Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ieva Rupenheite

Pagaidi mirkli, iziešu ārā, esmu Durbes pilī, atbraucām pēc eksponātiem izstādei Kurzemes pūrlādes, - kad piezvanu, mani informē dzejniece Ieva Rupenheite. Mana bijusī kolēģe Dienā nu jau piecus gadus strādā muzejā Ventspils pilī un dzīvo tālu prom no Rīgas - Kurzemē, Sārnatē pie jūras. Laikam esmu palicis viens no pēdējiem paziņām, kam pa šiem gadiem tā arī nav sanācis līdz viņai aizbraukt.

Atliek sevi mierināt ar domu, ka Ievas mājā ikviens ciemiņš joprojām tiek mīļi gaidīts, un lasīt viņas nule apgādā Neputns ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu iznākušo dzejoļu krājumu Melnas krelles. Grāmatas atvēršanas svētki notiks 22.novembrī pulksten 17 Ojāra Vācieša muzejā. Ievas draugs komponists Orests Silabriedis ir sarakstījis septiņas jaunas dziesmas ar viņas vārdiem, tās atvēršanas vakarā dziedās Ieva Parša.


Divarpus grāmatas


Par daudzrakstītāju Ievu Rupenheiti grūti nosaukt. Pēc 1991.gadā kopā ar Kasparu Vanagu un Mārtiņu Tīrumu izdotā kopkrājuma Maniskas pati savu dzejoļu grāmatiņu Vajadzīgo pasvītrot Ieva izdeva tikai 2001.gadā. Tagad Melnas krelles. Tātad gandrīz divdesmit pantošanas gadu laikā tikai divarpus grāmatas. Kāpēc jaunā krājuma nosaukms ir Melnas krelles? Tāpēc, ka balti burti, - jaunā krājuma nosaukuma izcelsmi skaidro autore. "Nē, nu, pirmkārt, Melnas krelles ir dzejolis. Šis nosaukums grāmatai man šķita ļoti ietilpīgs, asociācija ir vienkārša: krelles rindojas tāpat kā burti. Vēl arī tas, ka februārī vai pat agrāk, domājot par šo krājumu, uzrunāju mākslinieku Guntaru Sietiņu. Man likās, ka mana krājuma noskaņa atbilst Sietiņa mecotintām: it kā tu būtu elpu aizturējis, bet dzīvs."
Vaicāta, kas viņai liek aizturēt elpu, Ieva atbild - tādi darbi, kurus darot viņa jūt, ka viņai tie nebūtu jādara: "Sēdi kaut kādā sapulcē un tevi tur nezin kāpēc lamā. Tādos brīžos domāju - ko es te vispār daru. Es taču rakstu dzejoļus. Tādās domās es tad it kā glābjos, lai gan citiem to nevar teikt, uzskatīs mani par augstprātīgu…" Panti pie Ievas atnāk dažādās situācijās. Piemēram, kad darbā jāraksta norakstīšanas akti. "Sēžu, rakstu tos aktus un, jo vairāk rakstu, jo skaidrāk jūtu, ka tūlīt vairs nerakstīšu neko citu kā tikai dzejoļus." Savās mājās Sārnatē nekādus īpašus apstākļus dzejošanai viņa neradot. "Melnā lakatā un pie svecēm rudens vētrā? Vai tu galīgi nojūdzies esi? Tas tev no tā, ka vakar mani Kristaps Kalns un Sarmīte Māliņa trenkāja pa pļavu ar plastmasas rudzupuķu vainadziņu galvā? Man taču ir divi mazi bērni Jurģis un Olga, kas man ļaus īpašos apstākļus? Labi, ka kādu grāmatu izdodas palasīt."
Sārnatē bijusī rīdziniece tomēr jūtoties labi, tikai nesen, televīzijā skatoties raidījumu par aktrisi Gunu Zariņu, esot bijis jākož lūpā: no daudzajiem rādītajiem izrāžu fragmentiem Ieva secinājusi, ka tikai vienu no tām ir redzējusi. "Tad ir tā, ka par tālu…" Toties viņas mājā Rīgas ciemiņi ir parasta parādība.


Saliek Rakstnieku mājā


Attiecības ar saviem dzejoļiem Ieva raksturo kā mainīgas. Dažiem pantiem ticība rodas tikai pēc publiskas nolasīšanas, savukārt citus tā nolasīt viņa nemaz nespēj, piemēram, pantus no jaunā krājuma nodaļas Mammu dzejoļi: "Mans draugs Orests Silabriedis gribēja taisīt raidījumu un uzaicināja mani kaut ko palasīt. Nodomāju - labi, pamēģināšu šos. Pļurkt, pie otrās rindiņas vairs nevarēju… Bet tas jau vēl nenozīmē, ka tie dzejoļi ir baigi labie. Tie vienkārši ir par attiecībām."
Ideāli sakārtots neviens Ievas krājums neesot, taču ar domām par to, ka vajadzēja kārtot citādi, viņa neaizraujas - jāpieņem tā mirkļa sajūta, kad panti likti kopā, citādi vispār neko līdz galam nevarēs izdarīt.
Ieva sevi sauc par ne tik dullu, lai par saviem pantiem sajūsminātos. Tomēr gluži vienaldzīga pret kritikas vērtējumu nav. Uz pārmetumiem par savas dzejas fragmentārismu reaģē mierīgi: "Tas ir normāli. Nevaru taču visiem patikt." Izteikums, ka neviens viņas dzejolis nav veslums, gan Ievai ķēries pie sirds. Citus poētus Ieva tagad biežāk satiek vasarās Ventspils Rakstnieku mājā. "Nekad neesmu tā īpaši čupojusies, tomēr Melnu kreļļu salikumu sataisīju Rakstnieku mājā. Tas bija īss, bet vērtīgs periods, jo mājās pie virtuves galda nevari ilgi atrasties atbilstošā noskaņojumā," par Andras Konstes vadītās Rakstnieku mājas atmosfēru Ieva ir sajūsmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja