Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eksperte: Jauniešiem jāiemācās sevi pierādīt darba tirgū

Neraugoties uz nesen publiskotajā DNB Latvijas barometra pētījumā redzamo iedzīvotāju pesimistisko vērtējumu par iespēju jauniešiem atrast darbu – 61% uzskata, ka darbu atrast ir grūtāk nekā vidēji Eiropas Savienībā, domāju, ka daudzi uzņēmumu pārstāvji man piekritīs, ka pašlaik darba tirgū vērojama pavisam atšķirīga aina - bezdarba līmenis Rīgā ir sasniedzis tik zemu līmeni, ka sākam izjust pirmskrīzes gadiem raksturīgās iezīmes. 

Uzņēmumi arvien aktīvāk meklē pieejas, kā piesaistīt potenciālos darbiniekus. Turklāt jauniešiem ar nopietnu attieksmi pret veicamo darbu Latvijā ir visas iespējas sevi pierādīt un strādāt amatos, kas sniedz iespēju pilnveidoties un likt pamatu tālākai karjeras veidošanai. DNB banka šogad vasaras praksē uzņēma deviņus jauniešus no ekonomikas un biznesa vadības studiju programmām dažādās augstskolās - gan Latvijā, gan citās valstīs studējošus. Praktikanti tika izvēlēti no liela pretendentu skaita, un prakses iespēju bankā ieguva jaunieši ar labiem sasniegumiem gan mācībās, gan ārpusstudiju aktivitātēs. Par šiem jauniešiem varam droši teikt - viņi ir gatavi nākotnes izaicinājumiem darba tirgū: mērķtiecīgi un enerģiski, spējīgi ātri apgūt jaunu informāciju, izteikt viedokli un meklēt risinājumus. Turklāt Latvijas labāko universitāšu studenti neatpaliek no ārzemēs studējošajiem.

Pavisam cita aina vērojama, runājot par vidējo līmeni studentiem, kuri uzsāk savas gaitas darba tirgū. Šķiet, esam sevi iemidzinājuši, radīdami noslēgtu, iluzoru pasaulīti. Neskaitāmās studiju programmas, ko augstskolas piedāvā, nemudina jauniešus konkurēt un izvirzīt sev nopietnus mērķus. Tiekoties ar viņiem darba intervijās, bieži redzams apjukums. Pat pēc augstskolā pavadītiem gadiem daudzi nav guvuši atbildes, kādā jomā vēlas darboties. Tāpat nav mērķtiecīgi strādājuši ar savām prasmēm, lai spētu sasniegt šos mērķus. 

Praktiskā pieredze var veiksmīgi kompensēt robus studiju procesā. Tomēr, domājot par Latvijas konkurētspēju globālajā mērogā, mana pārliecība ir tāda, ka mēs apzogam savus jauniešus, pieļaujot tik daudz viduvējības mūsu izglītības sistēmā un neapbruņojot ar prasmēm, kas nepieciešamas, lai konkurētu starptautiskā mērogā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē