Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīgā atzīmēs ikgadējo Jesajas Berlina dienu

9. jūnijā Rīgā jau astoto reizi norisināsies ikgadējā Jesajas Berlina diena, godinot ievērojamā rīdzinieka, ideju vēsturnieka un brīvības filozofa literāro un filozofisko mantojumu, informēja pasākuma pārstāve Irina Kuzņecova.

Tās centrālais notikums ir Jesajas Berlina piemiņai veltīta lekcija, ko šogad lasīs krievu dzejnieks un rakstnieks Anatolijs Naimans. Šī būs unikāla iespēja redzēt un uzklausīt Berlina pazinēju, Josifa Brodska līdzgaitnieku un Annas Ahmatovas literāro sekretāru. Pasākums notiks kinoteātri Splendid Palace.

Jesajas Berlina dienu plkst. 17 atklās britu dokumentālais raidījums The Jay Interview: In Quest of Our Civilisation (1975, London Weekend Television) – saruna ar Jesaju Berlinu par cilvēka attiecībām ar valsti, viedokļu un kultūru daudzveidību. Plkst. 18.30 visi interesenti ir laipni aicināti uz astoto Jesajas Berlina piemiņai veltīto lekciju Krievu tēma Jesajas Berlina dzīvē un daiļradē, ko lasīs krievu dzejnieks un rakstnieks Anatolijs Naimans. Lekcijā Naimans stāstīs, kā 1945. gada notikumi, tostarp liktenīgā tikšanās ar krievu dzejnieci Annu Ahmatovu, ietekmēja Berlina attieksmi pret Krieviju.

Anatolijs Naimans (1936) piedalījās Ļeņingradas dzejnieku grupā kopā ar Dmitriju Bobiševu, Josifu Brodski un Jevgeņiju Reinu, kurus vienoja ne tikai draudzība, brīvdomība un nepakļaušanās varas diktātam, bet arī īpaši tuvas attiecības ar krievu dzejnieci Annu Ahmatovu. Kopš 1960. gadu sākuma – Ahmatovas literārais sekretārs. Anatolijs Naimans ir arī vairāku memuāru autors, kuru vidū ir Stāsti par Annu Ahmatovu (1989), atmiņu grāmata par Jesaju Berlinu Sers (2001), Romāns ar Patvāri (2006) par slaveno Ņujorkas restorānu Krievu patvāris, krievu kultūras centru, kura dibinātāji ir dzejnieks Josifs Brodskis, dejotājs Mihails Barišņikovs un uzņēmējs Romāns Kaplans. Savas pārdomas, tai skaitā par aktuālajiem notikumiem Krievijā un pasaulē, publicē savā slejā Krievijā iznākošajā neatkarīgajā avīzē Novaja gazeta

Ieeja visos pasākumos ir brīva, uzrādot bezmaksas biļeti. Bezmaksas biļetei var pieteikties interneta vietnē www.isaiahberlin.org vai izņemt to pasākuma norises vietā – k/t Splendid Palace kasē. Pasākumi norisināsies angļu un krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja