Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pērn muzeju apmeklējums palielinājies par 10%

Pērn muzeji apmeklēti 3,5 miljonus (3 539 886) reižu, kas ir par 10% vairāk nekā 2015. gadā, informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Visstraujāk – vairāk nekā par 150 000 – pieaudzis individuālo un ģimeņu apmeklējumu skaits, pērn pārsniedzot 2.1 miljonu. Būtiski – par 31 000 interesentu audzis arī ārzemju tūristu skaits, kas muzejus apmeklējuši organizētās grupās, savukārt skolēnu grupu apmeklējumu skaits palielinājies par 25 000.

“Veidojot aizraujošas ekspozīcijas, izstādes un izglītojošas programmas un pārdomātu komunikāciju ar sabiedrību, pēdējos 7 gados Latvijas muzejiem izdodas piesaistīt arvien vairāk apmeklētāju. Prieks, ka muzejus par interesantu, mācību procesu papildinošu, kā arī saistošu brīvā laika pavadīšanas veidu šogad īpaši atzīst bērni un jaunieši. Turklāt arī skolotāji mācību programmā pērn iekļāvuši krietni vairāk muzeju apmeklējumu. Jau šobrīd Latvijas muzeji domā par jaunu piedāvājumu radīšanu tieši bērniem un jauniešiem, jo līdz ar valsts simtgades iniciatīvu Latvijas skolas soma skolēni grāmatās apgūto par valsts līdzekļiem varēs piedzīvot arī klātienē,” muzeju darbību atzinīgi vērtē kultūras ministre Dace Melbārde.

Visaugstāko interesi raisījuši valsts muzeji – 2016.gadā tajos viesojies teju katrs Latvijas iedzīvotājs, jo reģistrēti 1,8 miljoni apmeklējumu. Pērn vispopulārākais bijis atjaunotais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM), darbības pirmajos 9 mēnešos (maijs - decembris) uzņemot vairāk nekā ceturtdaļmiljonu (262 321) interesentu.

Latvijas populārāko muzeju virsotnē, kā katru gadu, ir arī Turaidas muzejrezervāts (262 202 apmeklējumu) un Rundāles pils muzejs (242 998 apmeklējumu).

Par ļoti veiksmīgu uzskatāma to muzeju darbība, kurus apmeklē vairāk nekā 100 000 cilvēku. Starp valsts muzejiem tādi ir: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (191 826 apmeklējumu); Mākslas muzejs Rīgas Birža (137 374 apmeklējumu); Latvijas Kara muzejs (129 459 apmeklējumu); Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs (124 756 apmeklējumu); Latvijas Dabas muzejs (101 148 apmeklējumi).

Jūtamu interesentu skaita pieaugumu nodrošinājusi autonomā Rīgas Motormuzeja darbības atjaunošana pēc ilgstošās ēkas rekonstrukcijas pabeigšanas un jaunas pastāvīgās ekspozīcijas izveides. Kopš muzeja atvēršanas aizvadītā gada jūlija sākumā, Rīgas Motormuzejā apmeklējuši vairāk nekā 115 000 cilvēku.

Interese par pašvaldību muzejiem pērn augusi par vairāk nekā 78 000, sasniedzot gandrīz 1,3 miljonus. Apmeklētākie muzeji bijuši: Bauskas pils muzejs (187 721 apmeklējums); Ventspils muzeja Piejūras brīvdabas muzejs (106 356 apmeklējumu); Cēsu Vēstures un mākslas muzejs (104 361 apmeklējums).

Starp privātajiem muzejiem sabiedrībā visiecienītākais bijis Latvijas Okupācijas muzejs, kurā 2016. gadā reģistrēti 102 386 apmeklētāji.

Faktiski Latvijas muzeju apmeklējums ir vēl lielāks, jo apkopotā statistika aptver tikai akreditētos muzejus - 22 valsts, 78 pašvaldību, 10 autonomos un 5 privātos muzejus. Bez šiem 115 valsts atzītajiem, profesionālajiem muzejiem darbojas vairāk nekā 100 privātu muzeju, par kuru apmeklējumu skaitu Kultūras ministrija (KM) datus neapkopo.

KM ik gadu apkopo statistiku par muzeju apmeklētību. 2016.gadā arī biedrība Culturelab sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju īstenojusi pētījumu “Kultūras auditorija Latvijā: situācija, procesi, tendences”.

Pētījums apliecina aizvien pieaugošo sabiedrības interesi par Latvijas muzejiem. Salīdzinot Latvijas rādītājus ar citu Eiropas Savienības valstu datiem, novērojams, ka tie ir virs ES vidējiem – ES valstīs kopumā vidēji 37% iedzīvotāju apmeklē muzeju vismaz reizi gadā, kamēr Latvijā – aptuveni katrs otrais. Latvijas rādītāji ir arī augstāki nekā Igaunijā (46%) un Lietuvā (39%). ES valstīs visaktīvākie muzeju apmeklētāji dzīvo Zviedrijā, kur kopumā 76% iedzīvotāju vismaz reizi gadā apmeklē kādu muzeju, savukārt vismazaktīvākie – Grieķijā, kur tikai 16% apmeklē muzejus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja