Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Runā Čikāgas latviešu radio

Vecākais latviešu radio raidījums nav, kā varētu domāt, meklējams Latvijas radio, bet Čikāgas latviešu radio, kur 10.februārī tika svinēta raidījuma 55.gadadiena. Raidījums latviešu valodā kopš 1952.gada notiek reizi nedēļā, pirmdienās no plkst.19 līdz 20. Programmu veido, pirmkārt, ziņas par Čikāgas latviešu aktivitātēm, otrkārt, jaunumi par Latviju (kultūra un politika), treškārt, latviešu mūzika, ceturtkārt, dažādi paziņojumi. Raidījuma ierosinātājs bija Kārlis Dzirkalis. Veselus trīsdesmit gadus raidījumu vadīja Juris Valainis, pēdējos desmit gadus to dara Valija Galeniece.

Latvijas ļaudīm šie uzvārdi neko daudz neizsaka, tāpat kā Amerikas latviešiem daudzi mūspusē pazīstami vārdi nav zināmi. Svarīgākais ir cits, nosaucot kādu vārdu labā nozīmē, mēs lieku reizi pasakām paldies. Vija Miezīte, kas tāpat kā vairāki citi čikāgieši darbojas latviešu radio raidījumu uzturēšanā, nesen par to vēstulē rakstīja: "Radio komitejas dibinātāji nu jau sen aizsaulē, bet vēl esam grupiņa, kas to uztur dzīvu, lai gan reizēm liekas, ka tuvojas gals, jo sāk apsīkt ienākumi raidījumu samaksai, kas katru gadu paliek lielāka. Vecā sabiedrība sarūk, un jaunajai tas neinteresē, ne šeit dzimušajiem, ne arī tikko no Latvijas iebraukušajiem."

Kaut arī Čikāgā svinību vakarā bijis briesmīgs nelaiks ("sniegs, vējš un ļoti auksts"), uz pasākumu ieradušies ap 120 apmeklētāju, dziedājis vīru koris un jauktais koris, dažādus, bet jaukus jokus un kuplejas sagādājuši Čikāgas piecīši. Pasākumu pagodinājis arī Latvijas vēstnieks no Vašingtonas. Bijuši apsveikumi arī no Latvijas radio (no Jāņa Gulbja un Dzintras Matuzāles), ar kuru čikāgieši labi sastrādājoties. "Samērā īsas runas. Ļoti interesanta bija Jurim Valainim, kurā viņš atskatījās uz visu 55 gadu darbību, notikumiem utt. Ja Juris būtu veltījis tikai 1 minūti katram gadam, tad tā jau vien ir stunda. Man patika, ka tika pārraidīti izvilkumi no katra gada, skanēja balsis, kas jau sen mūžībā, bet kurām bija ideja un varēšana izveidot latviešu radioraidījumus," tā Vija Miezīte.

Čikāgā dzīvo ap 10 000 latviešu. Latviešu kultūras un sabiedriskajās norisēs piedalās aptuveni 1000, latviešu radio klausās droši vien lielāks skaits. Radio komiteja ietilpst Čikāgas latviešu organizāciju apvienībā. Pēc V.Miezītes teiktā, radio komitejai ir bagātīga skaņu bibliotēka, kas krājusies 55 gadu garumā. Cita vidū arī intervijas ar politiķiem, vēsturniekiem, aktieriem, operdziedātajiem utt. Bibliotēkas u.c. materiālu (fotoarhīva, protokolu) saglabāšanā daudz dara informācijas daļas vadītājs Juris Valainis. Nosvinot skaisto 55 gadu jubileju, vecākā latviešu radioraidījuma veidotāji varētu pateikt, ka piekusuši, ka vairs nav jauni un nav spēka aizsākto turpināt. Neviens viņiem nevarētu pārmest mazdūšību.

Tomēr — pazust var ātrāk, bet var kavēties pazust, var spītīgi turēties. Trimdinieki ilgus gadus uzturēja Latvijas ideju, palīdzēja mums gan materiāli, gan garīgi. Bet nu atbildība par latvietību ne tikai austrumos, bet arī rietumos ir mūsu — Latvijas latviešu rokās. Ne viss, bet tas, ko ļoti grib un vēlas, noturas vai atgriežas no jauna. "Zinu — kaut kāda pārpratuma dēļ radio pieprasījuma datumu ALA (Amerikas Latviešu apvienība) bija nokavējusi. Laikam būs jāgaida līdz nākamgadam," raksta Vija Miezīte. Kaut arī viņa piemetina, ka nauda vēl esot, varbūt mēs kopējiem spēkiem varam palīdzēt Čikāgas latviešu radio noturēties? Latvijā nevaram dzirdēt Čikāgas latviešu radio, bet laba sajūta, ka kaut kur vēl pasaulē noteiktā vakara stundā atskan radiobalss latviski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja