienas mākslas aktualitātes, un esam pagodināti, ka konferences Nauda Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām ietvaros varam apkopot daļu no šīs plašās kolekcijas," teic Latvijas Loto valdes priekšsēdētājs Edgars Lediņš.

Īpašo veltījumu Latvijas valsts simtgadei – nacionāla mēroga loteriju ar sabiedriskā labuma mērķi un ar to saistīto latviešu mākslinieku darbu kolekciju – Latvijas Loto sāka veidot pirms vairāk nekā pieciem gadiem. Patlaban pārdošanā ir jau trīspadsmitais miljons Simtgades loterijas biļešu, un tās rotā 65 latviešu mākslinieku darbi – no klasiķiem līdz mākslas studentiem. Tie formē un fiksē priekšstatu par 21. gadsimta latviešu mākslu un vērtībām. Šobrīd top noformējums nākamajai, 14. loterijas sērijai, un tādējādi vēl pieci mākslinieki ir pievienojuši savas gleznas un vērtības kolekcijai.

Simtgades loterijas sabiedriskā labuma mērķis ir izglītība. Pateicoties Latvijas iedzīvotājiem, kuri iegādājas Simtgades loterijas biļetes, ir iespējams realizēt Simtgades stipendiju projektu. To īsteno Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Loto, kas rīko loteriju. Līdz šim Simtgades stipendijas saņēmuši 1710 vidusskolu absolventi, stipendijās piecu gadu laikā izmaksāti 855 000 eiro.

Izstāde Vērtību pamatīgums ikvienam interesentam bez maksas pieejama līdz 19. augustam LNB ēkas jeb Gaismas pils ātrijā, darba laiks plkst. 10–20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja