Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Federācija: Ja nesekos valstiska rīcība, diabēta pacientu skaits līdz 2040.gadam dubultosies

Ja nesekos rīcība valstiskā līmenī, cukura diabēta pacientu skaits Latvijā dubultosies laikā līdz 2040. gadam, portālu Diena.lv informēja Latvijas Diabēta federācijas (LDF) pārstāve Dita Bukovska.

Atzīmējot Pasaules veselības dienu, kas šogad veltīta diabēta profilaksei, LDF un Latvijas Endokrinologu asociācija (LEA) ceturtdien nosūtījušas vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, norādot uz hroniskās saslimšanas radīto ekonomisko slogu un steidzami nepieciešamajiem uzlabojumiem. Biedrības uzsver, ka ieguldījumi diabēta profilakses pasākumos būtiski atmaksātos gan no sabiedrības veselības, gan nacionālā budžeta viedokļa. 

"Diabēta radītais slogs uz valsts ekonomiku un iedzīvotājiem pašlaik lielāks nekā jebkad agrāk," vēstulē atzīmē organizācijas. Pēc Starptautiskās Diabēta federācijas aplēsēm Latvija 2015. gadā iztērējusi 84,82 miljonus eiro jeb 8 % no valsts veselības aprūpes budžeta tikai diabēta ārstniecībai. Latvijā ar šo slimību ikdienā sadzīvo vairāk nekā 80 tūkstoši iedzīvotāju, un ik gadu tiek reģistrēti vairāki tūkstoši jaunu diabēta pacientu. 

LDF un LEA vērš uzmanību, ka, samazinot otrā tipa cukura diabēta izplatību, būtu iespējams celt darba produktivitāti un samazināt izdevumus veselības budžetā, kā to apliecina arī pētījumi. Lielākā daļa diabēta saslimšanas gadījumu ir novēršami vai aizkavējami ar diētas maiņu un fiziskajām aktivitātēm, atgādina diabēta aprūpes speciālisti.

"Cukura diabēts ir slimība, kuras gaitā izšķiroša loma ir pacienta pašaprūpes iemaņām. Tieši izpratne par savu slimību, motivācija ierastā dzīvesveida maiņai un prasmes pielāgot ārstēšanu mainīgās situācijās ir stūrakmeņi efektīvai slimības kontrolei un pacienta darbspēju saglabāšanai," norāda LDF prezidente Indra Štelmane. 

"Nozares veselības aprūpes profesionāļus un diabēta pacientus uztrauc cukura diabēta pacientu apmācības pieejamības trūkums Valsts apmaksāto veselības pakalpojumu sarakstā. Lai gan sākotnēji tās saistāmas ar nelielu izmaksu pieaugumu, ir pierādīta apmācību ekonomiskā efektivitāte, un tā var kalpot par ilgtspējīgu stratēģiju invaliditātes samazināšanai valstī."

Vēršot uzmanību uz diabēta problemātiku valstī un aicinot uz aktīvu rīcību, LDF un LEA vēstuli ceturtdien nosūtīja Latvijas Republikas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijai, Latvijas Valsts prezidenta kancelejai, Latvijas Republikas Ministru prezidentam un Latvijas Republikas Veselības ministrijai.

Atzīmējot Pasaules veselības dienu, ceturtdien Vecrīgā norisinājās arī LDF informatīvi izglītojošs pasākums iedzīvotājiem par cukura diabētu. Tā laikā apmeklētāji varēja saņemt informāciju par diabēta riskiem un veselīgu uzturu, diabēta speciālistu konsultācijas, kā arī kuponus bezmaksas cukura līmeņa noteikšanai asinīs.

Par diabētu:

Diabēts ir hroniska slimība, kas rodas, ja aizkuņģa dziedzeris neražo pietiekami daudz insulīna vai ja organisms nespēj saražoto insulīnu efektīvi izmantot. Tā uzskatāma par vienu no lielākajām pasaules veselības ārkārtas situācijām 21. gadsimtā, ietekmējot arvien lielāku cilvēku skaitu, kuri saskaras ar dzīvībai bīstamām komplikācijām. Šobrīd Eiropā ar diabētu slimo 60 miljoni iedzīvotāju, un tendence ir pieaugoša. Slimības radītais ekonomiskais slogs tiek lēsts 145 miljardu eiro apmērā ik gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē