Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rundāles pils muzejā notiks starptautiska konference Pompeju pēdējā diena

Ceturtdien, 6. jūnijā, Rundāles pils muzejā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs rīko starptautisku zinātnisku konferenci Pompeju pēdējā diena, kurā tiks risināti kultūras mantojuma saglabāšanas un aizsardzības jautājumi un apzināti Pirmā pasaules kara postījumu izraisītie neatgriezeniskie zudumi, informēja Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Priekšlasījumi un diskusijas veidos informācijas platformu Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumam – izstādei 1914, kas būs veltīta Pirmā pasaules kara simtgadei.

Šodien, uzsverot 20. gadsimta vēstures komplicētos izklāstus un interpretācijas, būtiski ir pievērsties gadsimta sākuma situācijai pirms Pirmā pasaules kara, lai varētu apzināt sasniegumus Eiropā pirms 1914. gada, novērtēt zaudējumus kara laikā, kā arī, nepretendējot uz absolūtās patiesības izklāstu, rekonstruēt notikumus un to radītās sekas.

Karš kā kultūras mantojuma iznīcināšanas faktors vēl nebijušos apmēros izpostīja pilis, muižas, baznīcas, arhitektūras ansambļus un vēstures pieminekļus (t. sk. interjerus, unikālus mākslas priekšmetus). Pirmais pasaules karš bija vecās Eiropas kultūras zaudējumu laiks, ko vēlāk atgūt vairs nebija iespējams. Karš vienlaicīgi izraisīja arī garīgo vērtību sabrukumu, ko nomainīja jau cita attieksme un filozofija. Franču rakstnieks Marsels Prusts šo laikmetu raksturoja ar terminu "baznīcu nāve".

Konferencē tiks apspriestas Pirmajā pasaules karā zaudēto kultūras vērtību ģeogrāfiskās un hronoloģiskās robežas, kara zaudējumu konsekvences nāciju veidošanās posmā Eiropā, tas, kāds ir kara mantojuma atspoguļojums un kultūras atmiņas veidošana šodien, kā arī citi jautājumi.

Konferencē piedalīsies speciālisti no Vācijas, Francijas, Krievijas, Ungārijas, Lietuvas, Latvijas. 

Konferences programma šeit

Ieeja konferencē ir bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja