Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Igaunijas kultūras ministre paziņo par atkāpšanos

Igaunijas kultūras ministre Anneli Ota otrdien paziņojusi par atkāpšanos, norādot, ka Reformu partijas premjerministres Kajas Kallasas valdībā nevar īstenot idejas, kas nepieciešamas kultūras nozares dzīvotspējas uzturēšanai.

Kā skaidrojusi ministre, kas valdībā pārstāv Centra partiju, viņas atkāpšanās iemesls ir domstarpības par ierobežojumiem kultūras jomā un pasākumiem šīs jomas atbalstam.

Viņa atzinusi, ka saistībā ar jaunākajiem valdības lēmumiem nesaskata iespēju turpināt darbu ministres amatā, un vienlaikus pateikusies visiem, kas iestājušies par kultūras interesēm visā Covid-19 krīzes laikā.

Pēc ministres teiktā, krīzes apstākļos, kad kultūras iestāžu ieņēmumi samazinās, nevilcinoties jāizstrādā atbalsta pasākumi un jāpieņem attiecīgi lēmumi.

"Diemžēl šobrīd izveidojusies situācija, ka mans redzējums, kā atbalstīt kultūras nozari, nesakrīt ar koalīcijas partneru nostāju, lai gan esmu pievērsusi šim jautājumam uzmanību vairākkārt," norādījusi Ota.

Kopš 25. oktobra kultūras, sporta un izklaides pasākumu apmeklēšana un daudzas citas aktivitātes Igaunijā atļautas vienīgi ar Covid-19 vakcinācijas sertifikātu vai apliecinājumu, ka cilvēks pēdējo sešu mēnešu laikā atveseļojies no šīs slimības, bet negatīvi testa rezultāti šādu iespēju vairs nedod.

Ota ir vienīgā Igaunijas valdības ministre, kas līdz pēdējam laikam nebija vakcinējusies pret Covid-19, un, stājoties spēkā stingrākiem ierobežojumiem, zaudēja iespēju apmeklēt daudzus svarīgus pasākumus.

Tagad viņa likusi saprast, ka jau saņēmusi  vienu poti, bet arī pieļāvusi, ka lēmumu par vakcinēšanos būtu atlikusi uz vairākiem mēnešiem, ja vien valstī nebūtu stājušies spēkā stingri ierobežojumi. Vienlaikus ministre izteikusies, ka nekad nav bijusi vakcinēšanās pretiniece.

Premjerministre savukārt norādījusi, ka kultūras ministres atkāpšanās "ir vienīgais iespējamais solis situācijā, kad viņa jūt, ka vairs nespēj pietiekami efektīvi aizstāvēt valdībā nozares intereses".

"Valdība nav noteikusi kultūras nozarei kādus īpašus ierobežojumus. Esam ierobežojuši nevakcinētu cilvēku līdzdalību izklaides pasākumos, lai pasargātu viņus pašus un samazinātu slimnīcu noslodzi. Uzskatu, ka ir ārkārtīgi svarīgi, lai kultūras nozare darbotos labi, un vienmēr esmu gatava uzklausīt jebkādas bažas, kas varētu rasties šīs nozares pārstāvjiem," izteikusies Kallasa.

Tikmēr Centra partijas līderis, Rīgikogu spīkers Jiri Ratass uzsvēris, ka Ota daudz paveikusi kultūras nozares labā, un piebildis, ka viņa nekad nav bijusi vakcinācijas pretiniece, bet "stingri aizstāvējusi savu jomu un savus principus", skarot jautājumus, kas "Igaunijas sabiedrībā satrauc daudzus".

Kallasas valdībā, ko janvāra nogalē izveidoja Reformu partija un Centra partija, šī ir pirmā ministra demisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja