Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīt būs sniegs

18. oktobrī, ceturtdienā, tiem, kuri brauca ārā no Rīgas uz Valmieru, esot parādījusies varavīksne. Visu dienu spīdēja saule un vējš sargājās stipri pūst. Lai sveces neapdzistu. Kad otrā rītā pēc pirmās Krodera nakts Dīvala kapos atkal parādījās saule, Hamleta grāmatplauktos atvadu laikā pabijušās sveces, Valmieras teātra skatuves puišu savāktas un nogādātas kapos, to sagaidīja.

Sargātājas. Varbūt vēl ir kādas pazīmes par noslēgtu savienību un mieru starp to, kas ir radījis cilvēku, un to, kurš visu mūžu ir radījis mākslu, bet pirmajā mirklī acīs iekrita šīs.Vai arī Krodera ceturtais Hamlets, ko uz Valmieras teātra skatuves spēlēja dienu pirms tur pēdējoreiz bija lemts būt Kroderam. Aktieru sajūtas un to, kas notika viņu sirdīs, klausoties Ofēlijas dziesmu par aiziešanu, tā nespētu iestudēt pat Kroders pats. Droši vien arī skatītāju sajūtas klausoties, jo jebkurā no frāzēm bija lasāms - Kroders.Un Valmieras ļaudis, un sēru karogi tajā dienā, kas pilsētu padarīja vēl vairāk piederīgu teātrim un apliecināja - ir iespējamas dienas, kad jebkas kļūst liels un skaists. Neizmērojamā valmieriešu palīdzība un cieņa tajās dienās, un par to mums jānoliec galvas. Paldies tiem simtiem cilvēku, kuri kautrējās nākt iekšā teātrī, lai atvadītos no Krodera uz skatuves, bet kuri stāvēja stundu ārā un gāja gājienā uz kapiem, un tiem, kuri turpina nest svecītes un ziedus joprojām. Kroders nu ir tuvāks. Varēs iet pie viņa, zinot, ka netraucēs. Un viņi ies, jo Kroders būs kļuvis par galamērķi Valmierā. Kā tas bija tajā dienā, kad daudzi par viņu izdzirdēja pirmoreiz. Un saprata, ka tad, kad saka - Kroders, domā - teātris, kultūra, Latvija galu galā. Laikam arī gars, kas spēj izturēt visus Dieva pārbaudījumus un saglabāt spēju mīlēt - cilvēkus un savu zemi.Paldies arī Latvijas ļaudīm, kas zvanīja uz teātri un sūtīja ziņas, ka ir kopā ar mums, jo ir viņu mīlējuši. Un tiem, kuri pēc kapiem atnāca atpakaļ uz teātri, lai būtu kopā. Dažas stundas, pusi nakts. Tiem aktieriem, kas zvanīja pēc izrādes Rīgā un gribēja būt te, kopā. Skaidrs, ka par daudz ko viņš smaida - gan par konjaku kapos, kas sasildīja gājējus, gan dejām uz galdiem ap pusnakti pēc tam Valmieras teātrī, gan runām...Krodera četrdesmit dienas būs 18. novembrī, tāpat kā pirms četrpadsmit gadiem tās bija viņa bērnības draugam Pēterim Pētersonam. Kroders bija fatālists. Un laikam bija pamats. Kad ap pusnakti tai dīvainajā piemiņas, atmiņu un svinību naktī aktieri un pārējie devās no kafejnīcas augšā uz grimētavām, foajē skanēja Krodera balss. Ierakstā, protams, viņš tur viens visā plašajā telpā videoekrānā runāja, un bija sajūta, ka nekas daudz nav mainījies - tā notika vienmēr, pat viņa pirmizrādēs, kad Kroders, stundu pasēdējis ar pirmizrādes viesiem, devās augšā uz savu istabu. Un iededza gaismu, un klausījās Latvijas Radio Klasikas kanālu. Un domāja līdz rītam. Mēs domājam par to gaismu, kas tagad logā jādedz pašiem.

Top komentāri

gluži vai anekdote
g
Tas notika Teātra Biedrības kongresā, valdes pārvēlēšanas saietā, ja skleroze vēl nav sagandējusi manu atmiņu, tad teikšu, ka Kongresu namā. Teātra darbiniekus pārņēmušās katarses pašā kulminācijas brīdī, ar blīkšķi atsprāga vaļām duravas un pa tām braši iekrīta Silvija Radzobe ar sava pirmā teātra zintnieču kursa meičām, un, it kāatrastos Staņislavska Grotovska un E.Feldmaņa temporitmu sublimācijas transā, atveidojot redzes gleznu,kurā pīļu māte tā kā būtu izvedusi pastaigā, savā paspārnē pieņemtos cāļus, izteiksmīgais bariņš pašapzinīgi un reizē arī super-bikli aizslāja uz zāles pirmajām rindām. Debašu laikā Krodera k-gs ņēma vārdu. Ārkārtīgi dziļi tembrētā un prasmīgi nostādītā balsī uzsverot gadījuma cildeno raksturu: Cienītā kundze un brīnišķīgās šarmantās jaunkundzes, citureiz es lūgtu jūs uzvesties mazuliet atturīgāk, jo būsit taču mūsu teātra mākslas nākamās ekspertes. Lūdzu mani atvainot, bet man šķiet, ka nedaudz kultūras mums visiem nenāktu par ļaunu.Paldies!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja