Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pasniegtas Latgaliešu kultūras Gada balvas Boņuks 2013

24. februāra vakarā Latgales vēstniecībā Gors pasniegtas Latgaliešu kultūras Gada balvas Boņuks 2013 statuetes 19 nominācijās, informēja Gors pārstāve Aija Eriņa.

Balva par latgaliešu valodas popularizēšanu pasniegta Latvijas Radio pirmās programmas raidījumam Kolnasāta un tā veidotājiem. Par gada saimnieku atzīts jaunais uzņēmējs Valters Murāns, kurš Rēzeknē saimnieko kafejnīcā un kultūras pasākumu norises vietā Ausmeņa kebabs. Dāsnākais latgaliešu kultūras atbalstītājs pagājušajā gadā bijis uzņēmējs Jānis Blaževičs, kurš jau daudzus gadus atbalsta latgaliešu grāmatu izdošanu.

Par gada sniegumu vizuālajā mākslā balva pasniegta fotogrāfam Mārim Maskalānam par projektu Nagļi. LV 4631. Par gada labāko sniegumu skatuves mākslā atzīts uzvedums-dziesmu spēle Ķēniņmeita. Latgales pasaka. Nominācijā Labākais sniegums audiovizuālajā mākslā balva pasniegta Latvijas Televīzijas pirmā kanāla dokumentālajam filmu ciklam Cytaidi latviskais un tā veidotājiem. Par gada cilvēku kultūrā pagājušajā gadā atzīta dziedātāja un vokālā pedagoģe Guntra Kuzmina. Savukārt par gada notikumu latgaliešu kultūrā 2013. gadā atzīta Latgales vēstniecības Gors atklāšana.

Nominācijā Labākais sniegums dzejā ar Boņuka balvu novērtēta Inetas Atpiles-Juganes dzeja latgaliešu valodā. Balvu par labāko prozas darbu saņēma Guntix nu Vertukšņis par stāstu Reits mežā. Savukārt par labāko izdevumu/grāmatu pagājušajā gadā atzīta Latgales lingvoteritoriālā vārdnīca.

Nominācijā Labākais sniegums alternatīvajā mūzikā apbalvots projekts Kapļi un albums Prauda par Madaļi. Kā labākais sniegums akadēmiskajā mūzikā godināts komponistes Ilonas Rupaines veikums - skaņdarbi, kas izskanēja XXV Vispārējo Dziesmu un XV Deju svētku noslēguma koncertā. Nominācijā Labākais sniegums tautas mūzikā balvu saņēma DJ Monsta un Biruta Ozoliņa par albumu Sauli sēju. Savukārt par gada debiju mūzikā Boņuka balva pasniegta grupai ZePikniks. Atsaucoties uz Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības sniegtajiem datiem, par gada spēlētāko dziesmu nosaukta Alda Kises dziesma Strūga. Par gada labāko mūzikas video atzīts dueta „Poparts” videoklips „Muna sirds”. Nominācijā „Labākais sniegums pop/rok mūzikā” balva pasniegta grupai „Bez PVN” un albumam „Reits”.

Balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā no filmas Cylvāka bārns režisora Jāņa Streiča rokām saņēma kordiriģente un mūzikas pedagoģe Terēzija Broka. 

Latgaliešu kultūras Gada balvas Boņuks apbalvošanas vakara viesus ar muzikāliem priekšnesumiem priecēja mūziķis Kārlis Kazāks, Latgales studentu centra folkloras kopa Ceidari, dziedošā Tihovsku ģimene, postfolkloras grupa Rikši, grupa Dabasu Durovys, projekts Kapļi, vokālā studija Skonai, folkloras draugu kopa Vīteri un grupa Bez PVN. Vakara vadītāju godā bija Latgales vēstniecības Gors diriģents Jānis Stafeckis un Rēzeknes Tautas teātra aktieris Aldis Leidums.

Latgaliešu kultūras Gada balva „Boņuks” radīta ar mērķi veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja