Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Reneprint Poligrāfija : bez darba var palikt vismaz trešdaļa poligrāfijas nozarē strādājošo

Atbilstoši Latvijas Poligrāfijas asociācijas datiem pašlaik nozarē nodarbināti aptuveni 3000 speciālistu, no kuriem aptuveni trešā daļa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) nodokļa iniciatīvas dēļ var palikt bez darba, uzskata Reneprint Poligrāfija valdes loceklis Mārtiņš Ramiņš.

"VARAM plānotais dabas resursu nodoklis, kas tonnā divas reizes pārsniedz vidējo papīra iepirkuma cenu, vistiešāk ietekmēs mazo tipogrāfiju maksātspēju. Tajās ir mazāk drukas iekārtu, vairāk darbinieku un tās pārsvarā ir orientētas uz iekšzemes pasūtījumiem. Tikmēr lielos poligrāfijas uzņēmumus izmaiņas skars mazāk, jo tie 60-80% savas produkcijas eksportē," skaidroja Ramiņš.

Pērn iekšzemes tirgus pasūtījums veidoja aptuveni 40% poligrāfijas nozares apgrozījuma.

Eksperts norādīja, ka sadārdzinoties drukas izmaksām, protams, samazināties pasūtījumu skaits, tomēr laika jaunu biznesa nišu atrašanai vai eksporta apjoma palielināšanai, lai kompensētu šo kritumu tikpat kā vairs nav.

"Ja ierēdņi tiešām vēlas ar vieglu roku parakstīt dokumentu nozares bremzēšanai un atstāt tūkstoti ģimeņu bez apgādniekiem, tad jāsecina, ka vienīgie, kas tiešām ir pelnījuši maksāt dārgāk, ir paši politiķi, jo jaunais nodoklis ietekmēs arī viņu reklāmas avīžu izmaksas," teica Ramiņš.

Jau iepriekš vēstīts, ka VARAM, valsts budžeta papildināšanai, no 2014.gada 1.janvāra ir plānojusi aplikt drukāto reklāmu, kuru izplata pasta kastītēs, ar dabas resursu nodokli 910 Ls/tonnā, kas ir aptuveni divas reizes dārgāk nekā vidējā papīra iepirkuma cena tonnā.

Latvijas Poligrāfijas asociācija publiski ir paudusi viedokli, ka, ieviešot šādu nodokli, drukas apjomi varētu samazināties par 70%.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē