Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Logi uz visu Latviju

Dobeles vēsturiskais tirgus laukums, dzīves stila noliktava Big Fish Liepājā, Zeimuļs Rēzeknē, kafejnīca Laiva un laivu būves birojs Pāvilostā, Marka Rotko Mākslas centrs Daugavpils cietoksnī, Saldus mūzikas un mākslas skola un Samrodes biroja ēka Ventspilī - šī ir daļa no 17 Latvijas arhitektūras darbiem, kuri pēc 4. aprīlī publiskotā nacionālās žūrijas vērtējuma iekļūst Latvijas Arhitektūras gada balvas 2012 otrajā kārtā un tiks nodoti starptautiskas žūrijas vērtējumam.

Starptautiskās žūrijas izvērtējumu gaidīs arī cildināmi projekti Rīgā, tostarp Žaņa Lipkes memoriālais muzejs Rīgā un izstādes Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums vides koncepts Bastejkalnā, tomēr žūrijas galvenā ievērība šogad uzsvērti pievērsta arhitektūras veiksmēm citās Latvijas pilsētās.

Riga Chair dizaina autors un 2012. gada skates nacionālās žūrijas pārstāvis Aldis Circenis skaidro, ka patlaban uz arhitektūru nevar skatīties pierastajā un klasiskajā izpratnē, proti, ēku veidolā, jo radošā procesa gaitā arhitektūra ir izkāpusi ārpus rāmjiem, un par to liecina arī Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktie projekti, starp kuriem bez ēkām bija arī izstādes un grāmatas, kas ir svarīgi arhitektu cunftes un sabiedrības saliedēšanas kontekstā.

"Latvijas arhitektūra ir decentralizējusies. Rīga vairs nav tā ūdensgalva, kas reiz bija. Prieks, ka daudzi projekti ar augstu nozīmi sabiedrībā realizēti ārpus Rīgas," uzskata A. Circenis. Lai arī pusfināla pretendentu saraksts nav garš, žūrijas locekļi vairākus pieteiktos projektus vienprātīgi atzinuši par spožiem.

Īpašs prieks viņam ir par to, ka arī Latgale ar spilgtiem piemēriem ir iezīmējusies Latvijas arhitektūras kartē, par to liecina projekts Zeimuļs, par kuru vēl būs daudzas diskusijas. Atzinīgi jānovērtē arī tas, ka sevi spēcīgi piesaka jaunie arhitekti.

Nacionālās žūrijas atlasē - gada balvas pirmajā kārtā - bija iesniegti 58 darbi. Galvenie atlases kritēriji - darba ideja un koncepcija, viengabalainība, atbilstība projekta mērķim un saturam, vietas konteksts un mērogs, sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība.

Nacionālajā žūrijā darbojās deviņi žūrijas locekļi - mākslinieks Andris Breže, arhitekts un dizainers Aldis Circenis, arhitekte Sintija Vaivade, flāmu arhitekts, kurš jau astoņus gadus dzīvo Rīgā, Mantens Devrīnts, arhitekte Liene Griezīte, arhitekts un biroja K Idea vadītājs Andris Kokins, arhitekte Sandra Levāne, ainavu arhitekte Ilze Rukšāne, kā arī arhitektūras platformas A4D redaktors Artis Zvirgzdiņš.

Otrajā kārtā izvirzītos darbus vērtēs starptautiska žūrija, kura no tiem nominēs Arhitektūras gada balvas laureātus, tostarp arī gada Lielās balvas ieguvēju. Žūrijas vadītāja būs Japānā dzimusī Hiromi Hosoja, projektu izvērtējumā piedalīsies viens no ievērojamākajiem Lietuvas mūsdienu arhitektiem Rolands Paleks, somu arhitekts Janne Teresvirta un viena no spilgtākajām personībām Igaunijas jauno arhitektu plejādē - Sīri Valnere.

Fināla atlase notiks maija vidū un kulminēs apbalvošanas ceremonijā 17. maija vakarā. Latvijas arhitektūras gada labāko darbu skate tiek organizēta kopš 1995. gada un ir valsts galvenais notikums arhitektūrā. To organizē Latvijas Arhitektu savienība, šogad - kopā ar iniciatīvas grupu, ko veido 2011. gada skates galvenās balvas laureāti arhitekti Liene Griezīte, Reinis Liepiņš un reklāmas aģentūras TBWALatvija radošais direktors Mārtiņš Ķibilds.

Ar visiem Latvijas arhitektūras gada balvas 2012 otrajai kārtai izvirzītajiem 17 projektiem var iepazīties šeit.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja