Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ieklausies, kā zvana!

Baznīcu naktī pasākumus piedāvās 190 baznīcu visā Latvijā

No Alojas līdz Aknīstei, no Viļakas līdz Rucavai – tik plaši jau ceturto reizi Latviju pārskanēs zvanu skaņas dievnamu torņos Baznīcu naktī piektdien, 2. jūnijā, no plkst. 18 līdz pusnaktij.

"Baznīcu nakts notiek, pateicoties vairāku simtu cilvēku brīvprātīgam darbam teju gada garumā. Viņu vidū ir draudžu brīvprātīgie, mācītāji, mūziķi un mākslinieki," stāsta Baznīcu nakts organizatoru pārstāve Inese Knipše. Šogad pasākumā 40 baznīcu iesaistījušās pirmo reizi, un pavisam reāls ir mērķis jau nākamgad, godinot Latvijas simtgadi, sagaidīt 200 Latvijas kristīgo draudžu baznīcu piedalīšanos. Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļojusi no Austrijas, pasākums norisinājies arī Čehijā un Slovākijā. Pašu mājās Baznīcu nakts ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji un to organizē starpkonfesionāla domubiedru grupa – nodibinājums Baznīcu nakts fonds.

"Ikviens Baznīcu nakts apmeklētājs varēs atrast sev interesanto – skatīt baznīcu arhitektūru un mākslu, klausīties koncertus, būt lūgšanā un apcerē, piedalīties lekcijās un diskusijās. Vai pavisam vienkārši – pirmo reizi atvērt baznīcas durvis,» aicina Inese Knipše. Baznīcu nakts norises bagātinās ne tikai Latvijā iemīļoti mākslinieki un mūziķi – solisti, kori, ansambļi, vokālās grupas un ērģelnieki –, bet daudzviet arī vietējo mūzikas skolu audzēkņi un slavēšanas grupas. Draudžu svētdienas skolas būs sagatavojušas radošas darbnīcas bērniem.

"Daudzi mākslinieki un mūziķi šo pasākumu uztver kā tradīciju. Piemēram, ģitārists Kaspars Zemītis piedalās jau ceturto reizi, šogad muzicējot Rīgas Krusta baznīcā. Dziesminieks Haralds Sīmanis šogad muzicēs Augstrozes baznīcā Vidzemē. Īpaši atsaucīgi ir koris Balsis un Ints Teterovskis, kuri sajutuši saikni ar Īles baznīcu Zemgalē un sākuši dziedāt tajā ne tikai šī pasākuma ietvaros. Operdziedātājas Ilonas Bageles balss skanēs Daugavpils Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās Ieņemšanas Romas katoļu baznīcā," atklāj Inese Knipše. Baznīcu programmās iekļauta gan tradicionālā ērģeļmūzika un kormūzika, gan ekumēniski svētbrīži, gan pavisam radošas izpausmes, piemēram, Jaunjelgavas baznīcā šo notikumu papildinās Baznīcas dārza svētki ar regeja mūziku, Birkineļu luterāņu baznīcā Daugavpils novadā izveidots jauniešu teātra uzvedums. Senās Bībeles vecajā drukā ātrlasīšanas sacensības norisināsies Ogres evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet ar kristīgajiem motociklistiem un kristīgo iluzionistu un mācītāju Zigmāru Atvaru varēs satikties Daugavgrīvas Baltajā baznīcā. Pirmo reizi notikumā piedalīsies arī komponisti Mārtiņš Brauns Rīgas Krusta baznīcā un Rihards Zaļupe Rīgas Sv. Trīsvienības ev. lut. baznīcā.

Sīkāk – Baznicunakts.lv sadaļā Programma. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja