Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Kultūras akadēmijā top jauno mākslinieku diplomdarbi

Jūnijā Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) absolvēs jaunie aktieri, režisori un laikmetīgās dejas horeogrāfi bakalaura studiju programmās, kā arī teātra un filmu režisori un dramaturgi maģistra studiju programmās. Šobrīd gan sadarbībā ar astoņiem Latvijas teātriem, gan LKA dažādajās struktūrvienībās top kopumā 40 diplomdarba izrādes. Pagaidām, iespējams, krāšņāko diplomdarba izrāžu skati LKA vēsturē klātienē un ierakstos vērtē tikai noslēguma darbu komisijas.

Parasti Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarba izrāžu skate pavasarī kļūst teju par atsevišķu festivālu, taču šogad, kad pēdējais studiju gads pavadīts pārsvarā attālināti, jauno mākslinieku satikšanās iespējas ar savu auditoriju ir ierobežotas. Neskatoties uz to, jaunrades process ne mirkli nav apstājies un gan LKA telpās – Teātra mājā Zirgu pasts, LKA Nacionālajā filmu skolā un LKA E. Smiļģa Teātra muzejā –, gan profesionālajos teātros šogad top ļoti liels skaits diplomdarba izrāžu. Ceram, ka tām būs iespējams pilnvērtīgi satikt savu skatītāju vasaras otrajā pusē un rudenī, tajā skaitā LKA festivālā Patriarha rudens.

Aktiermākslas apakšprogrammu šogad absolvēs 13 jaunie aktieri, kurus četrus studiju gadus kursa vadītāji Indra Roga un Mihails Gruzdovs gatavojuši darbam Valmieras drāmas teātrī. 2020./2021. gada sezonā sagatavotas piecas diplomdarba izrādes, no kurām divi iestudējumi – A. Dīča Meklētāji un B. Brehta Lepnās kāzas –, pateicoties teātra atbalstam, tapuši kā Valmieras drāmas teātra repertuāra vienības. Lielākā daļa no 13 jaunajiem režisoriem savus diplomdarbus veido profesionālajos teātros, un tā ir viņu pirmā iespēja sevi nopietni pieteikt nozares profesionāļu vidū. Izrādes top sadarbībā ar Daugavpils teātri, Liepājas teātri, Valmieras drāmas teātri, Dailes teātri, Latvijas Nacionālo teātri, teātra apvienību Kvadrifrons, Dirty Deal Teatro, Ģertrūdes ielas teātri. Īpašs notikums ir arī Laikmetīgās dejas mākslas programmas 19 topošo absolventu izrāžu skate, kas tapusi no pandēmijas ierobežojumu laikā izsapņotām idejām un ietver gan solo darbus, gan grupu horeogrāfijas, gan interaktīvu izstādi.

Maģistra studiju līmenī 2020./2021. studiju gada laikā pandēmijas ierobežojumu dēļ pakāpeniski savus jaunrades darbus aizstāvējuši gan filmu režisori un operatori, gan teātra režisori, gan laikmetīgās dejas horeogrāfi, gan dramaturgi – pavisam kopā 15 mākslinieki, daudzi no kuriem ar panākumiem aktīvi strādā profesionālajā vidē. Jūnijā maģistra grādu aizstāvēs vēl pieci jauni mākslinieki: filmu režijā – Rūdolfs Miķelsons un Kristaps Opincāns, teātra režijā – Rūdolfs Apse un Uldis Sniķers, dramaturģijā – Linda Rudene.

Tapusi viena pilnmetrāžas dokumentālā filma, divas dokumentālās īsfilmas, kā arī piecas inscinētas īsfilmas. Festivāla Artdocfest programmā Baltijas fokuss, kurā tika iekļautas 10 pēdējo 2 gadu laikā tapušas Baltijas valstu dokumentālās filmas, galveno balvu Herz, kas tā nosaukta par godu režisoram Hercam Frankam, ieguva režisores Elīnas Langes-Ionatamišvili LKA maģistra studiju diplomdarba filma Nemierīgās atmiņas.

LKA prorektors mākslinieciskās jaunrades darbā, režisors Elmārs Seņkovs saka: "Šāds jaunrades darbu birums ir reta parādība nozarē, jo LKA reizē absolvē trīs spēcīgas vienības – režisori, aktieri un horeogrāfi. Prieks, ka skatuves mākslas vidē ienāk pilnīgi jauna paaudze, kas turpmāk stiprinās šo nozari. It sevišķi jāuzteic laikmetīgās dejas studenti, kuri šogad izceļas ar skatuviski brīvu, suģestējošu un radošu pieeju. Indras Rogas un Mihaila Gruzdova izlolotais kurss ienesīs jaunas vēsmas Valmieras drāmas teātrī. Vairākiem jaunajiem režisoriem ir piedāvāta arī tālāka sadarbība profesionālajos teātros. Šobrīd ir ļoti svarīgi sniegt viņiem atbalstu un iespējas radoši turpināt savu ceļu profesionālajā vidē. Savukārt LKA tagad ar nepacietību gaidām jauno režisoru, aktieru un laikmetīgās dejas horeogrāfu paaudzi vasaras iestājeksāmenos."

Lielāko daļu no diplomdarba izrādēm pēc ierobežojumu mīkstināšanas būs iespējams vērot profesionālo teātru repertuāros un no augusta – LKA telpās, kā arī tiešsaistē. Labāko izrāžu izlase būs skatāma 12. LKA Skatuves un audiovizuālās mākslas festivālā Patriarha rudens, kas šogad notiks no 2. līdz 9. oktobrim. Informācijai par diplomdarba izrāžu skati, jaunajiem māksliniekiem un viņu jaunrades darbiem var sekot līdzi LKA Teātra mājas Zirgu pasts mājaslapā www.zirgupasts.net, kā arī LKA sociālo tīklu profilos.

Izrādes top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Latvijas Kultūras akadēmijas, kolektīvās finansēšanas vietnes projektubanka.lv un iesaistīto teātru finansiālu atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja