Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Antāne: Viens no pirmajiem lēmumiem būtu par revīziju Rīgas satiksmē

Reformu partijas Rīgas mēra amata kandidāte Inga Antāne intervijā Sandrim Točam. 

Esat piekritusi kandidēt uz Rīgas mēra amatu no Reformu partijas, kuras reitings ir ļoti mazs. Vai jūs ticat brīnumam?

Noteikti es neticu brīnumam. Ja es ticētu brīnumam, tad, visticamāk, sēdētu mājās. Neko nedarītu un gaidītu brīnumu. Es esmu pilnīgi pārliecināta. Esmu strādājusi gan kā juriste, gan advokāte. Un esmu pieredzējusi, ka jebkura lieta prasa smagu, rūpīgu, pašaizliedzīgu darbu. Viss ir atkarīgs no tā, cik mēs spējam sevi ziedot mūsu mērķu vārdā un ar smagu darbu parādīt sevi.

Kāda ir Reformu partijas piedāvājuma būtība, lielā atšķirība no citām partijām?

Tad man noteikti ir jāvaicā - vai vienmēr ir atšķirības? Nav jau nevienas partijas, kura ir par nabadzību, par nelaimēm, par kaut ko briesmīgu. Pa lielam mēs visi esam cilvēki. Tāpat kā mēs, tā, visticamāk, arī Nacionālā apvienība,Vienotība, Saskaņas centrs, ir par lietām, kuras dara cilvēkus laimīgākus, turīgākus un priecīgākus. Piemēram, lai tiktu siltinātas mājas, lai nebūtu tik lieli rēķini, lai būtu bezmaksas sabiedriskais transports, varbūt ne visiem, bet tiem, kam tas ir īpaši nepieciešams. Ne par to ir jautājums. Jautājums ir, kā tu to redzi. Kāda ir tava metode.

Un kāda ir īpašā Reformu partijas metode?

Kā es to redzu. Tiek darītas daudzas labas lietas, jo, visticamāk, mēs ejam uz vienu mērķi. Taču es uzskatu, ka ir jāizdara vēl ātrāk un kvalitatīvāk. Tas, kas šobrīd četru gadu laikā Rīgā ir izdarīts, ir par lēnu. Mēs daudz ātrāk dzīvojam šobrīd. To visu var izdarīt daudz kvalitatīvāk un efektīvāk.

Tātad jūs darīsiet to pašu, ko Nils Ušakovs, tikai ātrāk?

Nē, es neteicu, ka mēs darīsim to pašu. Ir vairākas lietas, kuras mums nav pieņemas esošās Rīgas domes darbībā. Ir pilnīgi skaidrs, ka šobrīd ir absolūti necaurskatāma pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldība. Tā ir nesaprotama, ar leģendām apvīta darbība. Rīgas nami, Rīgas siltums, Rīgas sastiksme, ja mēs saskaitām, cik ir kapitālsabiedrību, tik skandālu. Visur nepatikšanas, nepārtraukti skandāli. Rīgas budžeta nauda ieguldīta privātos maiņas punktos. Tālāk vairs nav kur iet. Tas nav normāli. Pašvaldību sabiedrību efektivizācija. Budžeta jautājums, kas ir tik nesaprotams, tik neskaidrs, ka to nevērtēju kā labu pārvaldību.

Jūs minējāt negatīvas lietas Rīgas pašvaldībā, bet kas ir tas pozitīvais, kādēļ būtu jābalso tieši par Reformu partiju, kuras reitings nebūt nav augsts?

Mums visu laiku tiek pārmests tas zemais reitings. Es nevaru izskaidrot, kāpēc reitings ir tik zems. Īpaši, ņemot vērā to, cik gada laikā Reformu partija ir izdarījusi. Tomēr ir uzsāktas ļoti nopietnas reformas. Bet reformas nenotiek vienā dienā, tas ir ļoti smags process. Esmu sapratusi, ka lielākā mūsu problēma pie tiem pašiem reitingiem ir tā, ka mēs neesam spējuši tik profesionāli kā mūsu konkurenti vai sadarbības partneri pastāstīt sabiedrībai, ko esam izdarījuši. Mēs ļoti grūti un cītīgi strādājam. To varu teikt gan par kolēģiem Vides un reģionālās attīstības, gan Ekonomikas, pārējās ministrijās. Uzskatu, ka Vides ministrijā, Ekonomikas ministrijā mūsu partijas reformas ir jāpārceļ uz pašvaldību līmeni, cik tālu tas ir iespējams. Piemēram, ekonomikas ministra uzsāktās reformas attiecībā uz kapitālsabiedrību efektivizāciju jāpārnes un ļoti tieši attiecas arī uz pašvaldību kapitālsabiedrībām. Pašvaldību uzņēmumi jāpārvalda profesionāli. Tas ir mans lozungs šobrīd.

Kā jūs vērtējat Nila Ušakova darbu Rīgas mēra amatā?

Esmu teikusi arī citās intervijās, ka es neesmu ne par, ne pret Ušakovu. Jo pilsētu vada Rīgas dome - koleģiāla institūcija. Ir izdarītas labas lietas, ja runājam par sociālajām garantijām, atbalstu. Pagalmu sakārtošana, svētki - tās ir ļoti labas lietas. Bet esmu par labāku pārvaldību, par saprotamu, saprātīgu budžeta plānošanu. Tādu budžeta plānošanu, kas atbilst pašvaldības izstrādātajām ilgtermiņa budžeta programmām.

Jūsu partneri Vienotība nepārtraukti apgalvo, ka Rīgas budžetā ir nepieļaujams deficīts, bet Nils Ušakovs apgalvo, ka šis deficīts ir minimāls.

Esmu vairākkārt dzirdējusi no Finanšu ministrijas pārmetumus, ka Rīgas budžetā kaut kas nav kārtībā. Problēma ir tā, ka Rīgas budžets ne vienmēr tiek tērēts tam, kam tas ir sākotnēji paredzēts. Tas pats Kongresu nama projekts, tas varētu tikt attīstīts un nest labumu pilsētas infrastruktūrai kopumā. Nevar būt, ka nauda, kas ir paredzēta attīstībai, tiek noēsta.

Vienlaikus jūs esat paziņojusi, ka Rīgas sabiedriskajam transportam vispār visiem būtu jābūt par brīvu.

Esmu teikusi, ka gribētu to tādā ideālā variantā, lai tā būtu. Bet tādēļ ir jāizdara vairāki mājasdarbi. Ir pilnībā jāreorganizē sabiedriskā transporta sistēma. Jāievieš park and ride princips. Viens no pirmajiem maniem lēmumiem būtu par revīziju Rīgas satiksmē. Nokļūšana no punkta A punktā B ir svarīga pilsētas funkcionēšanai kā tādai - tāpēc pieejams un ērts sabiedriskais transports nav naudas noēšana. Tikai jautājums ir par to, vai pilsētas tramvajiem jāizmaksā tik dārgi, cik tie ir izmaksājuši.

Vai jūs pieļaujat, ka Reformu partija varētu sadarboties ar Saskaņas centru un ZZS - gan pašvaldības, gan arī nacionālajā līmenī?

Es šobrīd varu runāt tikai par Rīgas domi. Nacionālā līmeņa valdība atšķiras no vietējā līmeņa. Runājot personiski, es kā Inga Antāne gribu strādāt. Bet es varu būt kopā tikai ar tiem, kuri ir gatavi kopā ar mani dalīt manus principus, manu filozofiju, manu izpratni par labu pārvaldību. Politika nedrīkst būt šķērslis valsts attīstībai. Tomēr ir lietas, principiāli jautājumi, teiksim, cik ir valsts valodu mūsu valstī, par kurām mūsu partijas biedri stāv un krīt. Ja ir persona, kas saka - vajag divvalodību, tas man nav pieņemams. Tomēr vajag nodalīt valsts un pašvaldības līmeni. Cilvēki Rīgā ir noguruši no nacionālā dalījuma. Rīga ir ļoti krāsaina pilsēta. Es godīgi pasaku, es nevaru iedomāties nacionāli virzītu politiku pašvaldības līmenī.

Ko jūs teiksiet kā Rīgas mērs, ja jums lūgs atļauju rīkot Jaunā viļņa diskotēku krastmalā?

Ļoti labi - cilvēkiem ir jāpriecājas. Man ir daudzas svētas lietas. Es nāku 11. novembrī krastmalā. Es katru dienu eju garām Brīvības piemineklim. Un atdodu godu, strādājot sešpadsmit stundas valsts vārdā. Savu ticību, savu uzticību savai valstij es apliecinu ar saviem darbiem. Tā ir vienīgā mēraukla. Valodu neaiztieciet, bet, ja cilvēki kopā priecājas, kas tur slikts? Tas saliedē mūsu sabiedrību. Cilvēkiem kopā ir labi - tā jau ir tā reālā integrācija. Svēta vieta ir Brīvības piemineklis, bet krastmala ir jāizmanto labi, efektīvi un rīdziniekiem par prieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē