Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Nākotnei ir vajadzīga drosme

Festivālā Lampa – teju 700 stundu sarunu un notikumu

Sarunu festivāls Lampa, kas šogad 28.–29. jūnijā Cēsu pils parkā notiks jau piekto gadu, plešas plašumā un iet dziļumā. "Programma tapusi, sadarbojoties vairāk nekā 300 dažādām organizācijām – valsts pārvaldei, nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem, vēstniecībām, kultūras un mākslas iestādēm un indivīdiem," uzskaita Lampas direktore Ieva Morica, uzsverot, ka festivāls ir liels laika, ideju un līdzekļu ieguldījums. Pirmajā Lampā bija 3500 apmeklētāju, savukārt pērn – jau vairāk nekā 16 tūkstošu. Un tie nav tikai jaunieši, jo aicinātas ir visas vecuma grupas. Šogad būs arī MiniLampa, kas nav bērnu pieskatīšanas vieta, bet gan iespēja kopā darboties vecākiem un bērniem. Būs programmas arī senioriem, kurās tiks risinātas sarunas par mīlestību, dzīvi, brīvprātīgo darbu. Kopumā tēmu loks sarunu festivālā ir ārkārtīgi plašs – par ekonomiku, politiku, izglītību, veselību, klimata pārmaiņām.

Lampā gadu no gada var vērot, ka ļoti jaukā un radošā atmosfērā apmeklētāji nav tikai klausītāji un skatītāji, bet aktīvi iesaistās sarunās, diskusijās un debatēs. Šīgada festivāla vadmotīvs un kopsaucējs ir drosme. "Pērn, kad bija valsts simtgade, mēs atskatījāmies uz to, kādas ir mūsu saknes, bet šogad gribam runāt par nākotni. Dzīvojam sarežģītā, izaicinājumu pilnā laikā, un attīstībai ir vajadzīga drosme," tēmas izvēli skaidro Ieva Morica. "Drosme ir ļoti daudzšķautņaina. Mēs veicām aptauju par to, ko katrs saprot ar vārdu "drosme", un liela daļa aptaujāto teica, ka tas nozīmē nostāties pret netaisnību, iestāties par vājāko. Tas nebija saistībā ar fiziskiem izaicinājumiem, piemēram, nolēkt ar gumiju. Cilvēki precīzi uzsvēra drosmes morālo aspektu. Drosme pieder cēlai un morāli augstai rīcībai."

Šajā festivālā būs daudz jaunumu. Piemēram, Zaļā lampa – vides tematikai programmā būs veltīti 32 pasākumi. Konkrēts paraugs netieši izglīto, tāpēc festivālā būs glāžu depozīta sistēma, nopietna uzmanība tiks pievērsta atkritumu šķirošanai. Lampas uzbūvē maksimāli būs izmantoti ilgtspējīgi risinājumi. Programmā ir ļoti daudz interesantu sarunu par zaļo dzīvesveidu, ilgtspēju, klimata pārmaiņām, Latvijas dabas skaistumu un aizsardzību. "Otra lieta, ko gribas pieminēt, – Lampa kļūst iekļaujošāka, un festivālā būs vairākas diskusijas, kurās tiks izmantots surdotulkojums. Ar programmu Tildes balss vairākās diskusijās runātais teksts tiks pārveidots rakstītajā, lai nedzirdīgie un vājdzirdīgie cilvēki varētu sekot līdzi. Būs arī zīmju valodas meistarklase," uzskaita Ieva Morica. 

Ieeja sarunu festivālā Lampa ir bez maksas. Lai nokļūtu no Rīgas uz Cēsīm un atpakaļ, būs nodrošināti pasažieru vilciena papildreisi. Mājaslapā www.festivalslampa.lv atrodams rīks, kas palīdz izveidot personīgi interesējošu festivāla pasākumu sarakstu, ko viegli pārskatīt telefonā.

Top komentāri

tas gan
t
Tādai nākotnei, kādu būvē korumpētā Kariņa proputiniskais režīms, ir vajadzīga ļoti liela drosme!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja