Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

KDi iesaka: Verdi kaislības un Elīnas Garančas balss

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Opera. Piektdien, 24. maijā, kinoteātrī Splendid Palace tiks demonstrēts Džuzepes Verdi monumentālās operas Dons Karloss ieraksts, kas veikts 2022. gada decembrī Neapoles Sankarlo teātrī. Diriģenta Juraja Valčuhas un režisora Klausa Gūta veidotajā iestudējumā dzied tenors Metjū Polencāni (dons Karloss), soprāns Ailina Peresa (Elizabete), mecosoprāns Elīna Garanča (Eboli), bass Mikēle Pertuzi (Filips II) un baritons Ludoviks Tezjē (Rodrigo). Šis Klausa Gūta iestudējums ir skatāms arī Latvijas Nacionālajā operā. 

Dons Karloss
Kinoteātrī Splendid Palace 24.V plkst. 18
Biļetes EUR 18

***

Soprāns Ļubova Karetņikova pirmo reizi dziedās uz LNO skatuves un debitēs Adīnas lomā. Publicitātes foto  

Pirmizrāde. Ir klāt sezonas pēdējais jauniestudējums Latvijas Nacionālajā operā (LNO) – diriģents Mārtiņš Ozoliņš un vācu režisors Svens Ēriks Behtolfs ir iestudējuši Gaetāno Doniceti komisko operu Mīlas dzēriens. "Šajā operā ir mazliet skumju un liela deva jautrības. Tā ir reizē smieklīga un skumja, brīžiem filosofiska, brīžiem sarkastiska, asa, gudra, sentimentāla, romantiska," saka Svens Ēriks Behtolfs, kurš ir pazīstams gan kā mūzikas un drāmas teātra režisors, gan kā aktieris. Mīlas dzērienā klausītājus gaida tikšanās ar lieliskiem solistiem: Adīnas partiju ir sagatavojuši soprāni Ļubova Karetņikova (debija lomā un uz LNO skatuves) un Inga Šļubovska-Kancēviča, Nemorīno dziedās tenori Mihails Čuļpajevs un Pablo Martiness, Dulkamaras tēlā iejutīsies basbaritoni Pēters Kālmāns un Rihards Mačanovskis. 

Mīlas dzēriens 
LNO 23.–25.V, 8., 16.VI plkst. 19   
Biļetes Opera.lv EUR 11–70
 
***

Skaistums. Piektdien, 24. maijā, Dobeles ceriņu dārzā notiks koncerts Skan ceriņkrāsās ziedēšanas prieks, kurā dziedās Jolanta Strikaite, Jānis Apeinis, Juris Jope un Aija Vītoliņa. Klātesošie godinās jauno ceriņu šķirni Vilis Plūdonis.

Koncerts
Dārzkopības institūta ceriņu dārzā Dobelē 24.V plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 30

***

Miķelis Fišers. Aklais humanoīds veic pašapglabāšanās mēģinājumu dzīvnieku kapsētā pilna saules aptumsuma laikā. Kokgrebums, 21 x 29 cm. 2024. Publicitātes foto

Māksla. Šovakar Rīgas galerijā Maxim Boxer tiks atklāta Miķeļa Fišera izstāde Aklā humanoīda stāsti. Savā jaunajā kokgriezumu sērijā autors aicina ieskatīties aklā humanoīda dzīves ainās. Darbi stāsta par varu un nežēlību, spēku un vājumu, kā arī nedrošību nezināmā priekšā. Skatītājiem ir iespēja gan just līdzi galvenajam varonim, gan distancēties no viņa, gan gremdēties sazvērestības teoriju un mistikas pasaulē.

Miķelis Fišers
Izstāde Aklā humanoīda stāsti
Galerijā Maxim Boxer līdz 15.VII 

***

Pirmizrāde. Dailes teātrī ir tapis jauniestudējums Wintera stāsts, ko veidojis britu režisors Džefs Džeimss, iedvesmojoties no Viljama Šekspīra lugas Ziemas pasaka. Izrāde stāsta par diviem tehnoloģiju industrijas miljardieriem, par viņu sāncensību, apmātību un greizsirdību. Šekspīra lugā varoņi savas attiecības risina Sicīlijas un Bohēmijas karaļnamos, savukārt Džefa Džeimsa versijā darbība notiek mūsdienās Kalifornijā. Leo Winters un Pols Vorens ir radījuši virtuālās realitātes spēli Bohēmija, kas sola iespēju izdzīvot savus sapņus, taču tai ir arī savi riski. Leo un Polam ir jāizlemj, vai milzu peļņa ir šo risku vērta.

Wintera stāsts
Dailes teātrī 23., 24.V plkst. 19, 25.V plkt. 18, 31.V, 7.VI plkst. 19 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–45 

***

Aktieris Džošs O’Konors britu arheologa lomā līdzinās "kritušajam eņģelim no Karavadžo gleznas". Publicitātes foto 

Kino. Uz Latvijas kinoekrāniem ir nonākusi itāļu režisores Aličes Rorvaheres filma Himera/La chimera, kuras pirmizrāde notika pērnā gada Kannu kinofestivālā. Kritiķi slavē aktiera Džoša O’Konora sniegumu britu arheologa lomā, kurā viņš līdzinās "kritušajam eņģelim no Karavadžo gleznas". Varonis pēc atbrīvošanas no cietuma atgriežas Toskānā, lai sastaptu kapu izlaupītāju bandu un meklētu savu zaudēto mīlestību.

Himera
Režisore Aliče Rorvahere
Latvijas kinoteātru repertuārā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja