Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Kinofestivālu "Lielais Kristaps" atklās ar dokumentālo filmu "Bēgums"

29.septembrī plkst.19.00 kinoteātrī "Rīga" tiks atklāts ikgadējais nacionālais kinofestivāls "Lielais Kristaps". Atklāšanas dienā tiks demonstrēta Ivara Zviedra dokumentāla filmu "Bēgums", kas pēc sava satura un tēmas aktualitātes jau nodēvēta par "nācijas drāmu", informē filmas veidotāju pārstāve Elīna Zēne.

Pēc filmas noskatīšanās sekos 30 minūšu gara diskusija par izbraukšanu no valsts labākas dzīves meklējumos.Filmas "Bēgums" režisors Ivars Zviedris: "Stāsts ir par aizbraucējiem no Latvijas, kuri īru jūras sāļajos ūdeņos lasa gliemežus. Vidusskolniece, pieredzējusi čigāniete, bijušais cietumnieks un diplomēts mākslinieks, dzīvojot zem viena jumta, vienojas kopīgam smagam darbam un rosina domāt - braukt vai nebraukt prom no Dzimtenes. Šis jautājums, manuprāt, ir aktuāls mums daudziem, tādēļ arī filma jau nodēvēta par "nācijas drāmu". Viens no filmas varoņiem Valdis un viņa gliemežotāji ir maza daļiņa no daudzajiem Latvijas cilvēkiem, kuru laiks ar starpstāvokļa zīmi tiks ierakstīs Latvijas vēsturē tāpat kā Padomju vai Ulmaņlaiki. Tāpat kā iepriekšējiem laikiem, arī šim Īrijas laikam ir sava burvība un neatkārtojamība. Tāpat kā tad, arī tagad paliks rētas latviešu dzimtas kokos."Pēc filmas noskatīšanās sekos diskusija. Tajā piedalīsies un savus viedokļus paudīs tādas personas kā sociālantropologs Roberts Ķīlis, Starptautiskās Migrācijas organizācijas Rīgas biroja vadītājs Ilmārs Mežs, kā arī citas sabiedrībā pazīstamas personas, lai diskutētu par tādām tēmām kā: politiskās situācijas Latvijā ietekme uz lēmumu emigrēt un palikt emigrācijā? kas aizbrauc un kas paliek? vai aizbrauks visi un pēdējam latvietim jāizslēdz gaisma? vai dokumentālais kino dod instrukciju rīcībai (emigrēt) un rada realitāti?Lai ar emigrāciju saistītie jautājumi raisītu sarunas dažādās sabiedrības grupās, kinoteātris "Rīga" piedāvā to noskatīties visiem interesentiem uzreiz pēc festivāla izskanēšanas, tas ir, no 6. līdz 11.oktobrim, īpaši pievēršot uzmanību jauniešiem un cilvēkiem reģionos.Jāpiebilst, ka dokumentālā filma "Bēgums" veidota kā "lielā ekrāna" filma un nominēta vairākās "Lielā Kristapa" izvirzītajās nominācijās, uzsver E.Zēne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja