Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Spriedīs par atbalstu uzņēmējiem un kultūras nozarei

Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam šodien spriedīs par atbalsta pasākumiem uzņēmējdarbībā un kultūras nozarē, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Darba grupas sanāksme plānota no plkst. 10 līdz 11.30.

Tiks diskutēts par Ekonomikas ministrijas (EM) un Kultūras ministrijas (KM) priekšlikumiem par atbalsta pasākumiem. Ja šie priekšlikumi darba grupā tiks saskaņoti, EM un KM tiks uzdots gatavot Ministru kabineta noteikumus izskatīšanai valdības sēdē. 

Iepriekš Reira vadītā darba grupa nolēma tālāk virzīt apgrozāmo līdzekļu grantu programmas izstrādi atbilstoši jaunajai situācijai, konceptuāli atbalstīt subsīdijas darbavietām, lemt par slimības lapu apmaksu no pirmās dienas vakcinētiem ar Covid-19 saslimušajiem, kā arī pagarināt nodokļu samaksas termiņu saimnieciskās darbības aizlieguma laikā tiem nodokļu maksātājiem, kuru saimnieciskā darbība ārkārtas situācijas laikā ir pilnībā aizliegta.

Tāpat darba grupā tika panākta konceptuāla vienošanās, ka pasākumu rīkotājiem daļēji kompensēs izdevumus par skatītājiem atgrieztajām biļetēm uz atceltajiem pasākumiem, kā arī pasākumiem, kas īstenoti ierobežotā kapacitātē saistībā ar epidemioloģisko prasību izmaiņām. Tas attieksies uz tiem pasākumiem, kas notiek laika posmā no 11. oktobra līdz 2022. gada 11. janvārim, un uz kuriem biļetes ir pārdotas līdz ārkārtējās situācijas izsludināšanai.

Atbalstam uzņēmējiem un algu subsīdijām krīzes apstākļos mēnesī būs nepieciešami 152 miljoni eiro, liecina EM iesniegtā informācija uz 20. oktobra ārkārtas Ministru kabineta sēdi.

Tostarp apgrozāmajiem līdzekļiem paredzēts tērēt 120 miljonus eiro mēnesī, bet algu subsīdijām - 32 miljonus eiro mēnesī. Šādu atbalsta apmēru EM paredzējusi piešķiršanai no 1. oktobra līdz 31. novembrim.

Atbalstam iespējams kvalificēties darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām, tai skaitā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, un patentpaksātājiem.

Atbalstu varēs saņemt tikai par tādiem darbiniekiem un tie pašnodarbinātie un patentmaksātāji, kam ir vismaz sākts vakcinācijas pret Covid-19 process.

Vienlaikus atbalsts netiks sniegts par darbību šādās nozarēs - lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība, ieguves rūpniecība un karjera izstrāde, apstrādes rūpniecība, elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana, ūdens apgāde, atkritumu apsaimniekošana un sanācija, būvniecība, izdevējdarbība, telekomunikācija, datorprogrammēšana, konsultēšana un saistītas darbības, informācijas pakalpojumi.

Tāpat atbalstam nekvalificēsies nodokļu maksātāji, kas strādā arī šajās nozarēs - finanšu un apdrošināšanas darbības, darbspēka un nodrošināšana ar personālu, ainavu veidošanas un uzturēšanas darbības, kombinētie biroju administratīvie pakalpojumi, kopēšana, dokumentu sagatavošana un citas specializētās biroju palīgdarbības, informācijas zvanu centru darbība, valsts pārvalde un aizsardzība, azartspēles un derības, kā arī sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbība.

Kvalificēšanās kritēriji bez jau minētajiem ir, ka nodokļu maksātāja ieņēmumi no saimnieciskās darbības atbalsta mēneša periodā no 2021. gada jūlija līdz septembrim samazinājušies vismaz par 20% vai par 30% salīdzinot ar attiecīgo mēnesi 2019. gadā un šis ieņēmumu samazinājums ir saistīts ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem.

Atbalsta apmērs darba devēja darbiniekiem veidos 50% no deklarētās mēneša vidējās bruto darba samaksas par laikposmu no 2021. gada jūlija līdz septembrim, bet ne vairāk kā 500 eiro kalendārajā mēnesī. Darba devējam būs pienākums izmaksāt starpību starp saņemto atbalstu un darba samaksas apmēru par attiecīgo periodu.

Pašnodarbinātajiem, tostarp mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem - izmaksās 50% no attiecīgās personas vidējiem ienākumiem no saimnieciskās darbības vai autoratlīdzības par laikposmu no 2021. gada jūlija līdz septembrim, bet ne vairāk kā 500 eiro kalendārajā mēnesī.

Tikmēr patentmaksātājiem izmaksās 250 eiro, ja atbalsta periodā ir spēkā esošs patents vai ja patents bijis spēkā vismaz trīs mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas.

Pieteikšanās VID būs iespējama līdz 2021.gada 25. novembrim un 25. decembrim par attiecīgo atbalsta mēnesi - darba devējs atbalstam piesaka savus darbiniekus. VID atbalstu pārskaitīs uz iesniegumā norādītā darbinieka kontu un informē darba devēju. Tāpat VID pārbaudīs vakcinācijas statusu, apmainoties ar datiem ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) par darba ņēmējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja